Fico támadójának a felesége szlovák, az orosz fiókok által terjesztett "ukrán nyom" dezinformáció

Röviddel a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen 2024. május 15-én elkövetett merényletkísérlet után a közösségi média felhasználók azt kezdték el terjeszteni, hogy a támadás 71 éves gyanúsítottjának a felesége ukrán menekült, aki nem sokkal korábban jött el Ukrajnából a háború elől. Emellett a merényletet követő napokban orosz fiókok olyan állításokat is terjesztettek, hogy a Ficóra támadó Juraj Cintula feleségét "a pozsonyi repülőtéren vették őrizetbe, miközben megpróbált elmenekülni az országból". Az AFP felvette a kapcsolatot azzal az iskolával, ahol a nő több mint 25 évig tanított. Az intézmény megerősítette, hogy Cintula asszony 1979 óta dolgozott a nyugat-szlovákiai Léva városában. A telekkönyvből az is kiderül, hogy a vádlott felesége 20 évvel ezelőtt örökölt egy kis földterületet Léva közelében. 

A szlovák főügyészség azt is cáfolta, hogy a nő ukrán állampolgár lenne, és hogy a repülőtéren őrizetbe vették volna.

Robert Fico 2024. május 15-e szerda óta kórházban van, miután egy merénylet során egy fegyveres négy lövéssel megsebesítette Kézdivásárhelyen. Az egyik találat a hasán érte. A Specializált Büntetőbíróság 2024. május 18-án szombaton előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottat, egy 71 éves költőt és lévai lakost, akit Juraj Cintulaként azonosítottak (archivált link).

Közvetlenül a lövöldözés után számos, a támadással kapcsolatos hamis bejegyzés árasztotta el a közösségi médiát szlovákuk és más nyelveken. 

A támadás másnapján, május 16-án a Telegramon és a Facebookon alaptalan bejegyzések jelentek meg, amelyek azt állították, hogy Cintula felesége ukrán.

A hamis hír a Facebookon magyarul is megjelent, egy felhasználó a Magyar Hírlap erről szóló, alaptalan cikkét linkelte be.

Image
Képernyőkép egy magyar Facebook-posztról, 2024. május 28-án

"Kiderült, hogy [a feleség] Ukrajnából menekült, és arra buzdította a férjét, hogy álljon bosszút a szlovák miniszterelnökön annak politikai álláspontja miatt. Fico ugyanis ellenezte az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat" – olvasható a hamis posztokban.

Cintula a bejegyzések szerint "Ukrajna-barát összejöveteleken" is részt vett. Tény, hogy három héttel a merénylet előtt a férfit videóra vették, amint a kormány és annak Ukrajnával kapcsolatos politikája ellen tiltakozott a Dolna Krupában tartott kormányülésen. A helyszínen készült videófelvételeken az látható, amint Cintula egy tüntetőkből álló csoportban áll és jelszavakat skandál, köztük az "Éljen Ukrajnát" (archivált link).

Az AFP által megtekintett bírósági dokumentum szerint Cintula azt mondta, hogy azért lőtte le Ficót, mert ellenezte a szlovák kormány politikáját, egyebek mellett azt a döntést, hogy Szlovákia ezentúl nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának. 

A lövöldöző feleségére vonatkozó állítások azonban az AFP értesülései szerint hamisak. Ezen állítások egy részét a Demagog.sk is cáfolta.

Orosz források és az "ukrán nyom"

Nem sokkal a lövöldözés után Margarita Simonyan, a orosz állami hátterű Russia Today főszerkesztője közzétett egy bejegyzést a Telegram-csatornáján, amelyben arra utalt, hogy Ukrajna felelős a merényletért: "A szlovák miniszterelnök megsérült - az, aki korábban arról beszélt, hogy a háború az ukrán neonácik ámokfutása miatt kezdődött, és hogy Putyinnak nem volt más választása. Így megy ez náluk".

Állítólagos "ukrán nyomról" szóló hasonló spekulációk jelentek meg a népszerű orosz "Rybar" Telegram-oldalon is, nem sokkal a lövöldözés után.

A támadást követő napokban az orosz csatornákról más posztok is elkezdtek terjedni, amelyek arra alapultak, hogy "Cintula felesége ukrán menekült". Egyes felhasználók tovább is szőtték a hamis állítást.

Például ebben a magyar nyelvű Facebook-bejegyzésben a posztoló érvként használja az alaptalan állítást Cintula feleségéről.

Több orosz forrás és névtelen fiók állította, hogy a szlovák hatóságok "hivatalosan is ukrán nyomot" követnek Cintula feleségével kapcsolatban. Vagy hogy "a szlovák rendőrség képernyőmentéseket kapott a Cintula felesége és az ukrán hírszerző szolgálatok közötti levelezésről. Ebből az derül ki, hogy az asszony szoros kapcsolatban áll az ukrán titkosszolgálatokkal" (itt, itt).

Ugyanez az állítás magyar nyelven is terjedni kezdett a Facebookon. 

Hasonló hamis híreket közölt a "Pravda" portál angol és szlovák nyelven is. A Viginum, a hibrid fenyegetések ellen küzdő francia kormányzati ügynökség szerint ezek az oldalak egy szervezett, többnyelvű hálózat részei, ami orosz propagandát terjeszt Európában és az Egyesült Államokban (archivált link).   

A "novorosinform.org" orosz honlap – amely a Konsztantyin Malofejev orosz oligarcha által alapított Kreml-barát médiacsoport, a Tsargrad részeként működik (itt, itt) – 2024. május 19-én, négy nappal a lövöldözés után cikket közölt "Fixer és közvetítő? A Fico-merénylet elkövetőjének ukrán terrorista felesége megpróbált elmenekülni" címmel.  

"A szlovák kormányfő, Robert Fico ellen merényletet elkövető Juraj Cintula ukrán felesége megpróbált elmenekülni, de a pozsonyi repülőtéren feltartóztatták. A nő Varsóba akart repülni, de a bűnüldöző szervek megakadályozták ebben, és 72 órás őrizetbe vették" – folytatódik az orosz cikk. 

Ugyanez a szöveg később közvetlenül szlovákul is megjelent a cz24.news weboldalon, amiről az AFP már többször is bizonyította, hogy hamis tartalmakat terjeszt (itt, itt). A lefordított cikket több mint 170-en osztották meg a Facebookon, és több felhasználó is posztolta, bemásolva a cikk szövegét (itt, itt).  

Image
Képernyőkép a novorosinform.org Google Chrome segítségével automatikusan angolra fordított oldaláról (balra), a cz24.news képernyőképe (jobbra). Készült: 2024. május 21.

Egy TikTok-posztban is terjeszteni kezdték ezeket az állításokat, amik így több mint 45 ezer felhasználóhoz jutottak el. 

Hogy az orosz propagandacsatornák hogyan próbálták a Fico elleni támadást Ukrajnához kötni, arról a Wired magazin és a Denník N is beszámolt.

A feleséget a lövöldözés után azonnal elvitték a rendőrök

Több helyi sajtóbeszámoló szerint (itt, itt, itt, itt) a nyomozók nem sokkal a lövöldözés után elmentek a támadó lévai lakásához, és este 9 óra körül elvitték kihallgatásra az elkövető feleségét.

A lövöldöző felesége egy újsággal takarta el az arcát, amikor elhagyta a társasházat, amelyben a lévai lakása található. 

A média nem számolt be Cintula feleségének meneküléséről, illetve arról, hogy letartóztatták volna a pozsonyi repülőtéren vagy bárhol máshol.

A hatóságok szerint Cintula felesége szlovák állampolgár

A szlovák hatóságok a kézdivásárhelyi lövöldözés óta folyamatosan tájékoztatják a médiát és a nyilvánosságot Robert Fico állapotáról és a feltételezett lövöldöző büntetőügyéről.

2024. május 16-án, a támadás másnapján az "Átverések és csalások - Szlovák Belügyminisztérium" nevű Facebook-oldal, amelyet a Hibrid Fenyegetések Elleni Küzdelem Központja működtet, arra szólította fel a polgárokat, hogy "csak a tényeket tegyék közzé", és "ne terjesszenek ellenőrizetlen információkat".

"Az a narratíva, miszerint a gyanúsított felesége állítólag Ukrajnából menekült Szlovákiába, nem igaz. Ezt az információt a rendőrség cáfolta" – áll a bejegyzésben. 

Az AFP külön is megkérdezte az ügyről a szlovák fúügyészséget. Zuzana Drobová szóvivő 2024. május 21-én e-mailben megerősítette az AFP-nek, hogy Cintula felesége "szlovák állampolgársággal rendelkezik". Az ukrán alkotmány nem engedélyezi a kettős állampolgárságot (itt és itt). 

Image
A lövöldözéssel gyanúsított Juraj Cintulát vélhetően szállító rendőrségi és egyéb járművek konvoja elhagyja a különleges büntetőbíróságot Pezinokban, Pozsonytól északra, Szlovákiában, 2024. május 18-án. (AFP / VLADIMIR SIMICEK)

Drobová cáfolta a Cintula feleségének állítólagos repülőtéri őrizetbe vételével kapcsolatos állításokat is: "A szóban forgó személyt nem vették őrizetbe a pozsonyi repülőtéren az állítólagos menekülése során" - mondta május 22-én, hozzátéve, hogy az egyéb körülmények az előzetes eljárás tárgyát képezik, amely nem nyilvános, ezért nem tud bővebb tájékoztatást adni. 

Bár nem világos, hogy a nőt pontosan mikor engedték ki a kihallgatásról, és hogy jelenleg hol tartózkodik, az orosz forrásokkal ellentétben sem a szlovák rendőrség, sem a belügyminisztérium, sem az ügyészség nem adott ki olyan jelentést, amely szerint vádat emeltek volna ellene, vagy "házi őrizetben" lenne.

A szlovák hatóságok egyelőre semmilyen "ukrán nyomról" nem számoltak be az ügyben. Hasonlóról nem esett szó a május 19-ei, vasárnapi egyórás sajtótájékoztatón sem, amelyen Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes, Matúš Šutaj Estok belügyminiszter és Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány is részt vett. Emellett a Maroš Žilinka főügyésszel közösen tartott május 22-i, szerdai sajtótájékoztatón (archivált link) sem esett szó hasonlóról. Solák rendőrfőkapitány 19-én elmondta, hogy a rendőrség az őrizetbe vétele óta figyeli a gyanúsított lakását.

A házaspár évtizedek óta Léván él

Május 15-én este a Markíza televízió közzétett egy videóinterjút Ondrej Szabóval, aki a házaspár egyik szomszédja, egyúttal a társasház gondnoka. Elmondta, hogy jól ismerte Cintulát és feleségét. Azt is elmondta, hogy a ma már nyugdíjas Cintula asszony korábban a helyi gimnázium tanára volt. 

Az AFP május 20-án telefonon érte el Szabót. A férfi azt mondta, nem tudott arról, hogy Cintula felesége ukrán lenne. Elmondása szerint a házaspár "körülbelül 40 éve" élt a lakásában, ami ellentmond az oroszbarát források állításainak, miszerint a nő csak nemrég menekült el Ukrajnából.

Az AFP felvette a kapcsolatot Vieroszlava Potočárovával, a lévai Andrej Vrabel Gimnázium igazgatóhelyettesével is, ahol Cintula felesége földrajzot tanított. Potočárová megnézte az iskola nyilvántartását, és az AFP-nek elmondta, hogy Cintula asszony 1979-től dolgozott a gimnáziumban a 2005-ös nyugdíjba vonulásáig. 

"Az 1980-as években nekem is tanított földrajzot" - mondta Potočárová, hozzátéve, hogy nem emlékszik arra, hogy Cintula asszony valaha is beszélt volna ukránul.

Az örökölt ház

Az AFP tudja a lövöldöző feleségének keresztnevét, valamint leánykori nevét, de úgy döntött, hogy adatvédelmi okokból nem hozza nyilvánosságra azokat.

Miután a média beszámolt arról, hogy a rendőrség egy lévai lakás mellett egy Hontalmás községben lévő házat is átkutatott (itt, itt), az AFP felkutatta a szóban forgó telket és annak tulajdoni lapját, amiből kiderült, hogy Cintula felesége a ház tulajdonostársa. 

A nyaralón kívül Cintula felesége kisebb szántóföldek tulajdonostársa is, szintén a Lévai járásban. Az állításnak, miszerint "nemrégiben menekült el Ukrajnából", ellentmond az a tény, hogy a tulajdoni lap szerint 2004-ben, illetve 2011-ben öröklés útján szerezte meg a tulajdonrészeit. A tulajdoni lapok szerint Cintula felesége 75 éves.

Image
A földhivatal kataster.skgeodesy.sk honlapjáról származó kép 2024. május 23-án. A személyes adatokat az AFP elmosódottan takarta ki.

Az orosz-ukrán háborúról szóló hamis állításokkal kapcsolatos összes cikkünk listája magyarul itt, angolul pedig itt található.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk