Az AFP elemzése Elon Musk tweetjeiről azt mutatja, hogy a Twitter-vezér a Covid-19-től az ukrajnai háborúig egy sor témában félrevezető és hamis állításokat terjeszt. ( AFP / Chris DELMAS)

Elon Musk is szervesen kiveszi a részét a Twitteren terjedő dezinformáció terjesztéséből

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Elon Musk a cég átvétele után azt ígérte, hogy a Twittert a "a világ dolgairól szóló legpontosabb információforrássá" teszi. De az AFP elemzése szerint az üzletember többször is arra használta saját fiókját, hogy nyilvánosságot biztosítson az internet leghírhedtebb dezinformátoraitól származó hamis állításoknak.

A Twitter-tulajdonos milliárdos bejegyzéseit megnézve kiderül, hogy Musk az ukrajnai háborútól kezdve a Nancy Pelosi amerikai kongresszusi képviselőnő férje elleni támadásig, egy sor témában osztott meg hamis vagy félrevezető állításokat.

Nemrég a milliárdos például egy olyan posztra reagált, ami hamisan azt sugallta, hogy az orvosok tévesen Covid-19 halálesetekként diagnosztizálták az influenzás eseteket.

"A Covid-19 egyik legnagyobb rejtélye: Hová tűnt az influenza 2020-ban és 2021-ben?" – írta egy KanekoaTheGreat nevű felhasználó, amire Musk azt válaszolta: "Jó kérdés."

Azóta, hogy Musk 44 milliárd dollárért megvette a Twittert, ez volt az egyike annak a legalább 40 alkalomnak, amikor a milliárdos reagált a fent említett Twitter-fiók posztjaira. A KanekoaTheGreat nevű felhasználó többek között a Q-Anon összeesküvés-elméletet is népszerűsítette. Ez idő alatt csak egy maroknyi olyan Twitter-fiók volt, aminek a bejegyzéseire többet válaszolt volna Twitter-tulajdonos.

Pillanatképek a Twitterről, 2023. április 19.

Az AFP a PolitiTweet adatait felhasználva több ezer, 2022 október vége és 2023 márciusa között közzétett Musk-választ vizsgált meg. A PolitiTweet egy olyan weboldal, ami a közszereplők Twitter-aktivitását követte, egészen amíg a Twitter végül elérhetetlenné tette az oldal számára az adatait.

Ebben az időszakban Musk megosztott egy hamis CNN-bejátszást, "bölcs szavaknak" nevezett egy kitalált idézetet, és hamisan azt állította, hogy a rendőrség 2021. január 6-án körbekísért egy zavargót az amerikai Capitoliumban.

De Musk egy olyan posztnak is nyilvánosságot biztosított, ami a tömeges lövöldözésekért az LMBTQ-személyeket hibáztatta, valamint hitelesnek állított be egy olyan bejegyzést, amiben hamis halálozási adatok szerepeltek az Ukrajnában dúló háborúval összefüggésben.

Musk a Covid-19 jelentőségét lekicsinyelte, és megtévesztő állításokat terjesztett arról, hogy a Pfizer-vakcinák vérrögöket, vetéléseket és szívproblémákat okoznak.

"Kezdünk kifogyni az olyan 'összeesküvésekből', amelyekről kiderült, hogy igazak!" – mondta a Twitter tulajdonosa márciusban, válaszul egy tweetre, ami a Covid-19-et és az oltások biztonságát a "legnagyobb médiahazugságok" közé sorolta.

Napokkal később Musk azt tweetelte, hogy "a félretájékoztatás ellen úgy lehet a legjobban küzdeni, ha pontos információkkal válaszolunk".

Szakértők szerint Musk tevékenysége aggasztó – és nem csak az online befolyása miatt.

"Musknak közel 135 millió Twitter-követője van, és arra utasította mérnökeit, hogy növeljék a tweetjei elérését, ezért aggodalomra ad okot, amikor félretájékoztatást terjeszt" – mondta az AFP-nek Brendan Nyhan, a Dartmouth College professzora, aki a tévhitek politikai következményeit tanulmányozza.

"Engem azonban leginkább az aggaszt, hogy ezek a tweetek mit árulnak el annak a személynek az ítélőképességéről, aki egy nagy közösségi médiaplatform irányelveit meghatározza."

Musk Twitter-oldala

A kutatók összefüggést mutattak ki a Twitter közelmúltbeli irányelvi változtatásai (például hogy Musk visszaállította a felfüggesztett fiókokat, és átalakította a fiókok hitelesítésével kapcsolatos szabályokat) valamint a hamis és félrevezető tartalmak számának ugrásszerű növekedése között.

A NewsGuard, egy a weboldalak hitelességét vizsgáló vállalat megállapította, hogy a Twitter prémium szolgáltatásáért fizető fiókok hamis állításokkal árasztják el az oldalt. Ráadásul ezek között vannak olyan fiókok, amikre Musk még külön is ráirányítja a figyelmet.

"Megkaptam Elon Musk jóváhagyó pecsétjét" – írta a már említett KanekoaTheGreat a Telegramon, miután Musk válaszolt az egyik bejegyzésére.

Képernyőkép a Telegramról, 2023. április 19.

Az Institute for Strategic Dialogue, egy londoni székhelyű agytröszt 2023. januári tanulmánya "elképesztő" növekedést regisztrált Musk interakcióiban a jobboldali fiókokkal a Twitter megszerzése óta, beleértve számos olyan profilt, amelyeket más kutatások az amerikai választási félretájékoztatás terjesztőjeként azonosítottak.

Musk többször nyilvánosságot biztosított olyan forrásokból származó posztoknak, mint a Donald Trump-párti Catturd, a Libs of TikTok nevű LMBTQ-ellenes fiók, és az összeesküvés-elméletekben utazó ZeroHedge weboldal.

Ian Miles Cheong, egy szélsőjobboldali blogger legalább 60 választ kapott Musk-tól – az AFP elemzése szerint néhány kevés olyan profil volt, aminek többet válaszolt volna Musk. Az egyik esetben Musk felerősített egy tweetet, ami Joe Biden-t hibáztatta egy Trump alatt indult bevándorlási programért.

"Musk felemeli a Twitter legrosszabb hangjait" – mondta Nyhan az AFP-nek. "Ezek az interakciók valószínűleg növelik a fiókok elérését és ismertségét."

Egyes esetekben a Twitter-főnök segített a hamis narratíváknak, hogy eljussanak a mainstreambe.

Miután 2022 októberében egy betörő betört Nancy Pelosi demokrata politikus kaliforniai otthonába, és kalapáccsal megütötte a férjét, Musk kiposztolt egy cikket, ami azt állította, hogy a valóságban Pelosi férje részegen összekapott egy férfi prostituálttal. A #Pelosigaylover bekerült a népszerű témák közé a Twitteren.

2022. november 1-i képernyőfotó egy archivált tweetről.

A bírósági beadványok és az incidensről készült felvételek cáfolták ezeket az állításokat, amik egy olyan oldalról származtak, ami már korábban is megosztott téves információkat. De addigra már késő volt, a kár megtörtént.

"Igazán szomorú az ország számára, hogy ilyen nagy tekintélyű emberek ilyen égbekiáltó módon elszakadnak a tényektől és az igazságtól" – mondta az eset után Nancy Pelosi. "Ez traumatizálja az érintetteket. De ők nyilvánvalóan nem törődnek ezzel."

A Twitter az AFP megkeresésére egy kaki emojival válaszolt, ezt a sajtómegkeresésekre adott automatikus választ márciusban vezette be a cégnél Musk.

Fordítás és adaptáció:
AMERIKAI POLITIKA VAKCÍNÁK Ukrán-orosz konfliktus