Lerombolt házak a levonuló árvíz után 2024. június 6-án a Navegantes városrészben, Brazília Rio Grande do Sul államában ( Brazilian Presidency / Ricardo STUCKERT)

A klímaváltozás helyett összeesküvés-elméletekkel próbálják magyarázni az áradásokat világszerte

A klímaszkeptikusok a felhőetetés néven ismert időjárás-manipulálási technikát okolják a közelmúltban Brazíliától Kenyáig több országban is pusztító történelmi árvizekért. A hamis narratívák célja a klímaváltozás tényének eltagadása.  

Az El Niño természetes időjárási ciklus által egyes régiókban okozott rekordmennyiségű esőzés a szakértők szerint beleillik abba a trendbe, amire már számítani lehetett, hogy növekedni fog a szélsőséges időjárási jelenségek mennyisége. 

Az interneten azonban egyre csak terjed, hogy az időjárás manipulálása, és nem pedig szén-dioxid-kibocsátás okozza az extrém eseményeket. 

"A dubaji repülőtér olyan, mintha egy apokaliptikus filmben lennénk. Az áradásokról készült videók elképesztőek" – mondta áprilisban az X-en Robby Starbuck, egy konzervatív amerikai újságíró több mint 460 ezer követőjének, miután az Öböl-menti várost korábban nem látott felhőszakadások sújtották

"Láttam, hogy egyesek az éghajlatváltozást okolják, de az ok valójában az időjárás-manipulálás. A felhőetetés okozta a hatalmas mennyiségű esőt. Az elnevezés azt a technikát takarja, amely során vegyi anyagokat permeteznek a felhőkbe, hogy esőt hozzanak létre" – mondta Starbuck. 

Az időjárás manipulálására vonatkozó állítások idén minden nagyobb árvíz után elkezdtek terjedni. Hatalmas árvizek pusztítottak Zimbabwéban, Kenyában, az Egyesült Arab Emírségekben és más országokban is. Az alábbi, AFP által a Google Trends adatai alapján készített grafikon szerint a felhőetetéssel kapcsolatos keresések rekordot döntöttek a dubaji áradások után. 

"Nem egyeztem bele, hogy bolygószerte felhőetetést végezzenek. Te igen?" – ez egy jellemző poszt volt az X-en május végén, miközben a felhasználók a közelmúlt esőzéseiért ironizálva az "ember okozta klímaválságot" is okolták. 

A felhőetetés, amelynek során apró részecskéket juttatnak az égbe, hogy kisebb földrajzi régiókban esőt idézzenek elő, világszerte az aszály elleni küzdelem és a helyi vízkészletek növelésének népszerű eszköze lett az utóbbi évtizedekben. 

A tudósok szerint azonban ez a technika nem képes ekkora időjárásváltozást előidézni, és nem képes olyan mértékű esőzést sem kiváltani, mint amilyet például Németországban és az Egyesült Államokban megfigyeltek.

"A felhők nagymértékű természetes változékonysága miatt nagyon kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy a felhőetetésnek valóban mérhető hatása lenne a csapadékra" – mondta Andrea Flossmann, a Meteorológiai Világszervezet időjárás-manipulálással foglalkozó szakértői csoportjának társelnöke (archivált link). 

Szakértők szerint eközben az éghajlatváltozás miatt duplájára nőtt az áradások előfordulásának valószínűsége Brazília déli részén, és súlyosbodtak az El Niño okozta intenzív esőzések is.

"Egyértelmű konszenzus van abban, hogy az éghajlatváltozás felelős számos ilyen szélsőséges időjárási eseményért" – mondta Mariana Madruga de Brito, egy Rio Grande do Sul-i brazil tudós (archivált link). Ebben az államban pusztított történelmi árvíz májusban.  

A kutató az AFP kérdésére elmondta, hogy nem sokkal az áradások után felhőkről készült fotókkal ellátott bejegyzésekkel találkozott a közösségi médiában, amikben a posztolók azt írták, hogy az áradásokat "mesterségesen állították elő", és egyúttal megkérdőjelezték a tudományos intézmények hitelességét.

De Mariana Madruga de Brito kitartott amellett, hogy a felhőetetés "nem okozhat ilyen időjárást".

A klímaváltozást tagadóknak kedveznek az ilyen állítások

Di Yang, a Wyomingi Egyetem adjunktusa (archivált link) elmondta, hogy a több évtizedes kiterjedt kutatások "sem mutatták ki a felhőetetés egyértelmű, nagyvolumenű vagy hosszú távú hatásait".

Ennek ellenére a technika a klímaszkeptikusok visszatérő célpontjává vált. Az elmúlt évek nagy árvizeit követően az AFP számos hamis állítást cáfolt meg az időjárás manipulálásáról.

Callum Hood, a Center for Countering Digital Hate (Központ a Digitális Gyűlölet Ellen, archivált link) kutatási vezetője szerint a súlyos időjárási események gyakoribbá válásával "a klímatagadók egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek annak a bizonygatására, hogy ezeknek a szélsőségeknek semmi közük az éghajlatváltozáshoz".

"Ezt látjuk most már minden nyáron" – mondta Hood. 

Image
Egy autó megy egy elárasztott úton Dubajban 2024. április 19-én (AFP / Giuseppe CACACE)

Ahogy egyre több változást jegyeznek fel az évszakok időjárásában és az ökoszisztémákban, Hood szerint a régebbi narratívák helyét mindig "egy még konspiratívabb és még újabb érvelés" veszi át, amely tagadja a Föld felmelegedését. "Azzal próbálnak érvelni, hogy a szélsőséges időjárási események másnak tudhatók be, legyen az geomérnöki tevékenység vagy bármi más".

Lincoln Muniz Alves, a Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet kutatója (archivált link) szerint a hamis narratívák terjesztése nemcsak a hatékony kommunikációt akadályozza a természeti katasztrófák idején, hanem "megerősíti azoknak a nézeteit, akik tagadják az éghajlatváltozást". 

Az időjárás-manipulálási technikák vitatottak a tudományos közösségben, részben a nem szándékos következmények, például a szennyezés lehetősége miatt. 

Szakértők szerint azonban nem szabad hagyni, hogy az ilyenfajta óvatosság hiteltelenítse a klímaválság valódiságát.  

"Ha a felhőetetésre koncentrálunk, figyelmen kívül hagyjuk a teljes képet, miszerint az ember több mint egy évszázada üvegházhatású gázokat bocsát ki, amelyek felmelegítették a bolygót, és a világ számos régiójában növelték a heves esőzések előfordulásának valószínűségét" – mondta Edward Gryspeerdt, a londoni Imperial College Grantham Intézetének kutatója (archivált link). 

"Már most is nagyobb mértékben manipuláljuk az időjárást globális szinten, mint ahogyan azt a felhőetetés valaha is lehetővé tenné" – mondta Gryspeerdt. 

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk