Ez a videó egy 2022-es párizsi tüntetésen készült, és nem a 2024-es olimpia előkészületei alatt

Párizsban rendszeresek az erőszakos cselekmények a tüntetések során. Terjedni kezdett az interneten egy videó, amin azt látni, hogy zavargók egy csoportja autókat gyújt fel a francia fővárosban. A közösségi médiában terjedő posztok hamisan azt állítják, hogy a felvétel mostanában, az olimpiai készülődés alatt készült. A videót azonban 2022 decemberében rögzítették, amikor számos tüntető randalírozott Párizsban. A tüntetésekre azután került sor, hogy egy fegyveres rasszista indíttatásból három embert megölt.  

"Eközben Párizsban... intenzív előkészületek folynak az olimpiára" – írja egy 2024. május 16-i cseh nyelvű Facebook-bejegyzés, amelyet közel 40 000 felhasználó osztott már meg.  

A poszthoz csatolt videón egy csapat férfi látható, akik autókat borítanak fel, betörve azok ablakait. Az egyik autó látszólag ki is gyullad. A háttérben pedig emberek egy nagyobb csoportja vonul Párizs utcáin, zászlókkal és táblákkal.   

A cseh posztot magyar felhasználók is megosztották, és magyar nyelven is felbukkantak ugyanezzel a szöveggel hasonló posztok. 

Más magyar bejegyzések a Telegramon, az X-en, a Facebookon és blogokon szintén tévesen a 2024-es párizsi olimpiához kötötték a videót – anélkül, hogy explicit azt állították volna, hogy a videón látható események a közelmúltban történtek.

Az X-poszt alatti kommentekből az látszik, több felhasználó is látszólag elhitte, hogy a videón egy olyan esemény látható, amire közvetlenül a 2024 nyarán megrendezésre kerülő párizsi olimpia előtt került sor: "Csak készülnek az olimpiára" – írta például egy felhasználó.

De a valóságban a videó valójában 2022-ben készült. Nem ez az első alkalom egyébként, hogy ez a videó hamis kontextusban terjedni kezd: 2023 márciusában német, angol és spanyol nyelven is terjedni kezdett azzal az állítással, hogy a francia kormány nyugdíjreformja elleni erőszakos tüntetések utóhatásait mutatja be. Az AFP már németül és spanyolul is cáfolta ezeket az állításokat. 

Image
A hamis állítást tartalmazó videó a Facebookon csehül és magyarul. A képernyőképek 2024. május 23-án készültek.

Videó a kurd tüntetésekről 2022-ben

Az AFP-nek fordított kép- és videókeresés segítségével sikerült megtalálnia ugyanennek a videónak egy korábbi előfordulását, amit Remy Buisine francia újságíró osztott meg az X-en 2022. december 24-én a következő leírással: "Káosz Párizs központjában, felborult és felgyújtott autók. Az összecsapások folytatódnak" (archivált link).  

Az AFP archívumában végzett további keresés során kiderült, hogy aznap valóban tüntetés volt Párizs központjában, miután egy 69 éves fegyveres tüzet nyitott egy kurd kulturális központra és egy fodrászszalonra, és három embert megölt (archívum). 

A francia ügyészek akkor azt mondták, hogy a gyanúsított, egy nyugdíjas vasúti munkás, beismerte, hogy "migránsokat akart meggyilkolni". 

A gyilkosságokat követő tüntetés erőszakba torkollott, amikor néhány tüntető összecsapott a rendőrökkel, amint azt az AFP videója is mutatja:

(AFPTV / Colin BERTIER)

A hamis állítással a Facebookon megosztott videón a 22. másodperc környékén egy felfordult fehér autó és egy fehér utánfutó látható. Ugyanezt a jelenetet az AFP fotósa is megörökítette 2022. december 24-én ugyanezen a tüntetésen, a párizsi Place Pasdeloup tér közelében.

Az AFP fotója és a videó egyéb részletekben is egyeznek, ilyen például a közeli épület homlokzata vagy a földön álló fehér oszlop.  

Image
Pillanatkép a hamis állítást tartalmazó videóból (balra), és egy 2022. december 24-i fotó a helyszínről (jobbra, Julien de Rosa / AFP); a piros kiemeléseket az AFP adta a képekhez

Franciaországban gyakran előfordul, hogy a tüntetések erőszakba torkollnak, ahogy például a tavalyi nyugdíjreform elleni tüntetések, a 2018-as sárgamellényes mozgalom vagy a 2016-os munkaügyi reform elleni tüntetések. 

2024-ben a hagyományos május elsejei párizsi felvonuláson is összecsapások törtek ki, legalább 45 embert letartóztattak, és 13 rendőr könnyebben megsérült. A városban az olimpiai játékok előtt is fennakadásokkal és sztrájkfenyegetésekkel kell szembenézni, legyen szó akár a vonatvezetőkről, a szemétszállítókról vagy más iparágakról.

A Facebookon terjedő videó azonban 2022 decemberében készült, és semmi köze a jelenlegi párizsi helyzethez.  

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk