Bevándorlásellenes dezinformáció célkeresztjébe került az egyik olimpiai fáklyavivő

Yan-Ali Silué elefántcsontparti állampolgár, aki legálisan dolgozik és tanul Franciaországban, volt az egyik olimpiai fáklyavivő a 2024-es párizsi olimpiai játékok tradicionális ceremóniáján. A közösségi médiában különböző nyelveken közzétett bejegyzések félrevezető módon azt állítják, hogy a "bűnözést és az illegalitást" jutalmazzák azzal, hogy Silué vihette a lángot. A posztok tévesen azt írják, hogy Silué egy "hamis menedékkérő", aki dokumentumok nélkül érkezett az országba. De mind Silué munkaadója, mind az oktatási felvigyázója egyaránt azt mondták az AFP-nek, hogy a férfi felügyelet nélküli kiskorúként érkezett Európába, és törvényesen tartózkodik Franciaországban. Egy szakértő elmondta az AFP-nek, hogy Silué nem követett el bűncselekményt azzal, hogy az országba érkezett. 

"Az olimpiai lángot ma Franciaországba egy migráns vitte, aki dokumentumok nélkül hatolt be Európába" – olvasható egy magyar nyelvű Facebook-bejegyzésben, amelyhez egy videó is tartozik, több mint 6000 megtekintést ért el, és több mint 60-an osztották meg 2024. május 21-e óta. A videón ránézésre a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok féklyavivő ünnepsége látható. A poszt szövege azt állítja, hogy a videón látható, a lángot tartó férfi "dokumentumok nélkül" Európába érkezett "migráns", és azzal, hogy hagyják, hogy ő vigye a lángot, a "bűnözést és az illegalitást" támogatják.

Image
A félrevezető Facebook-bejegyzés magyarul. A képernyőmentés 2024. április 28-án készült

Francia nyelvű, nagy elérésű közösségi média fiókok szintén tévesen azt állították, hogy a videón látható fáklyavivő "egy bevándorló, aki illegálisan lépett be Franciaországba". A posztot franciául a Facebookon, valamint angolul az Instagramon is megosztották.

Image
A félrevezető X-bejegyzés franciául. A képernyőmentés 2024. április 28-án készült

Elefántcsontparti származású olimpiai fáklyavivő

Az AFP-nek fordított videókeresés segítségével sikerült találnia egy posztot az X közösségi oldalon ugyanezzel a félrevezető állítással. A posztot, amelyet néhány nagy elérésű X-fiók is megosztott, időközben törölték. A bejegyzés alatt valaki megnevezte a videón szereplő férfit: Yan-Ali Silué-t.

Ez a név valóban megtalálható a 2024-es olimpiai játékok hivatalos honlapján, a videón látható férfival azonos képpel. A honlap szerint Silué 20 éves, elefántcsontparti állampolgár, és a láng útjának 12. állomásán, a francia Pyrénées-Atlantiques megyében vitte a lángot (archivált linkek itt és itt).

2024. május 27-én az AFP-nek sikerült telefonon beszélnie Bernard Dupont-val, Yan-Ali Silué munkaadójának, a l'Arribet intézménynek az elnökével. Dupont az AFP-nek elmondta, hogy a helyi önkormányzattal kötött megállapodásnak köszönhetően a szervezete – amely saját elmondása szerint "a legkiszolgáltatottabbakra, idősekre, gyerekekre és fiatalokra összpontosít" – jogosult kísérő nélküli kiskorúak fogadására.

Dupont az AFP-nek elmondta, hogy Silué "3 évvel ezelőtt, 2021-ben érkezett Franciaországba, kísérő nélküli kiskorú státusszal, Spanyolországon keresztül (...). Tehát semmi illegális nincs a dologban". 

Dupont elmondta, hogy Silué 17 évesen érkezett, és először egy írástudási tanfolyamot kellett elvégeznie (ami lényegében a francia nyelv elsajátítását jelenti), majd "áttért a szakképzésre. A fő területünk az egészségügy, az idősek segítése. Tehát ezt választotta. Ezért elvégezte a tanfolyamot egy olyan egyesületnél, amely szintén a környéken van, és amely ápolási asszisztenseket képez az állami diplomához, az otthona közelében." 

A l'Arribet elnöke az AFP-nek elmondta, hogy Silué már elkezdett részmunkaidőben dolgozni egy idősek otthonában egy iskola mellett végzett munkát nyújtó program keretében, és "tisztességes fizetése és teljes önállósága van", valamint barátnője és gyereke. Jelenleg "tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkezik Franciaországban".

Dupont elmondta továbbá, hogy a helyi önkormányzat elnöke választotta ki Siluét arra, hogy ő vihesse az olimpiai fáklyát a közeli Orthez városában. 

Image
Az olimpiai láng az olimpiai fáklya átadásának részeként rendezett ünnepségen Pau-ban, Pyrénées-Atlantiques megyében 2024. május 20-án. (AFP / GAIZKA IROZ)

Nem illegális kísérő nélküli kiskorúként belépni Franciaországba

Marion Carpan, a Silué-ért felelős pedagógus is megerősítette az AFP-nek, hogy a tanítványa 2003-ban született, és 2021. március 29-én érkezett Franciaországba.  Carpan elmondta, hogy Silué rendelkezik okmányokkal, és legálisan tartózkodik Franciaországban, és nem követett el bűncselekményt azzal, hogy belépett az országba. 

Carpan azt is elmondta az AFP-nek, hogy bár tanítványa nagyon büszke volt arra, hogy vihette a lángot, a negatív reakciók ugyanakkor megviselték. Silué a "Touche pas à mon poste" című műsorban is téma volt, mely francia talk-showt több kritika is ért a szélsőjobboldali politikusok felülreprezentáltsága miatt. A műsorban Carpan szerint "hamis dolgokat mondtak róla, és ez egy kicsit elrontja a pillanatot". 

Silué az ünnepség után több újságnak is nyilatkozott, például ennek a helyi lapnak (itt archiválva). 

Serge Durand, a France Terre d'Asile nevű civil szervezet külföldi, kísérő nélküli kiskorúak védelméért felelős igazgatója az AFP-nek kifejtette, hogy a Franciaországba felügyelet nélkül érkező kiskorúak a belépéssel nem követnek el bűncselekményt.

Durand kifejtette, hogy az első feladat annak eldöntése, hogy valaki valóban 18 év alatti-e.

"A kísérő nélküli külföldi kiskorúak esetében az a kérdés, hogy kiskorúak-e vagy sem. Amint az ilyen státuszú kiskorúak betöltik a 18. életévüket, tartózkodási engedélyt kell szerezniük. Ehhez egy szociális munkással való interjúra van szükség, aki rengeteg információt gyűjt, megvizsgálja az esetlegesen ellenőrzött anyakönyvi dokumentumokat, és ha bármilyen kétség merül fel, csontvizsgálatot is végeznek" – mondta a szakember. 

Ahogyan fentebb kifejtettük, Silué rendelkezik tartózkodási engedéllyel.

"Nem hibáztathatunk egy kiskorút azért, mert a törvényes úton lépett be az országba. Ha valaki a határon érkezik, akkor van egy olyan elv, hogy vissza kell küldeni a származási országába, de ez az elv nem vonatkozik a kiskorúakra" – mondta el Durand az AFP-nek.

Semmi nem utal arra, hogy Silué menedékkérő vagy menekült lenne. De egyébként volt már rá példa, hogy menekült vitte az olimpiai lángot. 2016-ban a riói olimpia ünnepségének részeként egy szíriai menekült vitte a lángot Athénon keresztül.

Az AFP több, a 2024-es olimpiai játékokkal kapcsolatos hamis állítást is cáfolt már, például azt, hogy véletlenül orosz zászlót rajzoltak volna az égre egy ceremónia során, valamint egy régi videót, amit tévesen  az olimpiai előkészületek alatti zavargásoknak állítottak be.

Az első képről eltávolításra került az érzékeny tartalom megjelölés.
2024. május 30. Az első képről eltávolításra került az érzékeny tartalom megjelölés.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk