Orosz orvosok nem fedezték fel, hogy a koronavírust valójában egy 5G-sugárzásnak kitett baktérium okozza

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer magyar Facebook-felhasználó osztotta meg február második és március első felében azt a szöveget, amely azt állítja, orosz orvosok felfedezték, hogy a Covid-19 “nem létezik vírusként”, és hogy az emberek valójában egy 5G-sugárzásnak kitett baktériumtól halnak meg, amit antibiotikumokkal és aszpirinnel kezelni lehet. Ez valójában egy új változata egy régebbi hoaxnak. A régebbi változatokban olasz és német orvosokra hivatkoztak. Az állításnak nincs valóságalapja, ahogyan azt az orosz egészségügyi minisztérium is megerősítette az AFP kérdésére. 

“Oroszország lett a világ első országa, amely elvégezte egy Covid-19 hulla (post mortem) boncolását, és alapos kivizsgálás után megállapította, hogy a Covid-19 NEM LÉTEZIK VÍRUSKÉNT. EZ EGY GLOBÁLIS ÁTVERÉS, emberek halnak meg az ''erősített 5G elektromágneses sugárzás (méreg) miatt” – olvasható egy 2021. február 22-én közzétett Facebook-bejegyzésben, amit több mint 1 200 alkalommal osztottak meg. 

A magyar nyelvű bejegyzés úgy tűnik, hogy a Romániában terjedő változat fordítása. Van olyan bejegyzés, ahol a magyar fordítást a román bejegyzéshez csatolták, mások már csak a magyar nyelvű szöveget osztották meg, de van, hogy még látni a román bejegyzés szerzőjének a nevét felül, mint ennél a bejegyzésnél. Ugyanez az állítás más nyelveken is terjedni kezdett már, például törökül, szerbül, szlovákul, és hollandul.   

Az egyik bejegyzésről készült képernyőkép 2021. március 12-én.

Az AFP szerb-horvát nyelvű tényellenőrző csapata már cáfolta az olasz és a német változatot is. Az olasz változatot emellett angol és francia nyelven is cáfolták. A megfogalmazás szinte ugyanaz. Mindhárom változat azt állítja, hogy a helyi “orvosok megszegték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törvényét, amely nem engedi, hogy boncolásokat végezzenek a Covid-19-ben elhunyt emberek testületein [valószínűleg “testein” – a szerk.] . A tudományos felfedezés időszaka után nem feltételezhető, hogy ez egy vírus, hanem egy halált okozó baktérium, amely az erekben és idegekben vérrögök kialakulásához vezet, ami miatt a beteg meghal a baktérium miatt. [...]”.

A bejegyzés szerint az orosz “orvosok karokat, lábakat és egyéb testrészeket tártak fel, majd helyesen megvizsgálták, észrevették, hogy a véredények kitágultak és vérrögökkel telítettek, amelyek rendszerint megakadályozzák a vérkeringést és csökkenti a beteget okozó oxigén áramlását a szervezetben [...] a kutatásról szóló hírek hallatán az Oroszország Egészségügyi Minisztériuma azonnal megváltoztatta a Covid-19 kezelési protokollt, és aszpirint adott pozitív pácienseinek-100 mg-ot, és elkezdte az Empromak alkalmazását”. Mindhárom bejegyzés azt állítja, hogy 14 ezer beteget “küldött haza” a helyi egészségügyi minisztérium. A legutóbbi magyar bejegyzés esetében az oroszra hivatkoznak. Mindhárom ország egészségügyi minisztériuma cáfolta az állítást.

Az orosz egészségügyi minisztérium válasza, amelyben cáfolják az állításokat.

“Az egészségügyi minisztérium nem tett ilyen kijelentéseket. Ez az információ nem felel meg a valóságnak, és a fake news tipikus példája – írta az orosz minisztérium sajtóirodája az AFP kérdésére 2021. március 2-án. 

A Covid-19-et nem egy baktérium okozza, és nincs köze az 5G-hez

A szöveg korábbi változatai azt állították, hogy a Covid-19 nem létezik “vírusként”, és az emberek egy baktérium áldozatai lettek, amit az “5G-sugárzás aktivált”, A magyar változatban, ami február végén kezdett terjedni az áll, hogy “egy 5 G sugárzásnak kitett baktérium”.

A Covid-19 betegséget a Sars-Cov-2 koronavírus okozza. Az új vírust először 2020 januárjában azonosították Kínában, és a genetikai kódját izolálták és nyilvánosságra hozták. A szakértők széles körben visszautasították azokat az állításokat, amelyek szerint az 5G-technológia hozta létre az új koronavírust. 

A bejegyzés magyar szövege szerint az 5G “nagyon alacsony immunitással” okoz kárt az emberekben, ez az állítás azonban alaptalan. Eddig a napig, sok kutatást követően, nem köthető káros egészségügyi hatás a vezeték nélküli technológiáknak történő kitettséghez” – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján, bár azt is megjegyzik, hogy csak néhány tanulmány vizsgálta az 5G esetében használt frekvenciákat. 

Dr. Srdja Jankovic, a belgrádi Tirsova gyermekkórház immunológusa és a szerbiai koronavírus elleni harc egyik vezető orvosa azt mondta az AFP szerb-horvát nyelvű tényellenőrző csapatának a kérdésére, hogy az 5G technológia nincs hatással az emberi szervezetre. 

“A mobiltelefonok és a vezeték nélküli adatátvitel mögött lévő technológia, beleértve az 5G hálózatot, nincs hatással az emberi immunrendszerre” – mondt Jankovic az AFP-nek egy emailben 2020. november 9-én. 

“Egyes állítások szerint az 5G eszközök által generált elektromágneses mező Covid-19-et okozhat és súlyosbíthatja a betegséget. Ezeket az állításokat semmilyen bizonyíték nem támasztja alá (még csak a leggyengébb bizonyíték sem), és számos, az 5G esetében is releváns, az elektromágneses sugárzásokkal kapcsolatos kutatás azt mutatja, hogy ezek az állítások nem életszerűek – olvasható a Nem-Ionizáló Sugárzások Elleni Védelem Belső Bizottságának közleményében (ICNIRP). – Az 5G eszközökből származó elektromágneses sugárzásnak nincs hatása sem a betegség kialakulására, sem a lefolyására azoknál, akik már megfertőződtek az új koronavírussal (SARS-CoV-2), amely a Covid-19-et okozza.” 

Ráadásul az 5G technológia még nem terjedt el Oroszországban. Voltak már kisebb léptékű privát kísérletek az új technológiával, és a távközlési vállalatok készen állnak a bevezetésére,  de az ország még nagyon messze van attól, hogy széles körben hozzáférhető legyen az 5G az állampolgárok számára. Az orosz kormány “Digitális Gazdaság az Orosz Föderációban” programja szerint 2024-re tervezik, hogy az 5G elérhető legyen a nagyobb városokban, ezt a tervet azonban számos akadály lassítja. 

Az antibiotikumok nem gyógyítják a Covid-19-cet. Az Aszpirin egyes előnyös hatásait vizsgálják 

A bejegyzés azt is állítja, hogy a Covid-19 gyógyítható aszpirinnel és/vagy antibiotikumokkal. Mivel a Covid-19-et egy vírus okozza, így nem lehet antibiotikumokkal gyógyítani, azok csak a baktériumokra hatnak. A WHO szerint “az antibiotikumokat nem lehet a betegség megelőzésére vagy gyógyítására használni. De, ha ön kórházba került Covid-19-cel, lehetséges, hogy antibiotikumokat kap, mivel megvan a bakteriális felülfertőződés esélye.” 
 

Számos vakcinát engedélyeztek már szerte a világban, jelenleg azonban nincs gyógymód a Covid-19-re. Az egész bolygón folynak a klinikai vizsgálatok a lehetséges gyógymódokkal kapcsolatban. A Solidarity klinikai tesztjei például közel 12 ezer páciens bevonásával folynak, 30 ország 500 kórházában. 

A bejegyzésben “apronik” néven említett gyógyszer feltehetően a naproxén-nátrium, egy gyulladáscsökkentő szer. Magyarországon is kaphatóak naproxén-nátrium tartalmú gyógyszerek, a szernek súlyos mellékhatásai lehetnek, főleg más gyógyszerekkel együtt alkalmazva.  

Az “Empromak” a cefpodoxime nevű antibiotikum kereskedelmi neve, amely Magyarországon Suprax néven kapható vényköteles szer. 

Az aszpirin is említve van a bejegyzésben, mint egy lehetséges gyógymód. Az aszpirin lehetséges alkalmazását jelenleg vizsgálják a RECOVERY program keretében, mint olyan szert, amely esetleg meggátolhatja a vérrögképződést a Covid-19-es betegeknél, de nem minősítették gyógymódnak. 

“Olyan gyógyszereket keresünk a Covid-19-re, amiket világszerte mindenki azonnal alkalmazni tud. Nem tudjuk, hogy az aszpirin ilyen gyógyszer-e, de ki fogjuk deríteni” – mondta Peter Horby professzor, a Nuffield Department of Medicine munkatársa, a RECOVERY egyik vezető szakértője. Jelenleg nincs gyógymód a Covid-19-re, aki azt gyanítja, hogy fertőzött lehet, annak Magyarországon a hivatalos tájékoztató oldalon elérhető protokollt kell követnie.

A WHO nem tiltja a Covid-19-ben elhunyt betegek boncolását

Az sem igaz hogy az orosz orvosok (vagy más változatokban olasz, német) “megszegték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törvényét”, és elsőként végeztek boncolásokat Covid-19-ben elhunyt betegeken. A WHO-nak nincs fennhatósága, hogy bármelyik országban is megtiltsa a boncolások elvégzését. A szervezet konkrétan speciális javaslatokat tett, hogy hogyan lehet biztonságosan boncolást végezni azokon, akik ebben a fertőző betegségben haltak meg. A legutolsó ilyen javaslatokat tartalmazó dokumentumot 2020. szeptember 4-én adták közre. 

A boncolások nehézségeit és a patológusok Covid-19-cel kapcsolatos felfedezéseit az Európai Patológus Társaság egy online szemináriumon vitatta meg 2020. májusában. 

A lélegeztetésre szükség van

A magyarul terjedő szövegváltozat azt is állítja, hogy “más orosz tudósok szerint lélegeztetőgépekre és az intenzív osztályra (UCI) soha nem volt szükség”. A hivatalos adatok szerint Magyarországon 2021. március 15-én 1008 koronavírusos beteg szorult lélegeztetésre.  

Márciusban a történet egy újabb változata kezdett terjedni a magyar felhasználók között, ebben a változatban a fő szöveg előtt azok a hírek is meg lettek említve, miszerint Dánia, valamint több más európai ország nemrég felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyagának az alkalmazását.

A múlt héten Dániában, Norvégiában és Izlandon, később Németországban, Olaszországban és  Franciaországban is valóban felfüggesztették az AstraZeneca oltások beadását elővigyázatosságból, mivel elszigetelt esetekben az oltottaknál vérrögök alakultak ki, ahogyan arról az AFP is beszámolt. Az Európai Gyógyszerügynökség azonban március 11-én azt mondta, hogy az európai országok továbbra is alkalmazhatják a vakcinát. A WHO pedig március 12-én  úgy nyilatkozott, hogy nincs ok rá, hogy leállítsák az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását, és hangsúlyozták, hogy eddig nem fedeztek fel okozati összefüggést a vakcina és a vérrögképződés között.

Fordítás és adaptáció:
5G COVID-19