Ezt a képet mesterséges intelligenciával készítették, és nem a francia gazdatüntetéseket látni rajta

Január végén és február elején hatalmas demonstrációkat tartottak a gazdák Franciaországban. Országszerte traktorok hosszú sora állta el az utakat, például a Párizsba vezető autópályákat is. Erre a közösségi média felhasználók több országban is úgy reagáltak, hogy egy mesterséges intelligenciával (MI-vel) létrehozott képet kezdtek terjeszteni. A képen traktorok, valamint szalmabálákból állított hatalmas falak láthatók Párizs belvárosában, háttérben az Eiffel-toronnyal. A kép mellé pedig olyan magyarázatot írtak, ami alapján azt lehet feltételezni, hogy a fotó valódi. De nem az: a kép mesterséges intelligenciával készült, ezt az alkotó maga is megerősítette az AFP-nek. Emellett az AFP információi alapján az is biztosan állítható, hogy a gazdatüntetések nem értek el Párizs központjáig.

2024. január közepe óta hatalmas demonstrációkat tartottak a gazdák Franciaországban. Dühösek és elkeseredettek voltak a munkakörülményeik, a szűkös bevételeik, a túlzott bürokrácia és a kormány környezetvédelmi politikája miatt. 2023. Január 29-én a gazdák több fontos ingázóútvonalat is lezártak Párizs körül, valamint azzal fenyegettek, hogy ostrom alá vonják a francia fővárost.

A gazdák 2024. február 2-án oldották fel végül a blokádokat, miután Gabriel Attal, francia miniszterelnök több pénzbeli támogatást, a tervezettnél kevésbé szigorú szabályozást, valamint védelmet ígért a tisztességtelen versennyel szemben.

A hamis fotó ebben a kontextusban, február elején kezdett el terjedni a Facebookon. Több különböző nyelven is megosztották az Eiffel-torony előterében álló traktorokat és a magas szalmabála-falakat ábrázoló képet. Egy magyar felhasználó - aki rendszeresen oszt meg hamis és félrevezető posztokat - azzal a leírással tette ki a fotót, hogy “Széna, szalma, Párizs”.  

Image
A hamis poszt a Facebookon. A képernyőmentés 2024. február 13-án készült.

Ugyanezt képet kezdték terjeszteni például német és görög nyelvű felhasználók is. A képleírásban pedig hamisan azt sugallták, hogy a fotó valódi.

Pedig ez a kép nem valódi, hanem mesterséges intelligenciával készült. Ezt a kép alkotója is megerősítette az AFP-nek.Bár az igaz, hogy a gazdák a traktorjaikkal blokád alá vontak több, Párizsba vezető utat is, az autópályákat lezáró hatalmas traktorkonvojok Párizsba nem mentek be.  

Egy francia művész által készített MI-fotó

Fordított képkeresés segítségével az AFP talált egy 2024. február 1-jei Instagram-posztot, ugyanezzel a képpel. Az Eiffel-tornyos képet azóta a posztoló eltávolította, de itt megtekinthető róla egy archivált változat. A képet az “ifonly.ai” nevű felhasználó tette közzé az Instagramján azzal a leírással, hogy “Bárcsak Párizs meghallaná a vidék hangját.” Ez a legkorábbi poszt, amiben az AFP megtalálta a generált képet.

Az Instagram-bejegyzésben más MI által generált fotók is vannak. Az egyiken a párizsi Louvre szerepel, szalmával bevonva. Egy másikon a Sacré Coeur felé vezető út látható befüvesítve, az út mentén pedig szarvasmarhák legelésznek.

Az Instagram-fiók Vincent Smadjáé, aki egy francia MI-művész. Smadja magát “MI-művészeti igazgatónak”-nek titulálja.

A posztja leírásában angol nyelven azt írta: “Jogi nyilatkozat: Ezt a képsorozatot mesterséges intelligenciával generáltam, a Midjourney programmal. A ‘hamis hírek’-hez való felhasználás elkerülése érdekében, kérem a továbbosztáskor mindig írják a képeim mellé, hogy ezek nem valódiak, hanem MI-vel készültek.”

Smadja ugyanezt a képet LinkedIn-re is kitette 2024. február 1-jén. Franciául írta mellé az alábbiakat: “Miközben az autópályákat traktorok állják el, elképzeltem, hogyan nézne ki Párizs, hogyha a gazdák bevonulnának a városba.”

Vincent Smadja 2024. február 5-én egy Instagram-üzenetben erősítette meg az AFP-nek, hogy a mások által hamis leírással terjesztett képet valóban ő készítette.

“Megerősítem, hogy én készítettem ezt az MI-képet a Midjourney nevű programmal” – írta. Még aznap azt is megírta az AFP-nek, hogy a képet eltávolította az eredeti Instagram-posztból.

A Midjourney-hez a Discord nevű üzenetküldő platformon keresztül lehet hozzáférni. A kép készítője elküldött egy pillanatképet a Discordról, amelyen látható a Midjourney-ben készült kép. Hogy ne lehessen reprodukálni a fotót, a művész kitakarta azt a másfél soros utasítást (az úgynevezett "prompt"-ot), ami alapján a program legenerálta azt. (Az MI-képgenerátor megpróbál olyan képeket létrehozni, amelyek megfelelnek a felhasználó által megadott leírásnak.)

Image
Discord képernyőkép, amit az ifonly.ai fiók osztott meg az AFP-vel 2024. február 5-én.

Ha a képet közelebbről is megnézzük, észrevehetjük az MI-generált képekre jellemző tipikus hibákat. Például felfedezhetjük, hogy az egyik traktor összeolvad a szénakazallal. Itt látható kiemelve ez a részlet:

Image
Az ifonly.ai által közzétett AI-kép részleteit kiemelő képernyőképek. A piros négyzeteket és vonalakat az AFP adta hozzá. A képernyőmentések 2024. február 5-én készültek.

A megmozdulás során a gazdák nem jutottak be Párizs központjába. A francia belügyminiszter január 31-én arra utasította a rendőrséget és a csendőrséget, hogy addig ne avatkozzanak be a gazdák útblokádjaiba vagy az utakon végzett megmozdulásaikba, amíg a traktoraikkal be nem mennek bármelyik francia nagyvárosba. Vagy amíg a tüntetők blokád alá nem vonják Rungist. Ezen a Párizstól délre található településen szokták ugyanis rendezni a legjelentősebb nagybani piacot Franciaországban.

Január 31-én aztán a francia rendőrség 79 embert tartóztatott le, miután a tüntetők betörtek és kárt okoztak a Rungis-piac egyik raktárában. Rungis 18 kilométerre található az Eiffel-toronytól. A 79 gazdát másnap kiengedték az őrizetből, a rendőrség még vizsgálja az incidenst.

Az AFP nem talált arról szóló tudósítást vagy arra utaló bizonyítékot, hogy a gazdák a fő tüntetéssorozat alatt bejutottak volna Párizs központjába. A legtöbb autópályát a francia főváros körül zárták le a tüntetők. Ez látszik az AFP által készített térképen is, amely a 2024. február 1-jei állapotot mutatja.

Image
Nagyobb útlezárások Franciaországban a 2024. február 1-i tüntetések alatt (AFP)

Később, február 13-án tejtermelők egy kisebb csoportja néhány traktorral tiltakozást tartott a városon belül is, erről az AFP itt számolt be. 

Az AFP az Európa-szerte kitört gazdatüntetések kapcsán korábban már cáfolt hamis információkat. Például azokat az állításokat, hogy egy videón azt látni, tankok vonultak ki a német gazdatüntetések helyszínére. Egy másik videó pedig azzal a hamis állítással terjedt, hogy azon állítólag egy berlini szimpátiatüntetést lehetett látni.

A cikk a mesterséges intelligencia címkével lett ellátva.
2024. május 2. A cikk a mesterséges intelligencia címkével lett ellátva.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk