Ezen a videón nem egy spanyol tengerpartot látni egy "környezetvédelmi fesztivál" után

A fesztiválok és más szabadtéri rendezvények nagy mennyiségű hulladékot termelnek, aminek kezelése a szervezők számára mindig komoly kihívás. Június végén a közösségi médiában széles körben, különböző nyelveken terjedni kezdett egy szeméttel teleszórt spanyol tengerpartról készült videó, amelyről egyes internetezők azt állították, hogy az állapotokat egy környezetvédelmi és természetvédelmi témákkal foglalkozó fesztivál idézte elő. De a valóságban a videón a Noche de San Juannak nevezett ünnepség utóéletét mutatja, amely a nyár beköszöntének történelmi spanyol ünnepe, és amelynek semmi köze a környezetvédelemhez. 

"A környezet- és természetvédelemnek szentelt fesztivál másnapi jelenete a spanyolországi Malagában, a La Malagueta strandon... " – olvasható egy 2024. június 26-án megosztott magyar Facebook-videó leírásában. A videón egy homokos tengerpart látható, melyetmindenféle szemét borít, köztük üres műanyag zacskók és műanyag palackok.

Ugyanezt a videót azzal a hamis állítással, hogy egy "környezetvédő fesztivál" utóéletét mutatja, egy oroszbarát magyar Telegram-csatorna is megosztotta, ahol ezer megtekintést ért el.  

Image
A hamis állítást tartalmazó videó magyarul a Facebookon és a Telegramon. 2024. június 27-én készült képernyőképek

A hamis állítást tartalmazó videó más nyelveken, például franciául, portugálul és oroszul is terjedni kezdett már.  

23 tonna hulladék

A videón egy betűket formáló térplasztikát látni, ami látszólag a Malagueta szót adja ki visszafelé. A Google Maps keresése megerősíti, hogy a felvételt a Malagueta strandon vették fel, nem messze a dél-spanyolországi Malaga kikötőjétől (itt archiválva). 

Szembe azzal, amit a virális közösségi média posztok állítanak, a videón nem egy "környezetvédelmi fesztivál" utóéletét látni. 

Egy fordított videókeresés segítségével a felvételt egy 2024. június 24-én megosztott Instagram-posztig tudtuk visszavezetni, amit egy "AndaLimpia" nevű fiók osztott meg. A fiók "szégyenletesnek" nevezte a videón látottakat (itt archiválva).  

Image
2024. június 27-i képernyőmentés az AndaLimpia Instagram-bejegyzéséről

A honlapján az AndaLimpia "a környezet és annak védelme iránt elkötelezett önkéntesek csoportja által létrehozott nonprofit egyesületként" írja le magát, ami Malagára és környékére összpontosít (itt archiválva).

Az AndaLimpia főleg a nyilvános helyeken, például strandokon szervez szemétgyűjtő akciókat (archivált link itt).

2024. június 24. óta az egyesület számos képet osztott meg a közösségi médiában a La Malagueta strandról, és sajnálkozását fejezte ki a szemét mennyisége miatt.  

Image
2024. június 27-i képernyőmentések az AndaLimpia Instagramról

Az AFP megkeresésére az AndaLimpia megerősítette, hogy a vírusvideót valóban ők forgatták június 24-én, hétfőn, San Juan (Keresztelő Szent János) éjszakáját követő napon. 

A városi tanács áltla támogatott Visit Malaga honlap szerint "a város június 23-án, San Juan éjszakáján köszönti a nyarat. [...] Ezen a fesztiválon hagyomány, hogy a strandokra megyünk, hogy tábortüzeket gyújtsunk és élvezzük a különböző hagyományokat" (itt archiválva). 

A helyi önkormányzat egy másik, a helyi turizmusról szóló honlapja a következőket írja: "A Noche de San Juan az év egyik legvarázslatosabb időszaka Malagában. Emberek ezrei gyűlnek össze a város strandjain törölközőkkel és hűtődobozokkal, hogy megünnepeljék a nyár beköszöntét" (itt archiválva).

A környezetvédelemre és a fesztivál nevére vonatkozó spanyol kulcsszavas Google-keresés nem adott ki olyan találatot, ami arra utalt volna, hogy ez egy "környezetvédő fesztivál" lenne.  

Malagában az ünnepségek a város strandjain zajlottak, és a hagyományos éjféli úszásban csúcsosodtak ki, számolt be az El Confidencial spanyol online médium (itt archiválva).

Mint minden évben, a San Juan napii ünnepségek több ezer kíváncsi bámészkodót vonzottak, és velük együtt jelentős mennyiségű szemetet is. A malagai városi tanács szerint a városi takarítószolgálat 23 tonna szemetet távolított el, 38%-kal kevesebbet, mint 2023-ban (archivált link itt). Az önkormányzat közölte, hogy az akcióhoz 227 alkalmazottat mozgósítottak. A strandbútorokban keletkezett kárt 14 000 euróra becsülték. 

Az AFP környezetvédelemmel kapcsolatos tényellenőrzéseit itt olvashatja.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk