Ez a kép egy 2017-es bukaresti tüntetésen készült

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 2400 felhasználó osztott már meg egy Facebook-bejegyzést április 15-e óta. A bejegyzéshez csatolt képen egy tömegtüntetést látni román zászlókkal. A bejegyzés szövege azt állítja, hogy a “kormány lemondását” követelő tüntetésre “tegnap” került sor Bukarestben. A kép azonban a 2017-es román korrupcióellenes tüntetések alatt készült. Az elmúlt hetekben tényleg voltak tüntetések Romániában, de kevesebb résztvevővel, és a kormány koronavírussal kapcsolatos döntései ellen. 

Több mint 2400 felhasználó osztott már meg egy magyar nyelvű bejegyzést a Facebookon április 15-e óta, amelyhez egy tüntetésről készült képet csatoltak.

“Tegnap Bukarest a kormány lemondását követelik!” – olvasható a bejegyzés szövege. Ez a félrevezető kép már számos országban feltűnt, és az AFP angol, valamint francia nyelvű tényellenőrző-csapata is cáfolta már, hogy mostanában készült volna. 

Korábbi Facebook-bejegyzések más országokban azt állították, hogy a képen látható tüntetést a román járványellenes intézkedésekkel szemben tartották. A magyar változat nem említi a koronavírus-járványt. Azok, akik megosztották a bejegyzést vagy hozzászóltak, általános kormányellenes véleményüknek adtak hangot, néhányan azt is javasolták, hogy a magyaroknak is hasonló módon kéne tüntetniük. Az egyik hozzászóló helyesen felismerte, hogy a kép 2017-ben készült. 

A bejegyzésről készült 2021. április 19-ei képernyőkép.

Ez a kép szerte a világban feltűnt már különféle hamis kontextusokban. Ugyanezt a képet februárban koreai felhasználók is megosztották (itt és itt), akik azt állították, hogy a kép egy járványügyi előírások ellen tartott tüntetésen készült Romániában. Ez szintén nem igaz, a képen egy kormányellenes tüntetés látható Bukarestben, három évvel a koronavírus-járványt megelőzően.

Ez a kép 2017-ben készült

Egy fordított Google-képkeresés megmutatja, hogy a képet Koert Debeuf belga geopolitikai elemző tette közzé 2017. február 5-én éjjel, a Twitteren. “Váo! Bukarest, Románia, ma éjjel. Az emberek a kormány lemondását követelik” – olvasható a bejegyzés szövege. 


Szintén 2017. február 5-én Andrei Pungovschi, az AFP munkatársa is készített képeket a helyszínen, ahol ugyanazon a bukaresti téren látni a tömeget. 

A 2017. február 5-én készült AFP fotó leírása. A képernyőkép 2021. április 20-án készült.

“Ezen a képen emberek láthatóak, akik a román kormány vitatott korrupciós rendelete ellen tüntetnek a kormányzat központja előtt a Victoriei téren Bukarestben, 2017. február 5-én” – olvasható az AFP fotójának leírása.

A tiltakozásokon több százezer helyi vett részt, akik az ellen a kormányzati rendelet ellen tiltakoztak, amely dekriminalizált volna bizonyos korrupciós bűncselekményeket. A rendeletről végül a román kormány megígérte, hogy ejtik, ahogyan arról az AFP is írt 2017. február 6-án. A tiltakozások több hullámban még közel két évig tartottak Romániában. A 2017-es romániai tiltakozásokról a magyar sajtó is részletesen beszámolt, például itt és itt.

A két képen több leparkolt járművet is látni ugyanazon a helyen (zölddel bekarikázva), valamint a sárga molinó is azt mutatja, hogy a két kép ugyanazon az estén készült.

A Facebook-bejegyzésben szereplő kép és az AFP fotósának a képe összehasonlítva. A zöld jeleket az AFP adta a képhez.

Az elmúlt hetekben voltak tüntetések Romániában 

Tényleg volt néhány tüntetés az elmúlt hetekben is Romániában, és pár tiltakozó tényleg a kormány lemondását követelte. De ezek a tiltakozások jóval kisebbek voltak, mint a 2017-es, és főleg az újonnan bevezetett járványügyi korlátozó intézkedések ellen irányultak. A Facebook-bejegyzésben szereplő képnek nincs köze ezekhez a tüntetésekhez. 

 
Fordítás és adaptáció:
COVID-19