Manipulált a videó, amin román szurkolók Putyin nevét skandálják az Ukrajna elleni 2024-es EB-meccsen

Az ukrán labdarúgó-válogatott 2024. június 17-én a román válogatott ellen játszott a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság részeként. Ukrajna, amely kitartóan védi területeit a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország 2022-ben kezdődött teljes körű katonai inváziójával szemben, elveszítette a mérkőzést. A közösségi médiában terjedni kezdett egy manipulált videó, amit később több nemzetközi sajtótermék is megosztott. A videón állítólag azt látni, hogy a román szurkolók az orosz elnök nevét skandálják a mérkőzés alatt. A videót azonban manipulálták, és egy 2021-es videó hangsávjának egy részét vágták alá. A 2021-es videóban ukrán szurkolók Putyin-ellenes rigmusokat skandálnak egy romániai futballmérkőzésen. A 2024-es EB-mérkőzés élő közvetítése során nem hallatszott semmiféle Putyinnal kapcsolatos skandálás, és az AFP a helyszínen tartózkodó újságírói sem hallottak semmi ilyet. Az UEFA is megerősítette az AFP-nek, hogy az interneten terjedő videó hamisítvány. 

Az UEFA Euro 2024 labdarúgó Európa-bajnokságon 24 európai ország válogatottja mérkőzik meg egymással Németországban, 2024. június 14. és július 14. között. Több magyarországi lap (például itt és itt), Facebook-, Telegram- és X-posztok is megosztottak egy videót, amely állítólag az hallható, hogy a román és az ukrán válogatott mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában a román szurkolók Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét skandálják, akinek országát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az Ukrajna ellen megindított katonai inváziót követően felfüggesztette a szövetségben (itt archiválva). 

Image
A módosított videó Telegramon és egy cikk formájában a Facebookon. 2024. június 19-én készült képernyőképek

A manipulált felvétel számos nyelven terjedni kezdett, a legtöbb verzió egy "Lord Bebo" nevű X-felhasználó posztjára hivatkozott, aki rendszeresen terjeszti hamis és megtévesztő tartalmakat (lásd például itt és itt). Francia, bolgár és orosz nyelvű médiumok is megosztották a manipulált videót, a közösségi médiában pedig német, thai, vietnami, arab és görög nyelven is terjedni kezdett.

Image
A manipulált videó X-en megosztott verzióját számos sajtótermék is megosztotta. 2024. június 19-én készült képernyőkép

A videó azonban manipulált: tényleg román szurkolókat mutat (sárga mezben, a válogatott színében, a szegélyen kék-sárga-piros szegéllyel  a 2024-es Románia-Ukrajna meccsen Münchenben, de úgy tűnik, hogy egy 2021-es videó hangsávjából adtak hozzá bizonyos részeket . A 2021-es videón eredetileg az ukrán szurkolók (szintén sárgában) az orosz elnököt szidalmazták egy bukaresti mérkőzésen. A 2024-es meccs élő közvetítésében nyoma sincs hasonló Putyin melletti vagy Putyin elleni skandálásnak. Az AFP fotósai és a meccset közvetítő riporterek sem hallottak ilyen skandálást. Az AFP kérdésére a szervező UEFA közölte, hogy az interneten terjedő videó hamisítvány. 

A hangsáv eredete 

A manipulált videó vitát generált a közösségi médiában, ahol ukránbarát X-fiókok azt állították, hogy a szurkolók valójában az orosz elnököt becsmérlő rigmusokat skandáltak. Ám ez az állítás is hamisnak tűnik: az utóbbi állítás bizonyítékaként csatolt második videón nem a németországi Münchenben található Allianz Aréna látható, ahol az ukrán csapat 2024. június 17-én Románia ellen játszott (itt archiválva). 

Hogy többet megtudjunk a videókról, az AFP különböző kulcsszavas keresésekkel próbálkozott, és talált egy 2021-es videót a YouTube-on, amin ugyanazt hallani és látni, mint a fent említett sértő szövegeket tartalmazó verzióban (itt archiválva). A videót a Ultras Dynamo Kyiv TV nevű csatorna töltötte fel, ami egy ukrán "ultra" szurkolói csoport.

Ezen a videón 2020-as (a koronavírus-járvány miatt egy évvel később megtartott) labdarúgó Európa-bajnokság egy 2021. június 21-i mérkőzése látható, melyet a román főváros Nemzeti Arénájában rendeztek, és ahol Ausztria játszott Ukrajna ellen (itt archiválva).  Ezen a 2021-es videón a sárga mezes (a válogatott színébe öltözött) ukrán szurkolók Putyint szidalmazzák. 

Ezt összehasonlítva a jelenleg az interneten terjedő 2024-es videóval, úgy tűnik, hogy a 2021-es videó hangjának egyes részletit használták fel, kivágva a sértő részt de megtartva az orosz elnök nevét. A dobolás és az éneklés azonos a két videóban, ahogy az AFP-nek ezen a montázsán is hallani:

A Newsweek szerint (itt archiválva) ez az azonos ritmusú és dallamú skandálás még 2014-ből származik, amikor különböző ukrán futballszurkolói csoportok a "Путін - хуйл" ("Putyin hujló!", ami körülbelül úgy fordítható, hogy "Putyin egy f*szfej") skandálásába kezdtek az Euromajdan mozgalom és a 2014-es orosz-ukrán háború kapcsán. 

Nincs nyoma ilyen skandálásnak a Románia-Ukrajna 2024 mérkőzésen

Bár a jelenleg az interneten terjedő manipulált videó minősége gyenge, a felvétel hozzávetőleges időpontját meg lehet becsülni az Allianz Arena München stadion falai által a pályára vetett árnyék alapján. Ez alapján a videófelvétel valahol a 2024-es Románia-Ukrajna mérkőzés 34. perce körül készülhetett. A mérkőzés hivatalos közvetítése során azonban ilyen skandálás nem volt hallható.

Az AFP fotósai és riporterei, akik jelen voltak a Románia-Ukrajna mérkőzésen, nem hallottak semmilyen, a manipulált videón hallhatóhoz hasonló skandálást. 

A szervező UEFA rendszeresen vizsgálja a szurkolók a mérkőzéseken előforduló problémás viselkedését. Például a 2024. június 16-i angol-szerb esetében, ahol a szerbek "sporteseményhez nem illő provokatív üzenet közvetítése" miatt váltak vizsgálat tárgyává (itt archiválva).

Ahogyan arról az AFP is beszámolt (itt archiválva) az UEFA azért indított vizsgálatot, mert a szerb szurkolók Koszovó függetlenségét megkérdőjelező zászlókat lengettek. A június 17-i Románia-Ukrajna mérkőzéssel kapcsolatban nincs nyoma semmilyen hivatalos panasznak vagy ilyen jellegű vizsgálatnak.  

Image
A román játékosok ünneplik a harmadik góljukat a labdarúgó-Európa-bajnokság E csoportjának mérkőzésén a müncheni futballarénában 2024. június 17-én. (AFP / MIGUEL MEDINA)

Az AFP kérdésére az UEFA 2024. június 18-án minden további kommentár nélkül megerősítette, hogy a videó "hamisítvány". Az AP szerint a szövetség a mérkőzés előtt utasította a biztonsági személyzetet, hogy az Ukrajna-meccs alatt ne engedjenek be orosz zászlókat a stadionba. 

Az idén nyáron megrendezendő 2024-espárizsi  nyári olimpiát is felhasználták már oroszpárti dezinformáció terjesztésére. A közösségi média fiókok egy félrevezető videót terjesztettek, amely állítólag azt mutatta, hogy az egyik ünnepségen a francia helyett az orosz nemzeti trikolórt festették fel az égre, holott a valóságban ez nem így volt.   

A szövegben pontosításra került egy YouTube-videó forrása, egy hivatkozás a Newsweekre, valamint egy AFP-cikk is hozzáadásra került.Az Allianz Aréna nevében javításra került egy elütés.
2024. június 21. A szövegben pontosításra került egy YouTube-videó forrása, egy hivatkozás a Newsweekre, valamint egy AFP-cikk is hozzáadásra került.
2024. június 20. Az Allianz Aréna nevében javításra került egy elütés.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk