Orosz ellenőrzés alatt álló területen készült a videó, amin fegyveresek zaklatnak egy sofőrt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

2023 márciusa óta már több ezer alkalommal osztottak meg a közösségi médiában különböző nyelveken egy videót, amin állítólag egy ukrán katona egy nőt és a gyermekét fenyegeti. A videó azzal a szöveggel terjed, hogy a felvétel az Ukrajnában élő orosz anyanyelvűeket érő terrorról tanúskodik. A videóban szereplő tájékozódási pontok azonban lehetővé tették, hogy az online digitális nyomozócsoportok beazonosítsák a videó készítésének a helyszínét: a jelek szerint a felvétel egy olyan területen készült, amit 2022-ben Oroszország annektált. Nagyon valószínűtlen, hogy ukrán katonák tevékenykednének ezen a területen.

A videót, amely különféle Ukrajnát becsmérlő szövegekkel terjed, láthatóan egy autó műszerfali kamerájával rögzítették. A felvételen azt látni, ahogyan egy ukrán zászlóval és egy régi német katonai szimbólummal ellátott katonai terepjáró egy üres országúton megállít egy sofőrt. A fegyveres, katonai egyenruhát viselő férfi odasétál a felvételt rögzítő járműhöz, és szidalmazni kezdi a sofőrt, amiért az megelőzött egy katonai konvojt. Erre egy nő hangját halljuk, aki oroszul válaszol. A katona ócsárolni kezdi a nőt és felszólítja, hogy az orosz helyett a hivatalos ukrán nyelvet használja. Mindezek után a katona visszatér a járművéhez, és többször is elsüti a fegyverét. A nő hangja riadt és ijedt, a háttérből egy gyermek sírását hallani.

A videót tömegesen osztották meg a közösségi médiában különböző nyelveken. A videót megosztó felhasználók szerint a felvétel azt mutatja be, hogy az ukrán katonák hogyan bánnak a civilekkel. A klipben szereplő állítólagos katona egy muszlim hangzású néven szólítja meg a nőt, egyes felhasználók erre alapozva azt állítják, hogy a videón azt látni, milyen rosszul bánnak az ukránok az orosz muszlim kisebbséggel.

A videó egy magyar blogon. A képernyőmentés 2023. április 6-án készült.

Egy, a videót tartalmazó magyar blogbejegyzés több mint száz megosztást ért el a közösségi médiában. A blogposzt azt állítja, hogy a videón “ukrán nácikat” látni. A felvételt Bayer Zsolt kormánypárti újságíró is megosztotta a blogján a következő kommentárral: “És ezeket a barbár állatokat kellene tisztelni?”

Az orosz külügyminisztérium az ukránellenes propaganda-frázisokat használva osztotta meg a videót egy Twitter-bejegyzésben, amelyben ez állt: "Egyszer náci, mindig náci. Ilyen terrorban élnek az ukránok: tanúi lehetnek annak, ahogy az ukrán katonák szidalmaznak és rálőnek egy anyára, akinek a hátsó ülésen van a gyermeke,’disznónak’ és ‘söpredéknek’ nevezve őt, pusztán azért, mert... oroszul beszél". A posztot később magyarázat nélkül törölték.

Pillanatkép az orosz külügyminisztérium 2023. március 27-én rögzített tweetjéről

A videó megjelenésekor olyan elismert digitális nyomozócsoportok, mint a Bellingcat és a GeoConfirmed, a klipben szereplő tájékozódási pontokat felhasználva beazonosították a felvétel készítésének helyszínét. A nyomozás arra jutott, hogy a felvétel az oroszok által ellenőrzött Donyeck városa mellett, az Ukrajnával közös frontvonaltól mintegy 20 kilométerre készült. A terület 2014 áprilisa óta oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt áll, és 2022 szeptemberében Oroszország egyoldalúan annektálta.

Az AFP-nél mi is megvizsgáltuk a videót jellegzetességeket keresve, hogy azokat összevethessük a Google Earth-rel, és ugyanerre a következtetésre jutottunk.

Egy oroszbarát ukrán blogger később megosztott egy videót, amin azt látni, hogy valaki elvezet Donyeckből a videó készítésének a helyszínére. A videón látni, hogy az tényleg ugyanott készült, mint ahol a félrevezető videó is, valamint az is bizonyos, hogy ez a helyszín a front orosz oldalán található.

Bár nem tudtuk ellenőrizni a videó minden körülményét, és azt sem sikerült kideríteni, hogy ki vette fel, vagy hogy kik voltak az érintettek, de a geolokációs szakértőktől származó és az AFP által függetlenül megerősített összes bizonyíték arra utal, hogy a klipet nem messze Makijivka városától, a Donyeckből kifelé vezető úton rögzítették.

Más tényellenőrző csapatok (a Demagog.cz, a Mythdetector.ge vagy a Stopfake.org) azt írják, hogy más jelek is utalnak arra, hogy a videó átverés: többek között az, hogy Ukrajnában tilos a műszerfali kamera használata, és a videó hangsávja is következetlenségeket tartalmaz. Az Ukrinform ukrán hírügynökség cikke szerint a műszerfali kamerákat 2022 márciusától tiltották be Ukrajnában, hogy megakadályozzák a fegyveres erők mozgására vonatkozó információk nyilvánosságra kerülését.

A videó egyéb előfordulásai az interneten

A "Két őrnagy" névre hallgató orosz Telegram-csatornán találtunk rá a videó legkorábbi előfordulására. Ez a Telegram-bejegyzés a csatolt szövegben a nő nevére és állítólagos muszlim vallására fókuszált.

Oroszország londoni nagykövetsége a Twitteren osztotta meg a videót. A közösségi oldalon a poszt olyan címkét kapott, amely szerint a bejegyzés tartalmát a Twitter közössége félrevezetőnek találta.

A videót orosz hírportálok is közölték (itt, itt, itt, itt).

Ezen felül a videót cseh, bolgár, román, lengyel, szerb és német nyelven is széles körben megosztották.

A videó különösen magas elérést generált Szlovákiában, ahol a "Slovensko News-Front.Info" nevű Telegram-csatorna volt az egyik első megosztó. A csatorna rendszeresen a hivatalos orosz narratívát visszhangozza.

A NewsFront hálózat tíz nyelven (köztük magyarul is) terjeszti a dezinformációt és a Kreml-barát propagandát. Az oldal az amerikai pénzügyminisztérium leírása szerint "az orosz FSZB [az egyik titkosszolgálat] ellenőrzése alatt áll". Az oldalt képviselő személyek 2021 áprilisa óta amerikai szankciók hatálya alatt állnak. 2022 augusztusában a Ján Kuciak Oknyomozó Központ, a cseh Oknyomozó Újságírás Központ és a lengyel Frontstory.pl oldal újságírói egy jelentést publikáltak, amelyben feltérképezték a NewsFront hálózatot Közép- és Kelet-Európában (itt, itt).

A nyílt forrásokból dolgozó közösség nyomozása

Miután a videó 2023 március 27-én terjedni kezdett, a vezető nyilvános forrásokkal dolgozó (angolul "OSINT") tényfeltáró csoportok is nyomozásba kezdtek. Sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a videót Donyeck és Makijivka városok között vették fel, egy olyan területen, amelyet 2022 szeptemberében egy nemzetközileg el nem ismert álnépszavazással Oroszországhoz csatoltak.

A Bellingcat OSINT elemzője, Eliot Higgins megtalálta a készítés pontos helyszínét, és kétségeket fogalmazott meg a videó eredetével kapcsolatban. Saját ellenőrzése a GeoConfirmed munkájára hivatkozott, egy önkéntes közösségre, amely az Ukrajna 2022. februári orosz inváziójához kapcsolódó videók geolokációjára összpontosít. A GeoConfirmed 2023. március 27-én a Twitteren részletesen kifejtette, hogy hogyan azonosították be a készítés helyszínét. A videó a 47.977044, 37.953754 koordinátákon, Donyeck és Makijivka között készült.

Tatarigami_UA, egy Twitter-felhasználó, aki azt állítja magáról, hogy tartalékos ukrán katonatiszt, szintén indított egy beszélgetés-folyamot a Twitteren, amiben ugyanerre a következtetésre jutott. Hasonlóan geolokalizálta a felvételt egy PStyle0ne1 nevű felhasználó, aki szintén egy Ukrajna-párti Twitter-fiókot üzemeltet.

Az AFP keresztvizsgálata

Bár a videó elmosódott és alacsony felbontású, az AFP össze tudta vetni a felvételen látható jellegzetességeket a Google Earth-on elérhető műholdas és légi felvételekkel. Az AFP vizsgálódása ugyanarra jutott, mint a fentebb említett nyomozások: a videó éppen Donyeck és Makijivka között, a frontvonaltól mintegy 20 km-re, orosz ellenőrzés alatt álló területen készült.

Mint alább látható, a videó első másodperceiben két villanyoszlopot láthatunk az út jobb oldalán, az egyik merőlegesen áll a másikra:

2023. március 30-i képernyőmentések az interneten terjedő videóról, amiken az út mentén lévő villanyoszlopokat látni.

Néhány másodperccel később a videón egy fehér oszlopot láthatunk az út bal oldalán:

2023. március 30-i képernyőmentés az interneten terjedő videóról, amin az út mentén lévő fehér oszlopot látni.

Ezen elemek jelenlétét a Google Earth 2021. október 16-án készült légi felvételén is sikerült megtalálni:

A Google Earth képernyőképén pirosan jelölve villanyoszlopok, zölddel pedig a fehér oszlop. AFP, 2023. március 30.

A videón látható időbélyegző szerint a felvétel 2023. március 24-én, helyi idő szerint 12:18 körül készült (GMT+2). A meteorológiai jelentések segítségével láthatjuk, hogy a videón látható időjárás megfelel a március 24-i, a Makijivka környékére tiszta időt jelző időjárás jelentéseknek.

A videofelvételt az adott időpontra és helyszínre a Nap helyzetét és az árnyékok szögeit megmutató SunCalc online eszköz adataival összehasonlítva láthatjuk, hogy a videón a Nap délnyugatról süt, a terepjáró és a videón szereplő egyik férfi árnyéka pedig északkeleti irányba esik. Ez nagyjából megfelelnek az eszköz által az adott időpontra jelzett iránynak:

Képernyőkép a videóból (balra), valamint képernyőkép a Suncalc online eszközből (jobbra). Az árnyékok iránya kék nyíllal jelölve. Készítette: AFP, 2023. március 31.

Egy második videó megerősíti a helyszínt

További bizonyítékok után kutatva rábukkantunk egy videóra, amelyet Anatolij Sarij, egy oroszbarát nézetei miatt népszerű ukrán blogger tett közzé, aki YouTube-videóiban gyakran bírálja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és az ukrán kormányt. Sarijt korábban hazaárulással vádolták meg. 2012-ben Ukrajnából az EU-ba távozott, miután nyomozás indult ellene egy gyorsétteremi incidens miatt. 2019-ben politikai pártot jegyeztetett be "Sarij Pártja" néven, amelyet több oroszbarát frakcióval együtt 2022 márciusában, az ukrajnai inváziót követően, Ukrajna nemzetbiztonsági tanácsa betiltott.

2023. március 28-án Sarij közzétett egy videót a Telegram- és YouTube-csatornáján. A felvételeken, amiket egy autóból vettek fel, azt látni, hogy az autó Donyeck egyik utcájából indulva eljut arra a helyszínre, ahol a fegyvereseket ábrázoló videó is készült.

A videó két nyilvános verzióját azonban különböző pontokon szerkesztették vagy megvágták, ezért az AFP közvetlenül Sarijhoz fordult a vágatlan verzióért.

Sarij március 30-án elküldte a vágatlan verziót, ami megerősítette a forgatási helyszínt.

A második videó azzal kezdődik, hogy az autó a donyecki Kommuniszticseszkaja utcán halad (a Yandex térkép-szolgáltatásában elérhető az utcai nézet is), közvetlenül az utca bal oldalán lévő szupermarket és a jobb oldalon lévő zászlórudak mellett:

2010-ben készült donyecki utcakép a Yandex Maps-en (balra), képernyőkép Sarij videójából (jobbra).

Több percen keresztül követhetjük az autó útvonalát Donyeck utcáin, egészen pontosan addig a helyig, ahol az interneten vírusként terjedő videót forgatták az alábbi útvonal mentén:

Piros nyilakkal jelölt útvonal Sarij videójának kiindulási helyétől a videó felvételének helyszínéig.

Sarij videójának vége felé olyan faágakat láthatunk, amelyek megegyeznek a fegyvereseket ábrázoló a közösségi médiában terjedő videón látható ágakkal:

Az út feletti faágak összehasonlítása. Pillanatkép az orosz közösségi média fiókok által terjesztett videóról (balra), képernyőkép Anatolij Sarij videójáról (jobbra). AFP, 2023. március 31.

Sarij azt is megerősítette az AFP-nek, hogy a videót március 28-án rögzítette a csapata egyik tagja. Az általa elküldött videón egy helyi orosz rádió, a Majak műsorvezetője hallható: "Tegnap volt az Orosz Föderáció Nemzeti Gárdájának nemzeti ünnepe". Ezt a napot 2023. március 27-én ünnepelték.

Ez a terület nem áll Ukrán ellenőrzés alatt

Amióta az Orosz Föderáció 2022 februárjában megindította az átfogó szárazföldi invázióját Ukrajnában, a kérdéses terület orosz ellenőrzés alatt áll.

Az ukrajnai helyzetet bemutató térkép, március 24. 08:00 GMT állapot. ( AFP / Simon MALFATTO, Kenan AUGEARD, Paz PIZARRO)

A legrövidebb távolság a frontvonal és a videó felvételének helyszíne között 2023. március végén megközelítőleg 20 kilométer volt.

Pillanatkép a liveuamap.com-ról, készült 2023. március 30-án.

Voltak, akik egyenesen a folyamatos Oroszország dezinformációs kampány egy újabb példájának nevezték a videót. Szlovákiában, ahol a videó különösen nagy elérést produkált, a rendőrség egy Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a videó "az orosz propagandaműhely újabb hamisítványa".

"Ez a videó része annak a hosszú távú törekvésnek, amellyel el akarják terelni a figyelmet arról, hogy Oroszország ukrajnai inváziója a biztonságunkat fenyegeti, energia- és menekültválságot okozott, és már több ezer emberéletet követelt, miközben a Putyin-rezsim folytatja könyörtelen agresszióját" – nyilatkozta április 3-án Miroslava Sawiris, a szlovák kormányhivatal stratégiai kommunikációs igazgatója az AFP-nek.

"Oroszország hosszú ideje minden rendelkezésre álló információs médiumot felhasznál a Kreml-barát propaganda terjesztésére azzal a céllal, hogy gyengítse a közvélemény Ukrajna iránti támogatását" – mondta Sawiris.

Összefoglalva: a felvétel pontos helyének geolokációjának köszönhetően meg tudtuk állapítani, hogy a terület, ahol a felvétel készült, már legalább kilenc éve nem áll az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt. Nagyon valószínűtlen tehát, hogy ukrán csapatok tevékenykednének ezen a területen.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus