2020. május 1-jén készült 2020. május 1-jén készült légi felvétel. ( AFP / Filippo MONTEFORTE)

Az olasz kormányt nem váltották le a közelmúltban, és nem vonták vissza a járványügyi intézkedéseket az országban

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 1500 ember osztotta már meg október 11-e óta azt a magyar Facebook-bejegyzést, amely szerint az olasz kormány leváltották, és az "új kormány" visszavonja a járványügyi intézkedéseket. De ez nem igaz, az olasz kormányt összetétele a bejegyzés írásának az idején változatlan volt. Bár vannak tüntetések Olaszországban a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos új szabály miatt – ez kötelezővé teszi a védettségi igazolványt az alkalmazottak számára a munkavégzéshez – nincs hír arról, hogy visszavonták volna ezt a rendelkezést, amely október 15-én lépett érvénybe. Más, korábban bevezetett járványügyi intézkedések is érvényben vannak még az országban.

"Az olasz kormányt megbuktatták! Ma reggeltől az új kormány minden korlátozást eltöröl Itáliában! Éljen a szabadság!" – írja az a magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint 1500 alkalommal osztottak meg október 15-e óta. Néhány ember a hozzászólások között megkérdőjelezte a bejegyzés valóságtartalmát, de mások ettől függetlenül tovább osztották a posztot. A bejegyzésben nincs kifejtve, hogy milyen "korlátozásokat" vonnak állítólag vissza, de figyelembe véve a jelen járványhelyzetet és a közelmúlt történéseit Olaszországban, valószínűsíthető, hogy a koronavírussal kapcsolatos járványügyi korlátozásokra utal a szöveg.

De ezek az állítások nem igazak, a bejegyzés publikálásának az idején nem volt kormányváltás Olaszországban, és nincs róla hír, hogy vissza akarnák vonni az új járványügyi szabályokat vagy a régieket.

A hamis állításokat tartalmazó poszt, 2021. október 14-én készült képernyőkép.

Az olasz kormányt nem buktatták meg vagy cserélték le mostanában

A bejegyzés azt állítja, hogy 2021. október 11-én egy új olasz kormány a járványügyi intézkedések visszavonására készült. De ez nem igaz. 2021. február 13-a óta Mario Draghi Olaszország miniszterelnöke (ezek a sorok október 15-én íródtak). Draghit azután nevezték ki az olasz kormány élére, hogy a Giuseppe Conte vezette bal-közép koalíció összeomlott.

Mario Draghi olasz miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a G20-ak Afganisztánnal foglalkozó virtuális csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón Rómában 2021. október 12-én. ( AFP / Tiziana FABI)

Nincs róla hír, hogy a közelmúltban lecserélték volna az olasz kormányt, és Mario Draghi nyilvánosan szerepelt mint miniszterelnök még október 12-én is, egy nappal az állítólagos "bukása" után – ahogyan azt a fenti, október 12-ei fotó is mutatja. Draghi szintén miniszterelnökként, vagy pontosabban az "Olasz Köztársaság Minisztertanácsának elnöke"-ként van feltüntetve az olasz kormány honlapján.

Nem vonták vissza a járványügyi intézkedéseket Olaszországban

Ahogyan arról az AFP hírszolgálata is beszámolt, október 15-től kezdve minden munkavállalónak kötelező a védettségi igazolvány az országban, ez az egyik legszigorúbb koronavírus-ellenes intézkedés a világon.

Az olaszok több mint 85 százaléka 12 éves kor felett már megkapta legalább egy adagját a koronavírus elleni oltásnak, ezzel ők jogosulttá váltak a "zöld útlevélnek" nevezett védettségi igazolványra. A be nem oltott munkavállalók is kaphatnak védettségi igazolványt, ha teszteltetik magukat a vírusra, vagy ha bizonyítani tudják, hogy átestek a betegségen az elmúlt 6 hónapban.

Valóban voltak erőszakba torkolló tüntetések az országban, október 9-én egy védettségi igazolvány ellenes tüntetés odáig fajult, hogy a tiltakozók a Forza Nouva újfasiszta párt vezetésével megtámadták az egyik szakszervezet irodáját. De arról nincs hír, hogy a jelenlegi bal-jobb kormánykoalíció a rendelet visszavonását tervezné.

Más, korábbi intézkedések is érvényben vannak még. Például az a színskálás rendszer, amely előírja, hogy a fertőzöttségi szint alapján eltérő járványügyi intézkedéseket kell bevezetni az olasz régiókban. Augusztus óta a védettségi igazolvány szükséges a mozik, a múzeumok, a beltéri sportrendezvények, és a beltéri éttermek látogatásához Olaszországban.

Augusztus óta a "zöld útlevél" szintén kötelező a tanároknak, valamint a tömegközlekedésen utazóknak, a belföldi repülőjáratokon, a kompokon és a távolsági vonatjáratokon. Nincsenek arról hírek jelenleg, hogy ezeket az intézkedéseket visszavonták volna, vagy a közeljövőben a visszavonásukat terveznék.

Részletes információkat lehet olvasni az aktuális járványügyi szabályokról Olaszországban magyar nyelven a milánói magyar konzulátus honlapján. Ahogyan azt a konzulátus is megjegyzi, Olaszország 2021. december 31-éig meghosszabbította a járványhelyzettel kapcsolatos veszélyhelyzetet.

COVID-19