Az olimpiai játékokat megelőző légi bemutatón a francia és nem az orosz trikolórt festették az égre

2024 nyarán Franciaország ad otthont az olimpiai játékoknak. Marseille-ben ezért légi bemutatóval köszöntötték az olimpiai lángot. Az interneten az a téves állítás kezdett el terjedni, hogy a bemutatón a repülőgépek a francia zászló helyett az orosz zászlót rajzolták az égre. Az interneten keringő videót azonban olyan szögből rögzítették, amelyben a trikolór színei rossz sorrendben jelennek meg. Az eseményről készült élő felvétel és a fotók azonban világosan azt mutatják, hogy a sugárhajtású repülőgépek a francia trikolórt festették az égre.  

"Véletlenül orosz zászló jelent meg az égen a franciaországi Marseille felett. A Patrouille de France elit műrepülő csapat összekeverte a nemzeti zászló színsorrendjét, és az orosz trikolórt festette az égre. Ez az olimpiai láng városba érkezésekor történt" – olvasható egy magyar Facebook bejegyzésben. A videó a 2024. május 10-i megosztása óta már több mint 17 ezer megtekintést és 156 megosztást ért el.  

A videón sugárhajtású repülőgépek láthatóak, amik piros, fehér és kék színű füsttel csíkokat rajzolnak a levegőbe. A felvételen a francia kék-fehér-vörös helyett látszólag tényleg az orosz zászló látható: fehér-kék-vörös. 

A állítást már más nyelveken, például németülfranciául, angolul és görögül is terjedni kezdett.  

Image
A félrevezető videó magyarul a Facebookon. A képernyőmentés 2024. május 24-én készült

Párizs 1900 és 1924 után harmadszor ad otthont olimpiának. A 2024-es nyári olimpiai játékokra 2024. július 26. és augusztus 11. között kerül sor a francia fővárosban. Az olimpiai láng május elején érte el Franciaországot. A Belem nevű hajó 2024. május 8-án érkezett meg a franciaországi Marseille városába a fáklyával a fedélzetén. A látványosságot 150 000 ember nézte végig a város kikötőjében, köztük Emmanuel Macron francia elnök is.  

A Patrouille de France műrepülőcsapat az olimpiai karikákat és a francia trikolórt (kék, fehér és piros) rajzolta fel a Marseille fölött enyhén felhős égboltra az ünnepségen. Ezzel kapcsolatban kezdtek el terjedni az interneten a téves állítások a zászló színeinek sorrendjéről.

A felvétel megtévesztő szögből készült 

Az Olimpiai Bizottság felvételei megerősítik, hogy a sugárhajtású gépek a francia zászlót rajzoltak az égre. A közösségi médiában terjedő videót olyan szögből vették fel, hogy a színek rossz sorrendben látszanak. 

Az Olimpiai Bizottság YouTube-közvetítése az ünnepségről a 19:38. percben mutatja a légi bemutatót (itt archiválva). 

A videón nyolc repülőgép látható, amelyek kék, fehér és piros színű füstöt bocsátanak ki. A kommentátor így kommentálta az eseményt: "Az olimpiai karikák után most a francia trikolór színei jönnek". 

Image
Pillanatkép az Olimpiai Bizottság által 2024. május 9-én közzétett videóból

Emmanuel Macron francia elnök is közzétett egy videót a bemutatóról a hivatalos X-fiókján 2024. május 8-án (itt archiválva). "Az [olimpiai] játékok belépnek a franciák életébe!" – írta Macron.

Image
Pillanatkép egy videóból, amelyet Macron az X-en tett közzé

A dpa német hírügynökség tényellenőrzésében rámutatott, hogy a megosztott videót a Marseille partjaitól néhány kilométerre fekvő Frioul-szigeteken vették fel. Az ebből a szögből készült felvételen a sugárhajtású repülőgépek oldalról látszanak. Ez azt a benyomást kelti, mintha a gépek az orosz zászlót rajzolták volna az égre.

Az AFP fotói azt mutatják, hogy a század közepén lévő, fehér füstöt kibocsátó repülőgépek valójában valamivel magasabban repültek, mint a többi gép. Ha összehasonlítjuk a hamis állítással megosztott videót és az AFP saját fotóját, ami közvetlenül a gépek útvonala alól készült, láthatjuk, hogy a színek megegyeznek a francia trikolórral: 

Image
A félrevezető videó (balra) és egy AFP-fotó (jobbra) összehasonlítása

Azóta, hogy Oroszország 2022. februárjában lerohanta Ukrajnát számtalan hamis és megtévesztő, az orosz párti narratívát erősítő állítás kezdett terjedni a közösségi médiában. Az AFP már számos tényellenőrzést publikált a témában.  

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk