A "tücskös" Ritter-csokoládéról készült képet viccből posztolta a cég

A Ritter német csokoládégyártó cég 2023 januárjában egy szatirikus képet tett közzé az Instagramon egy elképzelt csokoládéfajtáról "ropogós tücsöklábakkal”. A képet viccnek szánták, de sokan komolyan vették, és több nyelven is széles körben terjedni kezdett. A fotó hamis állítások kíséretében 2024 áprilisában ismét felbukkant magyarul. A júniusi európai parlamenti választások előtt megszaporodtak a rovaralapú élelmiszer-összetevők uniós jóváhagyásával kapcsolatos hamis állítások. A Ritter megerősítette, hogy a kép csak viccből készült, és rámutattak, hogy viccből rendszeresen osztanak meg képeket kitalált termékekről, mint amilyen a “vakcinás” vagy “sörös” csokoládé. 

A magyar médiában 2024. április végén ismét felbukkant egy kép, amin látszólag egy "fehérjés kiadású" Ritter-csokoládét látni a csomagoláson egy tücsökkel és a “Ganze Grille”, azaz "egész tücsök" német felirattal. A hozzászólásokból kiderül, hogy többen is azt gondolták, hogy ez egy valódi termék. Az EU 2021-ben illetve 2023-ban jóváhagyta egyes rovaralapú élelmiszer-összetevő európai piacra kerülését. 

"Magyarország nem kér ebből a szemétből" – olvasható egy másik bejegyzésben, ami azt állítja, hogy a Momentum a rovaralapú élelmiszereket támogatná, ha bekerülne a júniusban az Európai Parlamentbe.

Az Európai Unióban engedélyezett rovaralapú összetevőkre vonatkozó hamis és félrevezető állítások megszaporodtak a június 6. és 9. között esedékes EP-választások előtt. Az ilyen állítások részét képezik azoknak a dezinformációs narratíváknak, amiket az EU-szkeptikus és szélsőjobboldali pártok felhasználnak az Európai Unió bírálatára. További gyakori ilyen témák még a migráció és az éghajlatváltozás, valamint az EU Zöld Megállapodásban foglalt környezetvédelmi intézkedések.

A Ritter azonban nem gyártja a képen látható a tücskös csokoládét. A vállalat a képet viccből tette közzé 2023 januárjában, miután az EU jóváhagyott egy új rovaralapú élelmiszer-összetevőt. A Ritter az Instagram-fiókján rendszeresen posztolt vicces kitalált csokoládékat, mint amilyen a "kolbászos", "vakcinás" és a "sörös" ízek. 

Image
A humoros, kontextusából kiragadott kép a Facebookon. A képernyőképek 2024. április 24-én készültek

Amint azt az AFP ebben a francia nyelvű cikkben is már részletesen kifejtette, az új rovaralapú termékek uniós engedélyezését egyértelmű irányelvek kísérik a címkézésre vonatkozóan.

"Az összetevők listáján egyértelműen fel kell tüntetni, hogy ez az összetevő a termékben van" – erősítette meg az Európai Bizottság az AFP-nek 2023. január 24-én.

Magyarországon egy rendelet értelmében a rovaralapú összetevőket élelmiszereket külön polcon kell tárolni a boltba és a termék nevével megegyező méretű felirattal kell feltüntetni: „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”.

A képet viccből tették közzé

Az AFP az interneten rákeresve a "Ritter csokoládé tücsök" kifejezésre németül, több cikket is talált arról, hogy nagy vihart kavart az interneten a Ritter egy 2023 januári posztja az Instagramon, amiről sokan elhitték, hogy egy valódi terméket ábrázol.

A kérdéses képet már 2023 januárjában is több százan megosztották a Facebookon magyarul, azzal a téves állítással, hogy azon egy valódi csokoládét látni, például itt és itt. De a kép angolul is terjedni kezdett az X-en.

Míg egyes felhasználók megjegyezték, hogy nem egy valódi termékről van szó, mások, úgy tűnik, elhitték, hogy tényleg kapható a tücskös csokoládé. "Miért csinálják ezt?" – írta valaki. "Undorító, hogy ezzel próbálnak megetetni minket" – kommentálta valaki más. Sokan azt mondták, hogy bojkottálni fogják a Rittert. 

Más hozzászólások azt a hamis állítást ismételték el, amely szerint az uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy az élelmiszerekhez titokban rovarokat adjanak. "Sajnos nem kell feltüntetni rajta, hogy van benne. EU-s szabályozás alapján por formájában is belerakható bármibe. Mi is biztos esszük, csak nem tudunk róla".

Voltak olyan kommentek is, amik az EU-t kritizálták, például az egyik hozzászóló Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének bogarakkal körülvett karikatúráját kommentelte a kép alá.

Egy stuttgarti lap 2023 februárjában számolt be róla, hogy a szomszédos Waldenbuch városában található Ritter cég egy közösségi média posztja alá tömegével érkeztek a felháborodott hozzászólások. Sokan azt hitték, amikor a cég egy tücskös csokoládéról posztolt, hogy az egy igazi termék. A Stuttgarter Nachrichten cikke azonban megjegyzi, hogy az Instagram-poszton a "#hamisfajta" (#fakesorte) hashtag szerepelt. 

A Ritter közölte az újsággal, hogy rendszeresen posztolnak vicces kitalált csokoládé-fajtákat, saját bevallásuk szerint már mintegy 300 ilyen képet posztoltak.   

Image
Az eredeti poszt a Ritter Instagramján, a "hamis fajta" hashtaget az AFP pirossal jelölte. A pernyőkép 2024. április 24-én készült

A Ritter Instagram-oldalát böngészve valóban több humoros posztot is találhatunk a Sport csokoládéjuk nem létező változatairól, mint amilyen a "paradicsom és mozzarella", "vakcina" vagy "currywurst" ízű csokoládék. A tücskös viccnek is van folytatása: később a cég posztolt egy "egész grill" ízű csokoládét egy kerti grill képével. A szójáték azon alapul, hogy a német nyelvben a tücsköt "Grille"-nek hívják.  

Image
A Ritter Instagram-posztjai, a képernyőképek 2024. április 24-én készültek

A Ritter által gyártott valódi csokoládékat a honlapjukon lehet megtalálni, ahol a közösségi médiában terjedő tücskös változatnak nincs nyoma. 

Bár a Ritternek nincs is rovarokkal készült csokoládéja, az igaz, hogy kaphatóak rovaros, például tücskös, édességek az interneten.

Rovaralapú élelmiszer-összetevők a dezinformáció célkeresztjében

2021-ben az EU engedélyezte a házi tücsökből, a keleti vándorsáskából,  és a lisztbogár-lárvából készült alapanyagokat tartalmazó termékek forgalmazását a megszokott címkézési követelmények és egészségügyi ellenőrzések mellett.

2023 januárjában az Európai Bizottság további rovaralapú összetevőket engedélyezett, amilyen az alombogárlárva (Alphitobius diaperinus) fagyasztott, pépesített, szárított és por formában, valamint a házi tücsök (Acheta domesticus) részben zsírtalanított porított formában.

Amint azt az AFP cikke is kifejti, a rovaralapú élelmiszerek rendszeresen célpontjává válnak a dezinformációnak. Az euroszkeptikusok hangok például azt állítják, hogy Brüsszel titkos tervet készített arra, hogy titokban rovarokat etessenek az emberekkel, valamint azt is állítják, hogy a rovaralapú élelmiszerek eleve veszélyesek.   

Az uniós jogszabály megjelenése óta a különböző nyelveken terjedő közösségi média posztok például tévesen azt állították, hogy a rovarokban található kitin rákot okoz, vagy hogy az emberek majd a tudtukon kívül fognak rovarokat enni. Ezek a hamis állítások illeszkednek az EU-szkeptikusok által terjesztett dezinformációs trendbe.

Olyan politikusok, mint a brit euroszkeptikus Nigel Farage és a francia nacionalista Népi Republikánus Unió vezetője, Francois Asselineau szintén segítették azoknak a hamis állításoknak a terjedését, amelyek szerint az Európai Bizottság arra akarja rávenni az embereket, hogy tudtuk nélkül rovarokat egyenek. A magyar kormány is igyekszik politikai tőkét kovácsolni ezekből a félelmekből, és "gasztronómiai hagyományainkat" fenyegető veszélynek nevezte az EU azon döntését, hogy engedélyezi bizonyos rovaralapú élelmiszer-összetevők élelmiszerként való forgalmazását.

A címlapi képen a "szöcske" "tücsök"-re lett javítva.
2024. április 29. A címlapi képen a "szöcske" "tücsök"-re lett javítva.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk