Ez a guillotine-ról készült kép 2018-as és nincs köze a koronavírushoz

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.

Több mint kétezer ember osztotta már meg július közepe óta azt a magyar Facebook-bejegyzést, amelyben egy guillotine-ról készült kép látható azzal a szöveggel, hogy a nyaktilót nemrég állították fel, hogy így figyelmeztessék a francia kormányt. A francia kormány nemrég kritikák célpontja lett az új koronavírussal kapcsolatos intézkedéseik miatt. Az említett kép azonban 2018-ban készült, és a guillotine-t egy művészeket és filmeseket tömörítő szakszervezet állította fel, az eseménynek semmi köze nem volt a koronavírushoz.

"A franciák nem szaroznak. A nagy francia forradalom emlékére felállították ezt az emlékeztető eszközt, nehogy a történelem megismételje magát, ha egy kormány netán teljesen elpofátlanodna. Eközben már három francia kórház is bezárt, mert az ott dolgozók nem hajlandóak oltakozni" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amelyet "Egy oltatlan naplója 2.0" felhasználónévvel tett közzé valaki. A bejegyzést már több mint 2200 ember osztotta meg.

"Országos tüntetést kell szervezni az egészségügybe dolgozóknak, ne kelljen nekik fel venni a oltást" – írta az egyik hozzászóló, ami azt mutatja, hogy voltak akik úgy értelmezték a képet, mintha az a Franciaországban bevezetett új szabályokkal lenne kapcsolatos, amelyek oltásra kötelezik az egészségügyi dolgozókat.

Az új szabályozás ellen tüntetések is voltak a francia nemzeti ünnepen, amely a francia forradalom 1789. július 14-i kezdetéről emlékezik meg.

A Facebook-bejegyzésben a szöveg mellett egy guillotine-ról készült képet látni, a kivégzőeszközt széles körben a francia forradalommal azonosítják. Ez a kép azonban 2018-ban készült és semmi köze az oltásokhoz.

Az egyik Facebook-bejegyzés, a képernyőmentés 2021. július 23-án készült.

Nem ez az első alkalom, hogy ez a képet kontextusból kiragadva használja fel valaki. 2018 decemberében az AFP kanadai tényellenőrző szolgálata már leleplezte a képnek azokat a manipulált változatait, amelyek hamisan azt állították, hogy a guillotine-t a sárgamellényes mozgalom tagjai állították fel.

Az AFP kanadai munkatársa akkor arra jutott, hogy a kép valójában 2018 januárjában készült, és Denis Gravouil készítette, a CGT Spectacle főtitkára. A CGT Spectacle egy francia szakszervezet, amelyik a szórakoztatóipari dolgozókat képviseli. A szervezet azért állította fel a guillotine-t, hogy a "kormány által tervezett a kulturális kiadásokat érintő megszorítások" ellen tiltakozzanak, mondta el Gravouil.

Az installációt a Palais-Royal előtt építették fel, ahol a Kulturális Minisztérium is található Párizsban. Ebben a 2018-as Twitter-bejegyzésben több képet is látni a guillotine-ról.

A guillotine csak díszlet, és nem került elő a mostani tüntetéseken

Az CGT Spectacle 2021. július 23-án megerősítette az AFP kérdésére, hogy a guillotine csak egy filmdíszlet volt, és nem használták 2018 januárja óta tüntetéseken.

"A Bry-sur-Marne-i stúdiók díszletraktárából származó álguillotine-t kétszer használtuk tüntetéseken: 2012 decemberében, hogy tiltakozzunk a filmgyártásban a bércsökkentés lehetősége ellen (egy kamerát raktunk a guillotine alá), és 2018 januárjában, amikor a szórakoztatóipari dolgozók szociális körülményeiért tüntettünk. A kép minden más felhasználása eltérő felirattal félrevezető" – írta Denis Gravouil, a CGT Spectacle főtitkára.

A francia egészségügyi minisztérium nem tud kórházbezárásokról

Az igaz, hogy az új koronavírussal kapcsolatos szabályok és az egészségügyi dolgozók kötelező oltása tüntetéseket váltott ki Franciaországban, július 25-én a helyi belügyminisztérium szerint 161 ezer ember vonult az utcákra.

De az AFP nem talált arról szóló beszámolót, hogy a kötelező oltások miatt kórházakat zártak volna be – ahogyan azt a Facebook-bejegyzés állítja –, és július 27-én a francia Egészségügyi és Szociális Ügyek Minisztériuma az AFP kérdésre azt mondta, hogy nem tudnak "bármiféle kórházbezárásról".

Az AFP tényellenőrzői már több félrevezető információt is megcáfoltak az egészségügyi dolgozók kötelező oltása miatti tüntetésekkel kapcsolatban. Egyes bejegyzések például a Franciaország 2018-as VB-győzelme utáni ünneplő tömegről készült fotókat állították be úgy, mintha azok a tüntetésen készültek volna.

Egy másik a közösségi médiában terjedő bejegyzés a 2018-as párizsi kormányellenes tüntetésekről készült képekről állította azt, hogy az új oltási szabályok elleni tüntetésen készültek.

COVID-19