Ez a felvétel arról, hogy francia tűzoltók összecsapnak a rendőrökkel, 2020 elején készült és nincs köze a koronavírushoz

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint ezer felhasználó osztott már meg július 28-a óta egy magyar Facebook-bejegyzést egy videóval, a felvételen tűzoltókat látni, ahogy rendőrökkel csapnak össze egy utcán Franciaországban. A bejegyzés azt állítja, hogy a felvétel a 2021 júliusában bejelentett új francia járványügyi intézkedések elleni tüntetések alatt készült. Az új törvény szigorúbban megköveteli az országban használt védettségi igazolványt és egyes szakmákban kötelezővé teszi az oltást. Az állítás azonban hamis, a videón egy, a járványtól független tűzoltótüntetést látni 2020 januárjából, amikor még nem voltak koronavírussal kapcsolatos korlátozások Franciaországban. Ezt az eseményről készült médiabeszámolók is alátámasztják, és egy étterem menedzsere is megerősítette az AFP-nek, aki a helyszínen volt és szerepel a videón is.

"Franciaország. Összetűzés a francia koronarezsim katonái (rendőrség) és a tűzoltók közt, akik szintén a kötelező oltás bevezetése ellen tiltakoztak.
A rendőrök azonban nem számoltak a tűzoltók összefogásával" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint 1500 alkalommal osztottak meg július 28-a óta. A bejegyzésben található videón egy erőszakos összecsapást látni egy csapat francia rendőr és tűzoltó között egy kis párizsi utcában. A bejegyzés szövege azonban nem igaz, és a felvétel valójában egy 2020 januári tüntetésen készült és nincs köze a koronavírushoz, ahogy azt több médiabeszámoló is igazolja, és ahogyan azt egy szemtanú is megerősítette az AFP-nek, aki jelen volt, amikor a videó készült.

Egy bejegyzés a hamis leírással, a képernyőkép 2021. július 2-án készült.

Ez a videó 2020 januárjában készült és nincs köze a járványhoz

2020. január 28-án több ezer francia tűzoltó tüntetett Párizsban jobb munkakörülményeket követelve. A munkaruhát viselő tiltakozók a Place de la République-től a Place de la Nation-ig vonultak. A tüntetők többször összecsaptak a rendfenntartó szervekkel, a tűzoltók megdobálták a rendőröket, akik pedig könnygázt vetettek be.

A tüntetést követő napokban virális lett a közösségi médiában egy videó, amit egy erkélyről vettek fel, és amelyik egy felkavaró jelenetet mutat arról, hogy egy csapat rohamrendőr és egy csapat tűzoltó összecsapnak egymással.

Egy képkocka a Twitteren 2020. február 1-jén megosztott videóból (bal), és egy képkocka a hamis állítást tartalmazó bejegyzéshez csatolt videóból (jobb). A piros köröket az áthúzást az AFP adta hozzá. A képernyőképek 2021. július 2-án készültek.

A fenti fotómontázson bal oldalt egy képkockát látni egy videóból, amelyet 2020. február 1-én töltöttek fel a "január 28-ai sztrájk" francia hashtaggel, a jobb oldalt pedig egy képkockát a félrevezető bejegyzésből. A két videó azonos, egy áthaladó motoros is megmutatja, hogy ugyanakkor, ugyanabból a szögből készült a felvétel.

A pontos helyszínt a Google Street View-n is meg lehet találni, az eseménysor a René Boulanger utcában zajlott le, ami egy kis utca, pár száz méterre a Place de la République-től, a tiltakozók gyülekezőhelyétől a tűzoltók tüntetése alatt.

A videót az utca bal oldalán lévő erkélyről rögzítették. Sok részlet felismerhető a Google Street View-n, például a Le Fil Rouge nevű piros-fehér tetős kis étterem, vagy az utca végén álló épület a jellegzetes, harmonikaszerű homlokzatával.

A Radio France újságírója, Valentin Dunate január 28-án szintén készített egy videót a tűzoltók és a rendőrök összecsapásáról a René Boulanger utcában, és ahogyan azt az alábbi montázs is mutatja, ez egyértelműen ugyanaz a rész, ahol az erkélyről készült videó is készült.

A René Boulanger utca a Google Street view-on (fent) és egy képkocka a Radio France újságírója, Valentin Dunate videójából (lent). A montázst az AFP készítette és a köröket is az AFP adta hozzá. A képernyőképek 2021. augusztus 2-án készültek.

A videón szereplő férfi megerősítette az AFP-nek, hogy a videónak nincs köze a koronavírus elleni intézkedésekhez

A hamis állítással együtt közzétett videón egy férfit is látni, aki a kávézó bejáratánál áll. A férfit David Journo-nak hívják, és 2020-ban egy francia online lapnak is nyilatkozott az eseményekről. Journo a Le Fil Rouge, a videón látható piros-fehér tetős étterem menedzsere. Az étteremvezető 2021. július 30-án telefonon megerősítette az AFP kérdésére, hogy a videó 2020-ban készült, és semmi köze a koronavírushoz vagy az azzal kapcsolatos intézkedésekhez, mivel akkoriban még nem voltak kiterjedt járványügyi intézkedések Franciaországban.

A hamis állításhoz csatolt videó egy képkockája. A piros körrel jelölt férfi David Journo. A piros kört az AFP adta hozzá, a képernyőkép 2021. augusztus 2-án készült.

Abszolút nem. A Covidot még be sem jelentették" – mondta Journo az AFP azon kérdésére, hogy a videónak lehet-e köze a Covid-19-hez.

Journo azt is hozzátette, hogy a közelmúltbeli tüntetésekhez sincs köze a felvételnek: "Ez a videó nem a védettségi igazolvány miatt készült, ez egy évvel ezelőtti". Journo azt is megerősítette, hogy a videó 2020 januárjában készült.

"Nem akarom, hogy ezt a videót bármiféle propagandacélra használják fel, azt állítva hogy 'a rendőrség a tűzoltók ellen van', én eleve azért léptem közbe, mert elfogadhatatlan, hogy a tűzoltók megtámadják a rendőröket, vagy fordítva. Sikerült szétválasztanom őket" – mondta a kávézó vezetője.

Franciaországban 2020. január 24-én jelentettek először koronavírusos esetet, de csak másfél hónappal később, március 15-én hirdetett ki a francia kormány átfogó járványellenes korlátozó intézkedéseket. Csaknem egy évvel a videó felvétele után, 2020. december 27-én kezdődött meg Franciaországban a koronavírus elleni oltási kampány.

Az új Covid-szabályok elleni francia tiltakozásokkal kapcsolatban több hamis állítás is jelent már meg

Amint arról az AFP is beszámolt, Franciaország augusztustól új szabályokat léptet életbe, amelyek kiterjesztik az országban a védettségi igazolvány használatát.

Az igazolvány július 21-e óta már kötelező a múzeumok, mozik és 50 főnél nagyobb befogadóképességű kulturális helyszínek látogatásához. Gabriel Attal kormányszóvivő elmondta, hogy augusztus 9-től a kávézókban, éttermekben, repülőjáratokon és a helyközi vonatokon is kötelező lesz az igazolvány.

Érvényes egészségügyi igazolványhoz egy Franciaországban elfogadott védőoltás két megkapott dózisa, negatív koronavírus-teszt vagy a fertőzésből való közelmúltbeli felépülés szükséges. A jogszabály az egészségügyi dolgozók és az idős- és beteggondozók számára kötelezővé teszi a védőoltást. Az új törvény nagy vihart kavart, július 24-én több mint 160 ezren tüntettek szerte Franciaországban, több tucat embert letartóztattak.

Számos hamis és félrevezető bejegyzés kezdett terjedni a közösségi médiában a tüntetésekről, mint például ez a hamis történet arról, hogy egy guillotine-t állítottak fel, ezt az állítást az AFP Ténykérdés megcáfolta. A tüntetők mellé állt rendőrökről szóló történetet az AFP bolgár tényellenőrző szolgálata hamisnak találta. A 2018-as FIFA-világbajnokság döntőjéről készült, hamisan a tüntetésekről készült képként beállított képet pedig az AFP francia tényellenőrző csapata cáfolta meg.

COVID-19