Több tízezren osztottak már meg egy hamis Putyin-idézetet “sátáni” népességcsökkentési tervekről

Több mint 31 ezer Facebook-felhasználó osztott meg egy magyar nyelvű bejegyzést február 23-a óta, amely azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin megfenyegette Európát és az Egyesült Államokat az állítólagos “sátáni terveik” miatt, hogy “csökkentsék a bolygó lakosságát”. Nincs bizonyíték rá, hogy ez állítás valódi lenne.

2021. február 23-án egy Facebook-felhasználó megosztott egy bejegyzést, amely azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet intézett a “világhoz”, és “Isten haragjával” fenyegette a nyugati országokat, amiért azok állítólag csökkenteni akarják a népességet. 

A bejegyzés úgy tálalja a szöveget, mintha azt közvetlenül Putyintól idéznék, a bejegyzés egyes szám első személyben íródott és az automatikus fordítás jeleit mutatja: “Mi a fene folyik itt? Milyen gonosz tervekről álmodsz? Mocskos politikád ártatlan lelkét és áldozatait feláldozod a világban a világon! Folyamatosan mosod az emberek agyát a főáramaiddal, ugyanaz nélkül és világszerte. Tudok a sátáni terveidről, hogy csökkentsd a bolygó lakosságát. Igazán gonosz vagy, hogy a legsebezhetőbbet használd a terveidhez.”

Image
Egy április 13-ai képernyőkép a bejegyzésről.

A bejegyzés állítása szerint Putyin megfenyegette Európát és az Egyesült Államokat: “Ha az USA és Európa nem állítja le azonnal a terveit, nem csak Isten haragjával fogsz szembesülni, hanem az enyémmel is.”

A bejegyzés szerint Putyin az “olasz médiában” nyilatkozta mindezt. A bejegyzést az elmúlt másfél hónapban több mint 31 ezer ember osztotta meg. Ugyanez a szöveg és a kép már Szlovákiában is megjelent Februárban, ahol a helyi AFP tényellenőrző csapat megcáfolta annak a tartalmát. A jelenleg terjedő magyar változatot a világ minden pontján osztják a felhasználók. Többek között olasz, dél-afrikai, német, új-zélandi és amerikai felhasználók is megosztották már a bejegyzést. 

A CrowdTangle Facebook-elemző oldal szerint a magyar bejegyzést intenzíven terjesztik a közösségi oldalon kanadai, amerikai és ausztrál jobb oldali hangvételű tartalmakat megosztó oldalak, valamint euroszkeptikus, NATO-ellenes csoportok, összeesküvés-elméletekkel foglalkozó csoportok, de magyar revizionista Facebook-csoportokban is feltűnt már. 

Image
Ugyanez a bejegyzés feltűnik számos csoportban szerte a világból. Forrás: CrowdTangle. A képernyőmentés 2021. április 13-án készült.

Ez a bejegyzés azonban nem valódi, nincs rá bizonyíték, hogy az idézet hiteles lenne. 

Nincs nyoma, hogy Putyin ilyet mondott volna

Az AFP hírügynökségi szolgálatának római szerkesztősége február 3-án egy emailben elmondta, hogy nincs tudomásuk róla, hogy Putyin bármelyik ismert olasz sajtóterméknek ilyen nyilatkozatot tett volna. Az AFP moszkvai irodájának újságírói szintén megerősítették, hogy Vlagyimir Putyin soha nem tett ilyen tartalmú nyilatkozatot. 

Putyin összes beszédét, a vele készült interjúkat és a nyilvános szerepléseit közzéteszik a Kreml honlapján, ahogyan az orosz elnök eseménynaptára is nyilvános. Alapos kutatás és többféle keresőszó kipróbálása után sem sikerült bármi hasonló beszédet találni, ahol Putyin “Isten haragjával” fenyegette volna a nyugatot. 

Ez a Facebook-bejegyzés egyébként hasonlít más, alaptalanul Putyinnak tulajdonított idézetekhez, amelyeket az AFP szlovák tényellenőrző csapata már 2020 augusztusában megcáfolt. Utóbbi egy kitalált idézet volt a liberális demokráciákkal kapcsolatban, egy másik hamis idézet pedig az orosz koronavírus elleni vakcináról szólt.  

A liberális demokráciákat a nácikhoz hasonlító hamis idézet egyébként 2021 januárjában ismét felbukkant a szlovák felhasználók között. 

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk