Ez a tábla egy szatirikus akció részeként került ki, a valóságban nem találni ilyen uniós projektet

Az MKKP-Újpest, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt viccpárt helyi tagszervezete egy, az uniós projekteknél használt tájékoztató táblákra emlékeztető táblát helyezett el egy régi fémszerkezeten a IV. kerületben, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az elhagyatott építményre. A táblán azt olvasni, hogy a szerkezet egy " vadász nélküli vadászles", és állítólag 134 millió forint uniós támogatásból épült. Az MKKP-Újpest pártigazgatója azonban az AFP-nek megerősítette, hogy a táblát ők helyezték el, és nem egy valódi uniós projektről van szó. Az uniós finanszírozású projektek adatbázisában nincs nyoma annak, hogy Magyarországon ilyen projekt épült volna. A kontextusból kiragadott képet megosztó emberek azt hitték, hogy ez egy újabb példa az uniós pénzek megkérdőjelezhető magyarországi felhasználásának. A magyar kormányt gyakran kritizálják az uniós pénzek felhasználása miatt, sokan korrupcióval vádolják a kormánypártot, és azzal, hogy a pénzeket a párthoz kötődő oligarcháknak és cégeknek juttatják oda.

"Ebben az a vicc, hogy ez nem vicc. És nem is szégyellik." – osztott meg egy képet egy tábláról, amely egy uniós finanszírozású projekt tájékoztató táblájához hasonlít, Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) korábbi elnöke, aki jelenleg a Szocialisták és Demokraták nevű szervezetben politizál, amelynek egyik alapítója volt. A bejegyzést 2023. november 6-i közzététele óta több mint 1800 alkalommal osztották meg. Később a posztot elérhetetlenné tették.

Image
A Facebookon megosztott félrevezető kép. A képernyőkép 2023. november 8-án készült

A képen egy fémszerkezet talapzata látható, a táblán pedig az áll: " Vadász nélküli vadászles", és azt írja, hogy az állítólagos les 134 millió forintos uniós támogatásból épült.

A Mesterházy posztja alatt kommentelő felhasználók felháborodásuknak adtak hangot, mivel úgy vélték, hogy a tábla valódi. "Ez a Fidesz, már a LÁTSZATRA sem adnak !!!!" – fogalmazott egy hozzászóló. "A pénz itt is valakinek a zsebébe vándorolt ! Így könnyű megélni a nép pénzén !"– írta egy másik felhasználó.

Ugyanezt a képet már más felhasználók is megosztották a Facebookon, és a hozzászólások arra utaltak, hogy ezek a felhasználók is azt hitték, hogy a fotón egy valódi, az EU által finanszírozott projekt látható, például itt, itt és itt.

Bár igaz, hogy a magyar kormányt gyakran vádolják azzal, hogy nem körültekintően és átlátható módon költi el az uniós pénzeket, ebben a konkrét esetben a táblát egy szatirikus akció részeként helyezték el, hogy felhívják a figyelmet egy elhagyatott fémszerkezetre – erősítette meg az AFP-nek az Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyi szervezetének egyik tagja.

Az építményről a Google Street View-n 2012-ig visszamenőleg találhatók képek. Az uniós finanszírozású projektek adatbázisában nem található nyoma hasonló projektnek.

A táblát egy szatirikus akció keretében helyezték el

Az AFP rákeresett a képen olvasható szövegre a Facebookon, abban a reményben, hogy így sikerül más megtalálni a kép más előfordulásait.

Az egyik találat az MKKP újpesti tagozatának posztja volt. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt szatirikus gerillaakcióiról és flashmobjairól ismert, gyakran újítanak fel régi buszmegállókat, illetve humoros módon díszítik fel az elhagyatott vagy megrongálódott infrastruktúrát.

"Rengeteg olyan probléma van, amit nem tudunk megoldani önerőből - például ennek a 30 éves, rohadó hirdető oszlopnak az elbontása" – olvasható az MKKP-Újpest politikusának és pártigazgatójának Facebook-posztjában.

"Ilyen esetekben érdemes úgy viselkedni mint más pártok: 1. Találni valamit, amit tudunk sikerként tálalni; 2. Sok politikussal felavatni; 3. Ezután nagyon sokat szelfizni" – olvasható a posztban.

Az AFP kérdéseire Nagy Dávid az MKKP-Újpest részéről megerősítette, hogy a táblát ők helyezték el.

"Ez egy figyelemfelhívó akció volt a 30 éve ott rohadó hirdeti táblára - de ezek szerint túl hihetőre sikerült ez 2023. Magyarországán [...]" – írta Nagy az AFP-nek 2023. november 7-án emailben.

A párt még egy Facebook-eseményt is létrehozott akciójukhoz "Vadász nélküli vadászles avatóünnepség" címmel. Az esemény leírása a következő: "Felavatjuk az új Vadász Nélküli Vadászlest Újpesten a Hajló utca 25. közelében!". Az esemény oldalán a felirathoz használt grafika nagy felbontású képe is megtalálható.

A közösségi médiában terjedő, kontextusból kiragadott képen egyértelműen ugyanaz a tábla és ugyanaz a hely látható, bár úgy tűnik, hogy a felállítása óta kissé megrongálódott:

Image
A félrevezető poszt, és az MKKP Facebook-posztja a figyelemfelhívó akciójukról. A képernyőképek 2023. november 8-án készültek

Bár a plakát minden más tekintetben megegyezik a két képen, beleértve a rögzítőkapcsok helyét is, úgy tűnik, hogy a két matricát csak később ragasztottak rá. A jobb felső sarokban lévő matrica szintén az MKKP-é, megtalálható ebben a párt által megosztott képgalériában is, rajta a QR-kóddal.

Az MKKP egy másik helyi szervezete a következő kommentárral tette közzé Mesterházy félrevezető bejegyzését: "Mesterházy bedőlt Nagy Dávid MKKP Újpest figyelemfelhívó akciójának, azt hiszi ez egy igazi uniós projekt. Vagy direkt játssza a hülyét. Nem tudom melyik a rosszabb."

Az MKKP már korábban is parodizált pályázati információs plakátokat, de azokon a táblákon egyértelműen szerepelt a párt neve.

Nincs jele hasonló uniós projektnek, az építmény már több mint egy évtizede ott áll

Az MKKP Facebook-eseményében megadott helyszínt használva az AFP-nek sikerült megtalálnia a fém építményt a Google Maps-en (archivált változat).

A Street View módban már 2012-ből is találhatunk képeket az építményről. A fémszerkezet már ezeken a képeken is öregnek és rozsdásnak tűnik. Ezen kívül a háttérben a bal oldali képen ugyanaz a fa látható.

Image
Egy 2012-es kép a Google Street View-n a fémszerkezetről. A képernyőmentés 2023. november 8-án készült.

Összehasonlítva a közösségi médiában terjedő képpel, egyértelmű, hogy ugyanarról a szerkezetről van szó. Ugyanolyan formája van, és a rozsdafoltok is egyeznek a két fotón:

Image
A kép hamis kontextusban, és a szerkezet a Google Street View-n. A képernyőképek 2023. november 8-án készültek

Az AFP az uniós finanszírozású projektek online adatbázisában nem talált ilyen projektre vonatkozó adatot. Újpest Önkormányzata (a szatirikus táblán megnevezett állítólagos kedvezményezett) neve alatt három Széchenyi 2020-as projekt található, egy szociális rehabilitációra, egy épületek energetikai felújítására, egy pedig helyi klímastratégiára.

Image
Széchenyi 2020 projektek, amelyek kedvezményezettje Újpest önkormányzata volt. A képernyőkép 2023. november 8-án készült

Továbbá a Széchenyi 2020 projekt tájékoztató tábláin a vonatkozó előírások szerint fel kell tüntetni a projekt számát, ami a paródia tábláról hiányzik.

Image
Az EU által finanszírozott projektekhez szükséges információs táblákat szabályozó hivatalos dokumentáció. A képernyőkép 2023. november 8-án készült

Valós kritikák az uniós pénzek magyarországi elköltésével kapcsolatban

Bár a szóban forgó uniós projekt csak szatíra, az uniós pénzek magyarországi elköltésével kapcsolatban vannak valós aggályok is.

Magyarországot a Transparency International megfigyelőszervezet az EU legkorruptabb országai között említi. Ahogyan arról 2022 októberében az AFP is beszámolt, az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a magyarországi tenderek szabálytalanságai miatt, és amiatt, hogy sok pályázaton csak egy ajánlattevő volt. A bizottság azt is kifogásolta, hogy az összeférhetetlenséget nem ellenőrzik megfelelően, és hogy a visszaélés gyanúja esetén kevés jogi lépésre kerül sor.

2022 szeptemberében a Bizottság korrupciós aggályokra hivatkozva azt javasolta az Európai Tanácsnak, hogy függessze fel a három uniós program keretében Magyarországnak juttatott pénz 65 százalékát, nagyjából 7,5 milliárd eurót. Még egy többkörös tárgyalási folyamat után is 2023 végén a Magyarországnak szánt uniós pénzek javának sorsa bizonytalan.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF rendszeresen talál anomáliákat az uniós pénzek magyarországi elköltésében, mint például ebben és ebben az esetben, ahol a pénzek visszafizettetését javasolták.

Az OLAF 2023-ban vizsgálatot indított egy uniós finanszírozású magyarországi projekt ügyében is, amely "lombkorona nélküli sétány" néven vált hírhedtté.

2023. november 10. A cikk frissítésre került az uniós pénzek magyarországi befagyasztásáról szóló háttérrel.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk