Nem raktak ki egy pénzt "felszippantó" Zelenszkij képet a milánói dóm mellé

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Szemben azzal, amit a közösségi médiában több nyelven, köztük magyarul is terjedő posztok állítanak, a milánói dóm mellett található hirdetőplakátra nem került ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök képe egy lyukkal az orránál, amin keresztül bankjegyeket “szippant fel”. A helyi önkormányzat, akikhez a hirdetőtábla tartozik, azt állítja, hogy soha nem volt ott ilyen installáció. Egy környékbeli étterem munkatársa, valamint a dóm képviselői is azt mondták, hogy soha nem látták az állítólagos installációt. Ezen felül a hamis posztokban megosztott videó néhány más vizuális eleme is arra utal, hogy manipulált felvételről van szó.

2023. április eleje óta számos nyelven, többek között magyarul, románul, spanyolul, franciául, hollandul, németül és bolgárul is terjedni kezdett az a rossz minőségű videó, amin egy állítólagos adománygyűjtő plakátot látni. A plakáton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, aki az orránál kifúrt lyukon át bankjegyeket “szippant fel”.

A videó több platformon és weboldalon is terjed angol nyelven: például a Twitteren, a TikTokon, az Odysee-n, a VK-n vagy a 9GAG-en.

A videót megosztotta Bede Zsolt kormánypárti blogger is a Facebook-oldalán, ahol az 2023. április 5-e óta több mint 15 ezer megtekintést ért el.

De a videó nem egy valódi plakátot ábrázol, derítette ki az AFP. A felvételt már más tényellenőrző szervezetek is megvizsgálták és hamisnak találták, többek között az olasz Open.online is.

A hamis videó a Facebookon. A képernyőmentés 2023. április 25-én készült.

A videó eredetének visszakövetése

A videó több olyan jelenetet is tartalmaz több szögből felvéve, amik látszólag a Piazza del Duomon, a milánói dómot körülvevő téren készültek. A videón egy hirdetőtáblát is látni, amin állítólag Zelenszkij képe látható. A videó vége felé egy sor jobb minőségű jelenet következik, amik közelebbről mutatják az állítólagos táblát. Ezekben a jelenetekben euróbankjegyeket látni, amiket beszippant egy, a Zelenszkij-kép orrlyukánál kifúrt nyílás.

A plakáton az "Adományok Ukrajnának" felirat olvasható. Az állítólagos plakáton használt Zelenszkij-kép a The Hill című amerikai politikai hírportál cikkéből származik, ami Zelenszkij 2022 decemberi washingtoni látogatása során készült.

A videónak több változata is kering a közösségi médiában, de mindegyik láthatóan ugyanazt az egyetlen felvételt használja fel. Az egyik videón egy vízjel is található, ami a "Napi Omarov" nevű orosz nyelvű Telegram-csatornára vezet. Úgy tűnik, hogy ez a csatorna osztotta meg elsőként a videót 2023. április 4-én. A poszt egy szófordulattal indul, ami nagyjából annyit jelenet: “egy kismadár súgta nekem”, valamint a “Milánó, április 3.” szöveget is tartalmazza.

Képernyőmentés az orosz Telegram-posztról. A képernyőmentés 2023. április 17-én készült.

A Piazza del Duomo-t a Google Térképen megkeresve meg lehet találni a videón látható hirdetőtáblát is.

Összehasonlítás a Facebook videón megosztott videó (balra) és a Google Maps képe között, ami a Piazza del Duomót és a hirdetőtáblát mutatja (jobbra).

Az AFP egyik újságírója április 13-án ellátogatott a helyszínre, és megerősítette, hogy a szóban forgó hirdetőtáblán nem Zelenszkij képe látható. A valóságban a táblán akkor a Milano Art Week rendezvény reklámja szerepelt:

A hirdetőtábla a Piazza del Duomo téren, a milánói dóm előtt, 2023. április 13. ( AFP / Gabriel BOUYS)

A helyi források szerint is hamis a felvétel

Az AFP több forrást is megkeresett, hogy az állítólagos installációról érdeklődjön.

"Soha nem helyeztek el becsmérlő vagy gúnyolódó politikai üzeneteket vagy plakátokat a milánói dómra vagy a Piazza Duomóra" – közölte az AFP-vel 2023. április 13-án e-mailben Elena Santini Nunziati, a dóm területét kezelő szervezet szóvivője, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a szóban forgó tábla a Comune di Milano városi hatóság hatáskörébe tartozik.

A hirdetőtábla tulajdonosa, a Comune di Milano kommunikációs osztálya április 19-én e-mailben közölte az AFP-vel, hogy a szóban forgó felvétel "nem eredeti videó, mivel soha nem engedélyeztek ilyen plakátot a kommunális közigazgatáshoz tartozó helyeken", így a videón látható táblát sem.

Az AFP megkérdezte a reklámtáblához legközelebb eső Piazza del Duomo szélén lévő étterem egyik alkalmazottját is a felvételekről. Azt mondták, jól ismerik a szóban forgó reklámtáblát, de soha nem látták az állítólagos installációt Zelenszkijjel. Az étterem dolgozója nem kívánt névvel szerepelni a cikkben.

Gyanús részletek a videóban

Az orosz Telegram-csatornán közzétett eredeti felvételen több más jel is utal arra, hogy a videót manipulálták.

Az állítólagos Zelenszkij-plakát szélét nézve az látszik, hogy nincs rés a kép és a keret között, és a keret nem vet árnyékot, mint általában.

A Telegramra feltöltött hamis videó és az AFP által készített kép összehasonlítása. Az AFP április 19-i képén látható a rés a kép és a keret között.

Ráadásul az orosz Telegram-csatornán közzétett felvételen néhány ellentmondást is fel lehet fedezni. A 16-ik és a 20-ik másodpercél ugyanaz a férfi látható a kép jobb oldalán, annak ellenére, hogy ezek a jelenetek a videó belső logikája szerint eltérő időpontokat kellene hogy ábrázoljanak:

Pillanatkép az eredeti videóból, amelyet 2023. április 19-én tettek közzé a Telegramon.
Pillanatkép az eredeti videóból, amelyet 2023. április 19-én tettek közzé a Telegramon.

 

 

Az Open.online cikke szerint a dóm biztonsági dolgozói sem látták soha ezt az installációt. A teret biztonsági kamerák figyelik, így gyakorlatilag lehetetlen, hogy valaki észrevétlenül fel tudjon állítani egy ilyen installációt.

A Piazza del Duomo a város egyik legforgalmasabb és a turisták körében népszerű helyszíne. Így egy ilyen installáció biztosan nagy figyelmet kapott volna a médiában és a közösségi oldalakon is. Az AFP azonban a hamis videón kívül semmilyen nyomot nem talált a létezéséről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről még 2019-ben, az elnökválasztási kampánya alatt kezdett el az a pletyka terjedni, hogy kokaint használ. Ezek a híresztelések az orosz invázió 2022. februári kezdete óta újból felerősödtek, összhangban azokkal a Kreml-párti narratívákkal, amik Zelenszkijt és kormányát "drogfüggők bandájaként" mutatják be. Az AFP több ilyen állítást cáfolt már, például ebben a cikkben.

Nemrég az AFP egy másik hasonló állítást is cáfolt: akkor a közösségi médiában terjedő posztok hamisan azt állították egy, a drogkereskedelemről szóló installációról, hogy az Zelenszkij állítólagos kokainfogyasztására utal.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus