Ez a kép 1991-ben készült, Moszkvában, és nem egy francia járványügyi intézkedés-ellenes tüntetésen

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.

Több ezer magyar Facebook-felhasználó osztott már meg Augusztus eleje óta egy fotógalériát azzal a szöveggel, hogy "A franciák így kezelik ki magukat a 'Delta variánsból'". Az egyik kép egy hatalmas tömeget mutat felülről, és a "la 4ème vague c'est nous" (Mi vagyunk a negyedik hullám) francia felirat olvasható rajta. De a kép nem Franciaországban készült és semmi köze a járványügyi intézkedések elleni tüntetésekhez. A felvétel Moszkvában készült 1991-ben a Szovjetunió összeomlásának idején.

"A franciák így kezelik ki magukat a 'Delta variánsból'" – írja egy Facebook-bejegyzés három képpel, amelyből az egyik egy hatalmas embertömeget mutat egy téren. A másik két képen a koronavírus miatt hozott járványügyi intézkedések ellen tüntető embereket látni Franciaországban, így a bejegyzés azt a benyomást kelti, hogy a nagy tömeget mutató kép is egy ilyen tüntetés alatt készült. A bejegyzést már több mint 1400 alkalommal osztották meg, egy másik bejegyzést ugyanezzel a tartalommal pedig több mint 3700 alkalommal osztottak meg Augusztus vége óta.

A tömeget ábrázoló képet azonban nem egy járványügyi intézkedés-ellenes tüntetésen készítették, hanem Moszkvában, 1991. március 10-én, derítette ki az AFP.

Egy Facebook-bejegyzés a megtévesztő képpel, a képernyőmentés 2021. szeptember 29-én készült.

Hogyan találtuk meg az eredeti képet

Egy fordított képkereséssel az AFP megtalálta a Gazeta.ru orosz hírportál egyik cikkét, amelyet az első orosz elnök, Borisz Jelcin megválasztásának a 25. évfordulójára írtak. A 2016-os cikkben szereplő galériában van egy nagyon hasonló fotó, mint a Facebook-bejegyzésben szereplő kép. A képhez a következő leírást csatolták: "Borisz Jelcin támogatói tüntetnek a Manyezsnaja téren Moszkvában, 1991-ben." A kép forrása a TASZSZ orosz állami hírügynökség, a kép szerepel a Jelcin Központ honlapján is, ahol le van írva, hogy a fotó 1991. március 10-én készült.

Ez a kép hasonló, de nem pontosan ugyanaz, mint ami a Facebookon terjed, azon ugyanis látni egy lámpaoszlopot és egy kábelt is.

A TASZSZ képén végzett fordított képkeresés elvezetett egy másik képhez, amely pontosan úgy néz ki, mint a közösségi médiában terjedő kép. Utóbbi képet az Atlantic magazin hozta le a Szovjetunió összeomlásának a 20. évfordulóján, az Atlantic cikkében a 15. képről van szó. A képet az Associated Press (AP) fotósa, Dominique Mollard készítette 1991. március 10-én, és ugyanazt a moszkvai tüntetést ábrázolja.

A képről a készítése után kiderült, hogy az egyik részét manipulálták, a tömeg egy szelete kétszer szerepel a képen. Az Atlantic külön beszámolt az AP magyarázatáról, amely szerint azért másolták át a tömeg egy részét, hogy eltakarjanak egy lencsetükröződést a fotón – ezt utólag a hírügynökség "az ügynökségünk elvei és értékrendje szerint elfogadhatatlan"-nak nevezte. Ezt a szerkesztett képet használták fel a Facebook-bejegyzésekben is, ahogyan azt a lenti képernyőmentés is mutatja:

Képernyőkép a megtévesztő Facebook-poszt egyik részéről, amelyen látható, hogy az AP módosított fotóját használták. A piros köröket az AFP adta a képhez. A képernyőmentés 2021. augusztus 11-én készült.

A Medusa független internetes portál szerint, amelyik Oroszországgal kapcsolatos híreket közöl, a kép 1991. március 10-én készült, a Szovjetunió megmaradásáról szóló népszavazás előtt. Különböző források szerint a tüntetésen 200 és 500 ezer között volt a résztvevők száma.

A Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének könyvtára azt írja a honlapján, hogy a tüntetők Borisz Jelcin mellett vonultak az utcára 1991. március 10-én és nagyjából fél millió embert vett részt az eseményen.

Ha az ember összehasonlítja a képet más, a Manyezsnaja térről készült fotókkal, akkor egyes épületeket is felismerni, mint például az Állami Földtani Múzeumot.

A kép tehát nem készülhetett Franciaországban. Az igaz, hogy a francia belügy szerint 2021. augusztus 8-án több mint 230 ezer ember tiltakozott Franciaországban a járványügyi korlátozások ellen. Az országban tüntetéssorozat indult a vitatott megítélésű védettségi igazolvány ellen.

A másik képen a rendőrség nem a tüntetők mellett áll ki

A Facebookra feltöltött galériában található másik két fotó tényleg a 2021 júliusi francia tüntetések alatt készültek. Egyes felhasználók a Facebook-bejegyzés alatt azt írták, hogy a képeken mintha az lenne látható, hogy a rendőrség kiáll a tüntetők mellett. Hasonló állítások már Bulgáriában is terjedni kezdtek, de az AFP bolgár tényellenőrző szolgálata ebben a cikkben leírta, hogy ez nem igaz, a rendőrség csak biztosította az eseményt, nem csatlakozott a tüntetőkhöz.

"Bevett gyakorlata a csendőrségnek és a rendőrségnek, hogy a vonulók előtt és mögött állnak, hogy biztosítsák a tüntetést" – írta a párizsi rendőrség az AFP-nek egy emailben 2021. július 28-án.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19