Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az 5G összefüggésbe hozható lenne a méhek tömeges pusztulásával

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Évek óta terjed az interneten egy kép egy halom halott méhről azzal a hamis feltételezéssel, hogy a képen látható rovarokat az 5G kommunikációs technológia ölte meg. A kép eredetét azonban egészen egy 2020-as cikkig lehet online visszakövetni, a cikk amiben a kép megjelent arról szól, hogy Ukrajnában vegyi anyagok méheket öltek meg. Ukrajnában ekkor nem volt 5G hálózat kiépítve. A telekommunikációban használt elektromágneses sugárzást a jelen ismeretek tükrében biztonságosnak tekintik. Az új 5G technológiák esetleges (például a méhekre gyakorolt) hatásairól még folynak a kutatások, de a szakértők azt mondják, hogy nincs olyan adat, ami arra utalna, hogy veszélyesek lennének.

"Állítsd le az 5G technológiát, mielőtt túl késő lenne! 5G nélkül lehet élni, de méhek nélkül max. 5 év, mindannyian szenvedni fogunk!" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés. A poszthoz csatolt képen egy méhészruhát viselő ember áll, aki előtt elhullott méhnek tűnő kupacot látni. A bejegyzést eredetileg 2021 márciusában tették közzé, de még 2023-ban is aktívan terjed, összesen már több mint 8700 alkalommal osztották meg.

Az AFP azonban utánajárt a dolognak, és kiderítette, hogy a kép egy 2020-as ukrán cikkből származik, ami ártalmas vegyi anyagok miatt pusztuló méhekről tudósított. A cikkben nincs szó az 5G-technológiáról, amely még azóta, 2023-ban sem elérhető Ukrajnában. Bár a kutatások még folynak, szakértők szerint nincs bizonyíték arra, hogy az 5G tömeges méhpusztulást okozna.

A hamis poszt a Facebook. A képernyőmentés 2023. április 17-én készült.

A kép eredetét egy ukrán cikkig lehet visszakövetni

Az AFP egy fordított képkereséssel több, korábbi évekből származó cikket is talált, amelyekben ugyanez a kép szerepelt. Ez a 2021. márciusi szlovák cikk például a szlovák rendőrség tényellenőrző szolgálatának figyelmeztetését idézi, amiben arról írnak, hogy az 5G-t és a méheket összekötő állítás hoax. A cikk szerint a kép Ukrajnában készült.

A fordított képkeresés további találatai szintén azt mutatták, hogy a képet 2020 májusában egy ukrán újságcikkben publikálták, amiben méhkolóniák pusztulásáról tudósítottak. "A Zaporozsjei terület Veszelovszki járásában két faluban tömegesen pusztulnak a méhek. Az oknak a földek vegyszerekkel való kezelését tartják" – írja a cikk, ami a kép forrásaként egy helyi méhészt nevezett meg.

A cikk megjegyzi, hogy az előző évben (2019) állítólag több ezer méhcsalád pusztult el az országban a növényvédő szerek miatt. A cikk szerint büntetőeljárások is indultak a növényvédőszerekkel összefüggő méhpusztulások kivizsgálására.

A növényvédő szerek mézelő méhekre gyakorolt negatív hatása, amely akár egész méhcsaládok pusztulásához is vezethet, jól dokumentált. Egyes esetekben amerikai méhészek arról számoltak be, hogy kolóniáik 40 százalékát veszítették el részben a növényvédő szerek miatt.

Ugyanez a kép egy ukrán cikkben. 2023. március 30-án készült képernyőképek

5G: ötödik generációs telekommunikáció

Az 5G mobil távközlési technológia a vezeték nélküli cellás kommunikáció ötödik generációja. Az 5G lehetővé teszi az információk minden eddiginél gyorsabb megosztását és továbbítását. A technológia viszonylag új: az infrastruktúra kiépítése még folyamatban van, és a lefedettség korlátozott.

A 3G, 4G és 5G hálózatok rádiófrekvenciás elektromágneses mezőket termelnek, amelyeket az információ továbbítására használnak.

A GSMA, a világ nagy mobilszolgáltatóit tömörítő iparági szervezet szerint 2023 februárjában világszerte 229 kereskedelmi 5G hálózat volt, és 2023-ban újabb 30 ország vezeti be 5G hálózatokat. Ukrajnában még 2023 áprilisában sem rendelkezett egyetlen szolgáltató sem 5G-lefedettséggel. Egy 2023 februárjában aláírt megállapodás szerint az Egyesült Államok vállalta, hogy segít Ukrajnának az 5G infrastruktúra kiépítésének megkezdésében.

Még Magyarországon is az 5G-lefedettség a 2023 márciusi állapot szerint főként a városi területekre koncentrálódik, derül ki a három magyarországi mobilszolgáltató jelentéseiből, lásd itt, itt és itt.

Az 5G-vel kapcsolatos fejlesztések visszatérő célpontjai az alaptalan összeesküvés-elméleteknek. A WHO ebben a 2020-as GYIK-ben azonban azt írja, hogy eddig nem fedeztek fel egészségügyi veszélyeket a vezeték nélküli kommunikációval kapcsolatban, és folynak további olyan kutatások, amik kifejezetten az 5G-t vizsgálják.

"A mai napig, sok kutatás után sem sikerült semmilyen káros egészségügyi hatást ok-okozati összefüggésben hozni a vezeték nélküli technológiáknak való kitettséggel. Az egészséggel kapcsolatos következtetéseket a teljes rádióspektrumban végzett vizsgálatokból vonják le, de eddig csak néhány vizsgálatot végeztek az 5G által használni kívánt frekvenciákon" – írja a szervezet. A WHO megjegyzi, hogy "feltéve, hogy az általános expozíció a nemzetközi iránymutatások alatt marad, nem várható következmény a közegészségügyre nézve".

Nincs egyértelmű bizonyíték az 5G és a tömeges méhpusztulás közötti kapcsolatra

A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (BfS) a tömeges méhpusztulással kapcsolatos, rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok áttekintése során megállapította, hogy az elektromágneses mezők nem játszanak szerepet. Ehelyett más tényezők, például betegségek, paraziták és növényvédő szerek okolhatók a kormányzati szervezet szerint.

"A bázisállomások elektromágneses mezői viszont nem játszanak szerepet a méhek pusztulásában. A mobilkommunikációval különösen jól ellátott nagyvárosokban a méhek egyre inkább jobban terjednek és virulnak, mint az intenzíven megművelt földterületeken" – jegyzi meg az ügynökség.

Julia Rudorf, a BfS szóvivője 2023. március 30-án az AFP-nek elmondta, hogy ez a "BfS-nyilatkozat a tudomány jelenlegi állását tükrözi". "Az 5G nem egy alapvetően új technológia, hanem ismert és jól kutatott mobilrádiós technológiákra épül" – mutatott rá Rudorf.

A BfS azonban a válaszában azt is megjegyezte, hogy a svájci Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (BAFU) által összefoglalt 127 tanulmány kimutatta, hogy a nem ionizáló elektromágneses sugárzás – amelybe az 5G is beletartozik – negatív hatással lehet a rovarokra. A tudományos szakirodalom áttekintése azonban nem a méhekre összpontosított.

Az összefoglaló "lehetséges hatásokat állapított meg a viselkedésre, az anyagcserére, a sejteket érő terhelésre, a szaporodásra és a DNS-károsodásra nézve", de azt is megjegyezte, hogy a legtöbb vizsgálatot olyan körülmények között végezték, amelyek megnehezítik a való életre is érvényes következtetések levonását, például a legtöbb kísérlet során a rovarok nem kerülhették el a sugárzást.

Folyamatban lévő új tanulmányok

A BfS 2022 májusában elindított egy saját kétéves kutatási programot az 5G és a mézelő méhek témájában. "Gyakran állítják, hogy összefüggés van a rovarok vagy méhek pusztulása és a mobilkommunikáció országos elterjedése között, de ennek nincs tudományosan megbízható alapja" – áll a közleményben. "A méhekkel kapcsolatos kevés rendelkezésre álló laboratóriumi kísérletben a kitettség mértékének meghatározása szegényes minőségű, és csak egyetlen ökológiai tereptanulmány érhető el."

Dr. Richard Odemer, a német Julius Kühn Szövetségi Kutatóközpont Méhvédelmi Intézetének munkatársa az AFP-nek 2023. április 6-i elküldött válaszában elmondta, hogy egyetért a BfS véleményével, miszerint jelenleg nincs bizonyíték az elektromágneses mezők és a tömeges méhpusztulás közötti kapcsolatra.

A szakértő egy saját, 2020-as tudományos kiértékelő írását idézte, amelyben megjegyzi, hogy: "A mobiltechnológia mindennapi életben való elterjedése ellenére Európában jelenleg nem jelentettek megnövekedett sugárterhelést 2012-höz képest (amikor az okostelefonok divatba jöttek)".

Odemer azonban azt is hozzátette, hogy nincs tudomása komoly tudományos kísérletekről az 5G és a méhek közötti kapcsolatról. Ez részben azért van így, mert a legújabb 5G-technológia még kiépítés alatt áll.

A kérdést egy európai egyetemekből álló konzorcium is vizsgálja az Etain projekt keretében. A cél a rádiófrekvenciás (RF) elektromágneses mezők rovarokra gyakorolt hatásának vizsgálata, amely várhatóan növekedni fog az 5G és 6G felé való elmozdulás miatt, olvasható a projekt honlapján.

"A mézelő méheket, a magányos méheket és a kék üveglegyeket is tanulmányozni fogják, hogy megvizsgálják, hogy az RF-EMF-expozíció befolyásolja-e a még kifejletlen porzó rovarok fejlődését és fittségét."

A projektben részt vevő Arno Thielens, a Genti Egyetem professzora az AFP kérdésére elmondta: "Nincs olyan tanulmány, amely azt mutatná, hogy az 5G-vel kapcsolatos rádiófrekvenciás expozíció összefügg a méhpusztulással, de olyan sem, amely ennek ellenkezőjét mutatná."

5G