A hajléktalan emberek is tudnak a koronavírus-járványról, és a betegség őket is érinti

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint hétezer ember osztott már meg egy magyar Facebook-bejegyzést, ami azt állítja, hogy a hajléktalan emberek "túléltek négy járványhullámot", mert "nincs televíziójuk", azt sugallva ezzel, hogy a koronavírus-járvány jelentette veszélyt csak a média fújja fel. De több segélyszervezet is megerősítette az AFP-nek, hogy a hajléktalan emberek között is voltak fertőzöttek és áldozatai is a koronavírusnak. Egy felmérés megmutatta, hogy a hajléktalan emberek is tudnak a járványról, és egy részük kórházi ápolásra is szorult a Covid miatt.

"Tudtad? A hajléktalanok legyengült immunrendszerrel az utcán, koszban túléltek 4 járványhullámot. Vágod miért? Mert nincs TV-jük!" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés amelyet már több mint 7200 alkalommal osztottak meg 2021. november 28-a óta.

Egy másik bejegyzés alatt, amely szintén ugyanezt a megtévesztő szöveget tartalmazza, volt aki azt írta, hogy "meg valószínűleg nem oltakoztak", arra a már cáfolt állításra utalva ezzel, amely szerint az oltások feleslegegesek vagy éppen a betegség kiváltó okai. "Csak a fizetőképes országokban terjed a Covid" – írta egy másik felhasználó azt állítva, hogy Indiában nincs járvány (utóbbi hamis állításnak számos bizonyíték mond ellent). "Hisztériakeltés nélkül Covid sincs" – írta valaki más.

Más felhasználók viszont helyesen rámutattak, hogy valójában a hajléktalan emberek is tudnak a járványról, sokan közülük be vannak oltva, és közülük is kerültek ki betegek és áldozatok.

Az utóbbit több segélyszervezet és egy szakértő is megerősítette az AFP-nek, akik elmondták, hogy a hajléktalan embereket is érinti a járvány, és vannak megbetegedések és halálesetek közöttük is. Egy hajléktalan emberek körében végzett felmérés megerősítette, hogy a hajléktalanok is tudnak a járványról és az érinti is őket.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással. A képernyőmentés 2021. december 22-én készült.

A hajléktalan embereket is érinti a koronavírus-járvány

Az AFP több szervezetet is megkeresett, akik hajléktalan emberek segítésével foglalkoznak, hogy kontextusba tudja helyezni az interneten terjedő állítást. Minden válaszadó egységesen azt erősítette meg, hogy voltak hajléktalan áldozatai a koronavírusnak.

Dr. Olasz József a hajléktalan embereknek orvosi ellátást biztosító Oltalom Kórház főorvosa december 20-án azt mondta az AFP-nek, hogy nem helytálló a hajléktalan embereket "legyengült immunrendszerűnek" nevezni, mivel ez az egészségügyi állapot kezelés nélkül gyakran életveszélyes.

"Sajnos tudunk hajléktalan, koronavírus fertőzésben elhunyt áldozatokról" – tette hozzá Olasz.

Dr. Békási Sándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezető főorvosa azt mondta az AFP-nek december 21-én, hogy a hajléktalan embereket rendszeresen tesztelik koronavírusra az intézményeikben. "Az így összegyűlt saját tapasztalataink alapján a koronavírus-járvány jelenlegi, 4. hullámában a korábbi időszakhoz képest érezhetően jóval nagyobb számban fertőződtek meg hajléktalan ellátottak, ez igaz egyaránt a szociális hajléktalanellátó intézményekben, szállásokon élő, mind az utcán élő hajléktalan személyekre" – mondta Békási hozzátéve, hogy a pozitív eredményt mutató hajléktalan személyek nagy része "tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel rendelkezik, sokuk az oltottságának köszönhetően viszonylag kis megterheléssel vészeli át a betegséget."

"Ugyanakkor, ha nem is nagy számban, de saját ellátottaink is váltak áldozatává a COVID-járványnak, elsősorban az oltás rendelkezésre állását megelőző időszakban" – mondta az intézményvezető főorvos.

Aknai Zoltán a Menhely Alapítvány igazgatója december 21-én azt válaszolta az AFP kérdésére, hogy "a pandémia 4. hulláma a hajléktalan emberek számára is ugyanolyan veszélyeket hordoz, mint bármely más állampolgár számára" hozzátéve, hogy ha a hajléktalan emberek egyes csoportjainak tagjai kevésbé fertőződtek meg, abban közrejátszhat, hogy kevésbé kerülnek kontaktusba olyan emberekkel, akiktől elkaphatják a fertőzést. "Nincsenek iskoláskorú gyermekeik, nem járnak nagyszámú, változó összetételű közösségekbe, így kevésbé vannak kitéve a fertőzésnek."

Az AFP kérdésére Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója megerősítette, hogy a főváros által üzemeltetett intézményekben is regisztráltak koronavírusos eseteket a hajléktalan emberek körében, és a járványnak áldozatai is voltak.

A média is többször beszámolt arról, hogy karantént kellett bevezetni hajléktalanszállókon, mert pozitív Covidos esetet találtak, például itt és itt.

Sok hajléktalan ember be van oltva a koronavírus ellen

Szemben azzal, amit egyesek a hozzászólások között állítottak a hajléktalan emberek közül is sokan be vannak oltva a koronavírus ellen.

Dr. Olasz József az Oltalom Kórház főorvosa azt mondta, hogy a "hajléktalanok túlnyomó többsége" korán megkapta a védőoltás első, illetve második adagját. "Akik nem vették fel, jellemzően közterületen tartózkodnak, nehezebben elérhetőek."

Dr. Békási Sándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezető főorvosa szintén ezt erősítette meg, hozzátéve hogy emlékeztető oltást és első oltást is adnak, azoknak is, akik nem az intézményeikben laknak. "Centrumunkban, ez egyaránt vonatkozik az oltatlanok immunizálására, illetve 3. oltást is tudunk biztosítani azok számára, akiknek letelt a 4 hónap az alapimmunizálás óta. Intézményeinkben az oltottsági arányt 80-85% fölöttinek becsüljük, akiknek legalább a fele a 3. oltást is felvette. Önmagában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egészségügyi Centruma idén tavasztól körülbelül 1500 védőoltást adott be saját fenntartású és partnerintézményeinkben, ezek Pfizer, Moderna és Janssen típusú vakcinák voltak. Egészségügyi Centrumunkban jelenleg is folyamatosan oltunk."

"Az intézményben lakó hajléktalan emberek jelentős többsége legalább két védőoltással rendelkezik. A tartós bentlakásos intézményekben lakóknál ez a szám jellemzően 90% körül mozog, az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben lakók (átmeneti szállókon, éjjeli menedékhelyeken éjszakázók) többsége (60-70%-a) szintén rendelkezik oltásokkal, köszönhetően az erre irányuló, az intézmények által megvalósított programoknak, törekvéseknek" – mondta Aknai Zoltán a Menhely Alapítvány igazgatója. Aknai hozzátette, hogy az utcán, közterületen, nem lakás céljára szolgáló helyiségekben éjszakázó hajléktalan emberek beoltottságáról, megfertőződéséről nincsenek összesített egzakt adataik.

Misetics Bálint a Fővárostól szintén megerősítette, hogy sok hajléktalan ember már viszonylag korán megkapta az oltást a magyar oltási kampányban.

A hajléktalan emberek is tudnak a járványról

A megtévesztő Facebook-bejegyzés azt állítja, hogy a hajléktalan emberek nem tudnak a járványról, mert "nincs televíziójuk". De a Február Harmadika Munkacsoport 2021. március 31-én publikált tanulmánya szerint, amelyet 6700 hajléktalan ember megkérdezésével készítettek, ez nem igaz.

"A válaszokból kitűnik, hogy a hajléktalan helyzetben lévő emberek zöme jól tájékozott a koronavírus tüneteit illetően. Akiknek volt koronavírus tesztjük, azok óvatosabbak, veszélyesebbnek tartják a vírust és jobban elfogadják és betartják a szigorú járványügyi intézkedéseket, szemben azokkal, akikhez nem jutott el a tesztelés az elmúlt egy év során" – olvasható a tanulmány összefoglalójában.

A tanulmány szerint a válaszadók 4 százalékát kórházban is kezelték koronavírus-megbetegedés miatt.

A tanulmányból az is kiderül, hogy közel minden második dolgozó hajléktalan ember elveszítette munkáját, másfél-kétszeresére nőtt a semmilyen jövedelemmel nem rendelkezők aránya, sokaknál ez már az alapvető szükségletek kielégítését is korlátozza a megkérdezettek elmondása szerint.

Az Egyesült Államokban közösségi média bejegyzések hasonló módon azt állították, hogy a helyi amish közösséget nem érintette a koronavírus, mivel nincs televíziójuk és nem tudnak a járványról. Ezt a félrevezető állítást az AFP már korábban cáfolta.

COVID-19