Ezen a videón egy német kórház felújítás alatt álló részét látni, és nem egy üres Covid-osztályt

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer magyar Facebook-felhasználó osztott meg egy videót, amely állítólag bizonyítja, hogy egy Covid-osztály teljesen üres volt egy német kórházban. A valóságban viszont a videó egy felújítás alatt álló kórházi osztályt mutat, nyilatkozta az érintett intézmény. A koronavírusos betegeket a kórház egy másik részén kezelik. Magán a videón is látni egyébként jeleket arra, hogy a bemutatott rész felújítás alatt áll.

"Pirna, Németország. Egészségügyi központ ! Ahol a média szerint a covidos betegek már a folyosón sem férnek el a túl zsúfolt kórtermekben ! Íme , amit a média nem mutat ! Kórtermek teljesen üresek , az ajtókon a nemlétező betegek nevei szerepelnek" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint 3800 ember osztott meg december 6-a óta. A bejegyzéshez csatolt videó üres szobákat mutat egy kórháznak kinéző épületben.

Ugyanez a felvétel a német nyelvű Facebook-felhasználók között is terjedni kezdett. Az AFP német nyelvű tényellenőrző csapatának cikkéből kiderül, hogy a Szászországban, Pirna városában található kórház közleményben magyarázta el: a videón látható részleg felújítás alatt állt. Az ajtókon látható feliratok nem "nemlétező betegek nevei", hanem a felújítás utáni takarításról tájékoztatnak. Néhány felhasználó is felhívta utóbbira a figyelmet a hozzászólások között.

Egy magyar Facebook-poszt a félrevezető videóval. A képernyőkép 2021. december 15-én készült.

A kórház cáfolja, hogy egy üres Covid-osztályt mutatna a videó

A Facebook-bejegyzések szerint a videó egy szászországi városban, Pirnában készült. Az AFP-nek ez alapján sikerült rátalálni az érintett kórház, a Helios Klinikum Pirna Facebook- és Instagram-csatornáján egy december 6-ai közleményre, amelyben cáfolják az interneten terjedő állítást. "Mindenki, aki nálunk dolgozik, tudja, hogy a videón látható részleg nem egy Covid-osztály" – írták. A bemutatott szobák egy üresen álló részleghez tartoznak, amely 2021 nyara óta átépítés alatt áll, állítja a kórház. A Covid-osztály az épület egy másik részében található.

Az AFP külön is rákérdezett a Helios Klinikum Pirnánál a felvételre. Katharina Kurzweg, a kórház szóvivője december 13-án elmondta, hogy a videó a már egy ideje használaton kívül álló B3-as részleget mutatja. "Már azóta, hogy 2015-ben átköltöztünk a frissen megépült B5-ös részlegbe, tervben volt, hogy ezt a részleget az egészségügyi szolgáltatások bővítésének érdekében kibővítjük. 2021 nyarán a terveknek megfelelően megkezdtük a felújítást. Még az új bútorok vannak hátra, és előreláthatóan 2022 elején – az aktuális koronahelyzettől függően – egy 10 férőhelyes geriátriai és egy 4 férőhelyes alváslaborral bővül a Klinikum Pirna kínálata." A szóvivő szerint már megtették a jogi lépéseket a megtévesztő állítás forrása ellen.

December 6-án, a félrevezető Facebook-bejegyzést tartalmazó magyar videó megosztásának a napján 68 beteget ápoltak az érintett kórház Covid-osztályán a Helios közlése szerint. Az aktuális számokat a számos kórházat üzemeltető Helios a weblapján rendszeresen közli.

Átépítés a kórházban

A videót megosztó német Facebook-bejegyzések egy felhasználó is azt írta: "Én ebben a kórházban dolgozom... Csak annyit tudok mondani neked, hogy a szóban forgó részleg átépítés alatt van... És már egy jó ideje... Az elkülönítő máshol van."

Ráadásul a videóban látható feliratok is azt mutatják, hogy átépítés alatt volt a részleg. A felvételen látni egy cetlit az egyik ajtóra ragasztva. A papíron egy olvashatatlan név és a 2021. november 13. dátum szerepelnek, valamint a "Baureinigung" szó, ami az építkezés utáni takarítást jelenti.

2021. december 10-ei képernyőmentés a videóból.

A felújításban a falvédőrendszereket gyártó Nielsen cég is részt vett. Nancy Nielsen december 17-én megerősítette az AFP-nek, hogy a Facebookon terjedő videó a felújítás alatt álló részlegről származik.

A Szászországi Covid-helyzet

November végén, egy héttel a videó megosztása előtt, a szászországi orvosi kamara riasztást adott ki. Az intenzív osztályok a kapacitásuk végéhez közeledtek, és egyes területeken attól tartottak, hogy prioritást kell majd felállítani az ápolásra szorulók között. Számos média beszámolt aról, hogy megteltek az intenzívek Szászországban, például itt, itt és itt. Még az egyes bejegyzések által felemlegetett Hamburger Morningpost is többször beszámolt a feszült helyzetről, például itt, itt és itt.

2021. december 17. A cikk frissítésre került egy, az építkezésen résztvevő cég válaszával.
Fordítás és adaptáció:
COVID-19