Ez a kép egy 2018-as futballgyőzelem ünneplése alatt készült, és nem egy tüntetésen

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint hétezren osztották meg 2021. július 27. óta azt a magyar Facebook-bejegyzést, amelyen egy francia zászlóval a párizsi Diadalíven álló nőt látni, lent a Champs-Elysées sugárúton pedig egy hatalmas embertömeget. A bejegyzés a "negyedik hullámról" és egy "forradalomról" beszél, amely állítólag Franciaországból érkezik, a szöveg meglehetősen gyújtó hangvételű. Magának a képnek azonban nincs köze semmiféle forradalomhoz, politikai tüntetéshez,  negyedik hullámhoz vagy a koronavírushoz. A képen látható emberek azt ünneplik, hogy Franciaország megnyerte a 2018-as UEFA-világbajnokság döntőjét.

Több mint  hétezer ember osztott meg egy magyar Facebook-bejegyzést július vége óta, a bejegyzés egy "negyedik hullámról" beszél, amely a poszt szerint egy "forradalom" lesz. A szöveg azt állítja, hogy meg nem nevezett országok kormányait erőszakosan meg fogják dönteni, mivel azok "el akarják venni az életünket, a szabadságunkat, az egészségünket, a gyerekek életét". 

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető szöveggel, a képernyőmentés 2021. augusztus 4-én készült.

A szöveget egy olyan képpel illusztrálták, amelyet az AFP egy fotósa készített 2018. július 15-én. A képen azt látni, ahogy az emberek a párizsi Champs-Élysées sugárúton Franciaország győzelmét ünneplik az Oroszországban megrendezett 2018-as labdarúgó-világbajnokságon. A vb-döntőt Franciaország Horvátország ellen játszotta. A Facebook-bejegyzés szövege azt a benyomást kelti, mintha a kép valamiféle tömegtüntetést ábrázolna, de ez nem igaz, a meccs napjáról nincs médiabeszámoló arról, hogy Párizsban az ünneplő tömeghez mérhető tüntetés lett volna. Rákeresve a kép készítésének dátumára és a "tüntetés" kulcsszóra angolul Google-ben az első találatok olyan tényellenőrző cikkek, amelyek különböző, az ünneplő tömegről készült képeket hamis kontextusban beállító írásokkal foglalkoznak. 

Bár a magyar bejegyzés nem állítja explicit azt, hogy a képnek köze lenne a járványhoz de a szöveg megfogalmazása és a "negyedik hullám" kifejezés erre utalnak, ráadásul a bejegyzést olyan csoportokban osztották meg, amelyek hamis és félrevezető információkat terjesztenek a járvánnyal kapcsolatban, ahogyan azt az alábbi kép is mutatja. 

Egy a kép és a félrevezető szöveg egy olyan csoportban, amelyik hamis és félrevezető állításokat terjeszt a koronavírussal kapcsolatban, a képernyőmentés 2021. augusztus 4-én készült.

A meccs napján nagyjából 90 ezer ember követte a francia nemzeti válogatottat a párizsi Eiffel-torony melletti szurkolói zónában felállított kivetítőn. A mérkőzés hétvégéjén összesen 110 ezer rendőr és biztonsági ember volt szolgálatban szerte Franciaországban, és a Champs-Élysées sugárutat teljes mértékben lezárták a forgalom elől. A meccset Franciaország 4-2-re nyerte a horvát csapat ellen, ezzel ők lettek a világbajnokok. 

Az AFP fotóadatbázisában, az AFP Forumon még mindig elérhető a kép a készítés dátumával és az eredeti kontextussal együtt. 

A kép az eredeti kontextussal az AFP oldalán, a képernyőmentés 2021. augusztus 4-én készült.

Más országokban, például Franciaországban vagy Bulgáriában is elkezdett terjedni ez a kép az utóbbi időben, azzal a hamis állítással, hogy az a közelmúltbeli franciaországi tüntetések során készült, amelyek az országban bejelentett új koronavírus-intézkedések ellen zajlottak. 

Tömeges tüntetések Franciaországban az új koronavírus-szabályok ellen

Július utolsó heteiben valóban voltak tüntetések az új koronavírus elleni intézkedések miatt Franciaországban, de a Facebook-bejegyzésben használt képen nem ezek láthatóak. 

Amint arról az AFP is beszámolt, Franciaország augusztustól új szabályokat léptet életbe, amelyek kiterjesztik az országban a védettségi igazolvány használatát.

Az igazolvány július 21-e óta már kötelező a múzeumok, mozik és 50 főnél nagyobb befogadóképességű kulturális helyszínek látogatásához. Gabriel Attal kormányszóvivő elmondta, hogy augusztus 9-től a kávézókban, éttermekben, repülőjáratokon és a helyközi vonatokon is kötelező lesz az igazolvány.

Érvényes egészségügyi igazolványhoz egy Franciaországban elfogadott védőoltás két megkapott dózisa, negatív koronavírus-teszt vagy a fertőzésből való közelmúltbeli felépülés szükséges. A jogszabály az egészségügyi dolgozók és az idős- és beteggondozók számára kötelezővé teszi a védőoltást. Az új törvény nagy vihart kavart, július 24-én több mint 160 ezren tüntettek szerte Franciaországban, több tucat embert letartóztattak.

Az egyik július 17-én Párizsban lezajlott ilyen tüntetésről készült fotó alább látható. 

Tüntetők a francia kormány által bejelentett új koronavírus-intézkedések ellen tiltakoznak 2021. július 17-én Párizsban. ( AFP / GEOFFROY VAN DER HASSELT)

Számos hamis és félrevezető bejegyzés kezdett terjedni a közösségi médiában a tüntetésekről, mint például ez a hamis történet arról, hogy egy guillotine-t állítottak fel, vagy ez a másik történet, amelyik azt állította, hogy egyes tűzoltók a tiltakozók pártjára álltak, az AFP Ténykérdés mindkét állítást cáfolta. A tüntetők mellé állt rendőrökről szóló történetet pedig az AFP bolgár tényellenőrző szolgálata hamisnak találta

2021. augusztus 6. Ez a cikk frissítésre került 2021. augusztus 6-án, az angol szöveg – amely tévedésből jelent meg – a magyar szöveggel lett helyettesítve.