Ez a közösségi médiában terjedő videó megalapozatlan állítások és összeesküvés-elméletek keveréke

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint egymillió megtekintést ért el a Facebookon egy videó, ami különböző megalapozatlan és félrevezető állításokat tesz a Covid-19-cel, valamint a széles körben elutasított "chemtrail" összeesküvés-elmélettel kapcsolatban. Szemben azzal, amit a videó állít, a vírusok – köztük a koronavírus – létezése egy nem vitatott tudományos tény. A repülőgépek által hagyott csíkok főként vízből állnak, és semmi közük a Covid-19 járványhoz.

A videót 2022 áprilisában töltötték fel a Facebookra, a posztot, ami azóta is terjed, már több mint 21 ezer alkalommal osztották meg. A videó, amiben egy magyarul beszélő nő hangját hallani, aki az eget filmezi egy erkélyről, az elmúlt egy évben több mint egymillió megtekintést ért el. A kommentek egy része azt mutatja, hogy az emberek egyetértenek az elhangzott összeesküvés-elméletekkel, míg mások a szerzőt kritizálják, amiért valótlanságokat terjeszt.

"Tájékoztatás aki még nem tudná! Aki ezen röhög, az vagy szuris és agymosott vagy tényleg hülye!" – olvasható a poszt leírása.

A videóban hallható női hang különböző alaptalan állításokat sorol fel, többek között azt, hogy nincsenek vírusok, valamint hogy a repülőgépek kondenzcsíkjait káros vegyi anyagok terjesztésére használják. Tévesen azt is állítja, hogy ezek a vegyi anyagok felelősek a Covid-19 járványért, és még arra is utal, hogy ez az oka Oroszország Ukrajna elleni támadásának.

A videó állításai megalapozatlan állítások és összeesküvés-elméletek egyvelege. A vírusok létezése tudományos tény. A "chemtrail" egy régi, megalapozatlan összeesküvés-elmélet. Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziójának a hivatalosan megjelölt oka nem kapcsolódik a Covid-19 világjárványhoz.

A hamis állításokat tartalmazó videó a Facebookon. Képernyőkép 2023. április 20-án készült

Léteznek vírusok

A vírusok létezése tudományos tény. Az amerikai Nemzeti Humán Genomkutató Intézet leírása szerint a vírus "egy nukleinsav (DNS vagy RNS) egy szegmenséből álló fertőző mikroba", amely önmagában nem tud szaporodni, hanem "meg kell fertőznie a sejteket, és a gazdasejt összetevőit kell felhasználnia ahhoz, hogy másolatokat készítsen magáról".

A vírusok jól kutatottak és dokumentáltak, sok vírus genetikai kódját is feltérképezték. Bár a vírusok szabad szemmel nem láthatóak, fejlett mikroszkópok segítségével lehet róluk képet készíteni.

A Sars-CoV-2 koronavírus okozta megbetegedés, a Covid-19 2020-ban világjárványt okozott, amely több mint 6,9 millió ember halálához vezetett. A vírust először Kínában azonosították 2020 januárjában. A vírus teljes genetikai kódja itt elérhető.

A világjárvány és a kormányok által a vírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett intézkedések számtalan összeesküvés-elmélethez és hamis állításhoz vezettek, ezek közül az AFP sok állítást cáfolt.

A videó azt állítja, hogy a Covid-19 elleni küzdelemre kifejlesztett vakcinák különböző nehézfémeket és mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak. Az EU-ban engedélyezett vakcinákat azonban tesztelték, és dokumentációjuk (beleértve az összetevőiket is) nyilvános. Ezek a készítmények biztonságosnak minősülnek.

A hatóságok, például az Egészségügyi Világszervezet javaslata szerint a védőoltás az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a Covid-19 elleni védekezés és az új változatok megjelenésének megakadályozása érdekében. "Biztonságos és hatékony vakcinák állnak rendelkezésre, amelyek erős védelmet nyújtanak a Covid-19 okozta súlyos betegség, kórházi kezelés és halálozás ellen" – áll a WHO közleményében.

Chemtrail: egy régi összeesküvés-elmélet

Az interneten rendszeresen jelennek meg megalapozatlan állítások az úgynevezett "chemtrail"-ről, azt állítva, hogy a repülőgépek mögötti kondenzcsíkok valójában vegyi anyagokat juttatnak a légkörbe egy titkos művelet részeként. Az ilyen állításokat az AFP többször is cáfolta, például ebben az angol nyelvű cikkben vagy ebben a magyar nyelvű cikkben.

"A repülőgépek utazómagassága körülbelül 7000-8000 méter" – mondta a Francia Polgári Légiközlekedési Hatóság (DGAC) egyik képviselője az AFP-nek 2022-ben. Ebben a magasságban, "viszonylag magas, jellemzően 70 százalék körüli a páratartalom és -35 Celsius-fok alatti a hőmérséklet" ilyen körülmények mellett normális, hogy fellép "a kondenzáció klasszikus fizikai jelensége" fehér csíkokat eredményezve az égen.

"Ilyen körülmények között kondenzcsíkok, nem pedig 'chemtrailek', keletkezhetnek" – mondta Jean-Christophe Canonici, a SAFIRE francia légi kutatóközpont igazgatóhelyettese.

A videó narrátora különböző fémeket és nehézfémeket sorol fel, azt állítva, hogy a repülőgépek által hagyott csíkok ezeket az elemeket tartalmazzák. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal szerint a sugárhajtóművek "szén-, kén- és nitrogén-oxidokat" bocsátanak ki, ezek lehetnek tehát még a kondenzcsíkokban az azokat alkotó vízgőz mellett.

A Covid-19-et a koronavírus okozza, ahogyan azt fentebb kifejtettük, és nem a sugárhajtóművek kipufogógázai, ahogyan azt a videó állítja.

Az viszont igaz, hogy a légi közlekedésből származó gázok hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz, ahogyan azt az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület is leírta már.

Orosz háborús narratíva

A videó azt állítja, hogy ezek a repülőgépek által kibocsátott állítólagos vegyi anyagok az Ukrajna elleni orosz agresszió valódi oka. "Putyin azért ment Ukrajnába, hogy lebombázza azt a létesítményt, ahol ezt a sok szart gyártják" – mondja a női hang.

2022-ben egy orosz követ megalapozatlanul azt állította az ENSZ-ben, hogy az USA és Ukrajna biológiai kutatásokat végzett Ukrajnában biológiai hadviselés céljából. A nyugati országok elutasították ezeket az orosz állításokat, és összeesküvés-elméletnek nevezték őket. Ez a megalapozatlan állítás később számos, félretájékoztatást terjesztő cikkben kapott visszhangot, ahogy azt az AFP ebben a cikkben megírta.

A háború folyamán Oroszország többféleképpen is indokolta invázióját: például azzal, hogy Ukrajna "náci állam", egy állítás, amit széles körben elutasítottak. Moszkva rendszeresen a Nyugatot is hibáztatja a háborúért. Az állítólagos biolaboratóriumokról szóló állítások nem voltak részei Oroszország fő narratívájának a háborúval kapcsolatban, és a chemtraileket sem nevezték meg okként.

Oroszország nem kérdőjelezte meg a koronavírus létezését, és saját vakcinát is fejlesztett, amelyet Magyarországon is használtak.

A dezinformáció veszélyei

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is megfigyelhető az a tendencia, hogy a koronavírussal és az oltásokkal kapcsolatos dezinformációra fogékony emberek aktívan terjesztik az oroszbarát narratívát és hamis tartalmakat is, ahogy azt a Political Capital egy 2022-es tanulmánya is bemutatta.

A dezinformáció valós veszélyeket jelenthet az emberekre, a közösségi médiában megjelenő oltásellenes posztok hulláma jelentősen romlott az oltásokba vetett bizalom. Sokan emiatt nem adatták be a gyereküknek a rutin oltásokat, de a felnőttek között is nőt azoknak az aránya, akik nem oltatták be magukat a már régebb óta ismert vakcinákkal sem.

COVID-19 VAKCÍNÁK