Ez a videó egy orosz hadihajóról Kuba partjainál 2019-ben készült, és nem 2024-ben

2024. június 12-én egy orosz hadihajó horgonyzott le a kubai fővárosban, Havannában egy hivatalos kikötői látogatás részeként. A közösségi médiában azonban már két nappal korábban terjedni kezdett egy videó, amin egy orosz hadihajó látható a kubai partoknál. Utóbbi azonban nem egy friss felvétel az orosz haditengerészet kubai látogatásáról. Az AFP összehasonlította a videót más, az interneten elérhető felvételekkel, és arra jutott, hogy azon egy 2019-es eseményt látni.

"Megérkezett az Egyesült Államok partjaira a Zircon hiperszonikus rakéták hordozója, az Admiral Gorshkov fregatt" – olvasható egy magyar Facebook-posztban. A poszthoz csatolt videó 2024. június 10-e óta több mint 6700 megtekintést ért el. Ugyanez a videó azzal a félrevezető állítással, hogy az az orosz haditengerészet hajóját mutatja 2024-ben már más nyelveken is terjedni kezdett, például németül, kínaiul, angolul, arabul, törökül és oroszul

Image
A félrevezető bejegyzés magyarul a Facebookon. A képernyőmentés 2024. június 26-án készült

Amint arról a különböző médiumok is beszámoltak (itt archiválva), a Gorskov tengernagy orosz rakétafregatt tényleg Kubába érkezett egy hivatalosan bejelentett ötnapos látogatásra, de a valóságban 2024. június 12-én, és nem június 10-én, ahogy azt a közösségi média posztok tévesen állították. A Kazany atom-tengeralattjáróval, egy tartályhajóval és egy vontatóhajóval együtt a fregatt Havannában horgonyzott le a kikötői látogatás idejére. 

Havanna mindössze 170 kilométerre fekszik az Egyesült Államokbeli Key Westtől, Florida állam legdélebbi csücskétől. Az ukrajnai háború miatt Oroszország és az USA között kialakult jelentős geopolitikai feszültség közepette nagy izgalmat okozott az orosz hadihajók bejelentett látogatása az amerikai partok közelében.

A videó 2019-ben készült

A jelenleg megosztott videó azonban nem az orosz hadihajók 2024-es kubai látogatásáról készült: fordított videókereséssel és a kulcsszavas internetes kereséssel sikerült kideríteni, hogy a közösségi médiában megosztott videó az Associated Press (AP) hírügynökség által a YouTube-on 2019. június 30-án közzétett videó kivonata (itt archiválva). 

A felvételen Havannába érkező orosz haditengerészeti hajók láthatók 2019. június 24-én. A manőverrel Oroszország Kubával való szolidaritását akarta kifejezni, miután az Egyesült Államok megtiltotta a turistáinak, hogy a szigetre látogassanak, olvasható az AP-videó leírásában. 2019. június 4-én az akkori amerikai kormány Donald Trump elnök vezetésével bejelentette az Egyesült Államokból induló sétahajók betiltását, hogy így vágják el Kubát az egyik fontos bevételi forrásától. Washington korábban azzal vádolta Kubát, hogy támogatja Nicolas Maduro venezuelai elnököt. 

A közösségi médiában félrevezető leírással terjedő videofelvételek (balra) és az AP-videó (jobbra) összehasonlítása azt mutatja, hogy a videofelvételek megegyeznek:

Image
A közösségi médiában 2024 júniusában, félrevezető kontextusban megosztott videó (balra) és az eredeti, 2019-es AP-videó (jobbra) összehasonlítása

Az AFP 2019 júniusában szintén közzétett egy videót az orosz hadihajóról, amelyen az AP-hez hasonló felvételek láthatóak: 

(AFPTV / Maylin ALONSO)

Kuba, Oroszország és az Egyesült Államok

Kuba és Oroszország régóta szövetségesek, a két ország a hidegháború idejére visszanyúló közös történelme állt a periódus egyik legfeszültebb időszakának a középpontjában: a szovjet atomrakéták a szigeten való elhelyezése váltotta ki 1962-ben a kubai rakétaválságot, ami a háború szélére sodorta Washingtont és Moszkvát. 

A kubai külügyminisztérium a látogatást megelőzően hangsúlyozta: "Egyik hajó sem szállít atomfegyvert". Sajtóbeszámolók szerint a Pentagon szóvivője is kijelentette, hogy az orosz hajók jelenléte "nem jelent fenyegetést az Egyesült Államokra". 

2024. június 13-án egy amerikai atom-tengeralattjáró is Kubába érkezett egy tervezett és rutinszerű kikötői látogatás keretében, közölte az Egyesült Államok Déli Parancsnoksága.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk