Egy kisfiú áll a családjával a Discovery oltási centrumban, miközben arra vár, hogy megkapja az első oltást a Pfizer/BioNTech COVID-19 elleni oltóanyagából a johannesburgi Sandtonban 2021. december 15-én. ( AFP / LUCA SOLA)

Ez a videó félrevezető módon mutathatja be az omikron variáns megjelenésének következményeit Dél-Afrikában

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint háromezer magyar felhasználó osztott már meg egy videorészletet, amelyen üres kórtermeket látni egy dél-afrikai kórházban. A videó leírása azt sugallja, hogy a médiatudósítások a dél-afrikai koronahelyzetről és az omikron variáns terjedéséről, valamint súlyosságáról el vannak túlozva. Bár vannak arra utaló korai jelek, hogy az új variáns kimenetele lehet, hogy kevésbé súlyos, mint az előző hullámok, de a szakértők óvatosságra intenek, mivel még keveset tudni az omikronról, és nehéz összehasonlítani a dél-afrikai helyzetet más országokkal. Ráadásul a felvétel eredeti, hosszabb változata számos olyan elemet tartalmaz, amik miatt félrevezető lehet.

"DÉL-AFRIKA. Omikron akkora káoszt okozott Dél-Afrikában, mielőtt Európába jött, hogy a dél-afrikai kórházakat elárasztották a betegek, mint ahogy ezen a videón is látszik. 8 beteg van ebben a kórházban, de valami ismeretlen okból egyik sem Covidos?! Lehet, hogy ez egy karácsonyi csoda?" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amit már több mint háromezer ember osztott meg 2021. december 12-e óta.

A bejegyzéshez csatolt videón azt látni, hogy valaki egy kék egészségügyi ruhás nőt követ egy folyosón, és üres kórházi szobákat tekintenek meg. A német "leer" azaz üres szó jelenik meg számos alkalommal a képernyőn. Később a nő azt mondja, hogy 8 betegük van az osztályon, de egyikük sem koronavírusos.

A videó és a szöveg együtt azt a benyomást keltik, hogy a világszerte az omikron variánsról szóló médiatudósítások biztosan el vannak túlozva, hiszen abban az országban, ahol a legkorábbi és legnagyobb kitörése volt a variánsnak, egy kórházi osztály üresen áll. De az AFP úgy találta, hogy ezzel az értelmezéssel számos probléma van.

Az egyik Facebook-bejegyzés a félrevezető videóval. A képernyőmentés december 20-án készült.

A videó eredete

A videón látni egy vízjelet a felvétel készítőjének Instagram- és Telegram-csatornájával. Az AFP megtalálta a videó egy hosszabb változatát Instagramon és Telegramon is. A videót december 5-én töltötte fel egy németül beszélő felhasználó, "florian_arnoldson". Más Instagram bejegyzéseiben utal rá, hogy az eredeti neve Florian Muck. A Facebookon van egy személy, akit Florian Mucknak hívnak ugyanazokkal a képekkel, mint az Instagram-felhasználó képei. Az AFP megpróbált kapcsolatba lépni a videó készítőjével, hogy kiderítse a személyazonosságát, de ő nem válaszolt.

A férfi a Telegram-csatornáján számos összeesküvés-elméletet oszt meg olyan témákban, mint a koronavírus vagy a "QAnon". A videóban a férfi 1:02 környékén azt mondja, hogy "Let's Go Brandon", aminek úgy tűnik nincs köze Dél-Afrikához vagy a koronavírushoz, hanem egy burkolt sértés, amelynek Joe Biden amerikai elnök a célpontja.

A média tényleg azt állította, hogy a dél-afrikai kórházak tele vannak gyerekekkel?

Az eredeti videó leírásában a szerző azt kérdezi: "A német média hazudott?" A videóban a szerző arra utal, hogy a külföldi média azt mondta, hogy "minden kórház" Dél-Afrikában "tele van gyerekekkel, akik az új variáns miatt haldokolnak".

Az AFP megkérdezte a szerzőt, hogy pontosan melyik tudósításra gondolt ez alatt, de nem érkezett válasz a cikk elkészültéig. Az AFP-nek nem sikerült olyan tudósítást találnia egyetlen nagyobb német sajtótermékben sem, mint amilyenre a videó készítője hivatkozik.

Egy későbbi Telegram-bejegyzésben a szerző a német Spiegel magazin "Rejtély övezi a kiskorúakat érintő fertőzéseket Dél-Afrikában" című cikkének a képét használja fel. De ezt a cikket december 10-én publikálták – öt nappal a videó feltöltése után – és a cikkben nincs szó kórházakról "tele haldokló gyerekekkel".

A cikkben tényleg azt írják, hogy "egyes kórházakban gyakrabban tűnnek fel öt év alatti gyerekek" Dél-Afrika Gauteng régiójában, és a cikk szerint az egyik német virológus "aggódik", amiért "az öt év alattiak úgy tűnik gyakrabban lesznek súlyos betegek".

De a cikk nem ír olyat, hogy gyerekek haldokolnának, és külön kiemeli, hogy "nem világos mi áll a mögött", hogy több gyerek kerül kórházba. A cikk azt is világosság teszi, hogy "nem lehet általánosítani, mivel nem minden [Gauteng ] tartománybeli kórházban figyelhető meg ez a trend", nemhogy az egész országban.

Egy német kulcsszavas keresést használva sikerült megtalálni a német dpa hírügynökség egy december 3-ai tudósítását Dél-Afrikáról és az omikron variánsról, amelyet számos német sajtófelület idézett, például itt, itt és itt. A tudósítás szintén azt írja, hogy több gyerek került kórházba Gauteng tartományban, de arra is figyelmeztet, hogy még korai lenne levonni bármilyen következtetést ebből. A tudósítás idézi a dél-afrikai egészségügyi minisztert is, aki azt mondja, hogy a növekedés nem vezetett túlterheltséghez a kórházakban.

"Egyenesen a helyszínre"?

A videó leírásában a szerző azt írja, hogy "egyenesen az események helyszínére" ment.

A videóban három kórházat látogat meg: a "Victoria Hospital Wynberg"-et , a "Mediclinic Constantiaberg"-et és a "Red Cross War Memorial Children’s Hospital"-t, mindhárom kórház a déli Fokvárosban található, mintegy 1500 kilométerre az omikoronos esetek jelentett epicentrumától Gauteng tartományban.

Fokváros és Pretoria a Google Térképen. A kép 2021. december 20-án készült.

Összehasonlításként: ez a távolság Budapest és Párizs között.

Fokváros az ország Nyugat-Fokföld régiójában fekszik, amelynek népessége valamivel több mint hétmillió. A helyi hatóságok hivatalos adatai szerint a december 5-ét megelőző héten az átlagos napi esetszám alig volt több mint 853. A 15,5 millió fős Gauteng tartományban ebben az időszakban 6 425 volt a napi esetszám.

A videóban szereplő első kórház

A teljes videóban a felvételt készítő férfi három kórházba próbál meg ellátogatni. Nem nevezi meg őket, de a videón látható táblák és a Google-térkép segítségével sikerült őket beazonosítani. Az első kórház a Victoria Hospital Wynberg.

A Victoria Hospital a felvételen (balra) és a Google Street View-n (jobbra). A képernyőképek 2021. december 17-én készültek.

A videón a következő feliratot látni: "Csak kép és hang rögzítése nélkül kaptunk felvilágosítást."

Az AFP-nek sikerült kapcsolatba lépnie a kórházzal, a kórház szóvivője december 22-én a következő választ adta: "Meg tudjuk erősíteni, hogy a felvételen szereplő személy megpróbált bejutni a Victoria Hospital-ba, Fokvárosban, Dél-Afrikában, 2021. november végén. A biztonságiak megakadályozták, hogy bemenjen a kórházba. A férfi megpróbált választ kapni a biztonságiaktól, akik ezt elhárították és megkérték, hogy hagyja el a területet, amit meg is tett."

A közlemény hozzátette, hogy bár "kerültek Covid-pozitív betegek a létesítménybe, tapasztalataink szerint jelenleg 90 százalékban incidentálisan felfedezett esetekről van szó, és a Covid hipoxiás tüdőgyulladásban szenvedő betegek jelenleg nincsenek az intenzíven".

A videóban szereplő második kórház

A videóban szereplő második kórház, a Mediclinic Constantiaberg, két és fél kilométerre van az elsőtől. A kórházat felismerni a videót készítő férfi felvételén és az intézményt üzemeltető cég honlapján található képen.

Egy képkocka videofelvételből (fent) és a kép a kórház honlapjáról (lent). A képernyőképek 2021. december 17-én készültek.

Itt a férfinak sikerül bejutnia a kórházba és felvételt készítenie, ennek a felvételnek egy része látható a félrevezető magyar Facebook-bejegyzésekben is. A férfi találkozik egy kórházi alkalmazottal, akit nővérként mutat be. Az alkalmazott azt mondja, hogy a fokvárosi számok (feltehetően a koronavírusos esetek) "jelenleg nem olyan magasak", valamint hogy nincs öt év alatti páciens a kórházban. A nő szerint két covidos eset van a kórházban, két felnőtt – szemben azzal, amit a magyar Facebook-poszt mond.

Az AFP megkereste a Mediclinic Constantiaberget a videóval kapcsolatban. December 17-én a Mediclinic Southern Africa, a kórházat üzemeletető cég azt válaszolta az AFP-nek, hogy tudnak a videóról, amelyet "félrevezetőnek" neveztek. "A munkatársunk a kórház biztonságosságát és felkészültségét akarta demonstrálni a covidos és nem covidos betegek fogadására, és úgy tűnik megtévesztették a felvétel elkészítéséhez" – írták.

A Mediclinic válasza szerint a felvételen a "sebészetet, a járóbeteg-ellátást és a hematológiát" látni, valamint a koronavírusos pácienseknek fenntartott részleget. A cég december 17-i válasza szerint bár a videót "még a legújabb koronavírus-hullám felfutása előtt készíteték, meg tudjuk erősíteni, hogy jelenleg Nyugat-Fokföldön nagyon kevés kórházi ápolásra szoruló covidos esetünk van".

"Relatíve kevés eset van, és kevés páciens igényel intenzív ellátást" – írták.

A harmadik kórház

A harmadik kórház neve világosan látható a felvételen, a Red Cross War Memorial Children’s Hospital-ról van szó. Itt a felvételt készítő férfi egy, a felvételen nem látható emberrel beszél, és követeli, hogy cáfolják vagy erősítsék meg, hogy "a kórházak tele vannak az új variánsban haldokló gyerekekkel". Erre a nem látható ember azt mondja: "Nem, én a biztonsági személyzet tagja vagyok, nem tudom ezt megerősíteni." Ezt a választ a felirat helytelenül úgy fordítja: "Nincs koronavírusos gyerek a kórházban vagy áldozat", mintha a biztonsági személyzet tagja ezt erősítette volna meg.

Ezután a felvételt készítő férfi azt mondja, hogy beszélni fog az aktuális "ügyeletessel". A férfi elismétli a kérdéseit a haldokló gyerekekről két másik embernek is, akiket nem látni, ők erre azt mondják "nem".

Az AFP megkereste a kórházat december 17-én, a kórház szóvivője pedig egy közleményben azt válaszolta, hogy a felvételen látható esetre 2021 novemberében került sor. "A biztonságiak megakadályozták ezt a személyt abban, hogy bejusson a kórházi osztályokra, nem beszélt egyetlen egészségügyi dolgozónkkal sem. A felvételen a recepció környékét látni, a nem betegek számára fenntartott irodai részleget, és a kórház bejáratát."

A kórház válasza szerint a férfit megkérték, hogy távozzon. Az intézmény december 17-i válasza szerint érkeznek hozzájuk covidos esetek, de "ennek az 50 százaléka incidentálisan felfedezett eset, és jelenleg senki nincs intenzíven" hozzátéve, hogy csak egy ember szorult intenzív kezelésre a negyedik hullám alatt.

Dél-Afrika és az omikron variáns

2021. november 25-én dél-afrikai tudósok bejelentették, hogy egy új variánst detektáltak, amely akkor a B.1.1.529. jelölést kapta. A variáns növekvő esetszámhoz vezetett, december 17-én a hatóságok bejelentették, hogy az országban az addigi legmagasabb esetszámot regisztrálták.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyértelmű következtetéseket még hetekig nem fognak tudni levonni az erősen mutálódott omikron variánssal kapcsolatban. A korai adatok arra utalnak, hogy a variáns ellenállóbb lehet az oltásokkal szemben és a fertőzőképessége is magasabb lehet.

Arra utaló korai jelek is vannak, hogy az omikronnal fertőzöttek kevésbé lesznek súlyos betegek az előző vírushullámokhoz mérten. Michelle Groome a Dél-Afrikai Nemzeti Fertőző Betegségek Intézetének (NICD) munkatársa december 17-én azt mondta, hogy "a kórházi esetek száma nem emelkedik annyira drámai mértékben", mint ahogy a fertőzésszám, valamint azt, hogy "relatíve kevés haláleset volt".

Wassila Jassat, szintén az NICD munkatársa, azt mondta, hogy az extra oxigént igénylő emberek száma "alacsonyabb volt ahhoz képest, amit az előző ciklusokban láttunk". Jassat szerint "úgy tűnik, a betegek kevesebb ideig maradnak kórházban".

A Red Cross War Memorial Hospital szóvivője december 17-én azt mondta, hogy "egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az omikron variáns tényleg több fiatal gyereket fertőz meg, mint a többi koronavírus-variáns, de még mindig várjuk, hogy tisztázódjon, mennyire súlyosak ezek az esetek. Jelenleg úgy tűnik, hogy az esetek többségében enyhe a betegség lefolyása."

A kórház szerint 2021. december 4-én – a videó megjelenése előtti napon – összesen csak 10 kiskorú koronavírusos esetet kezeltek intenzíven az egész országban, ami azt mutatja, hogy "az intenzív kezelésre szorulók szélsőséges kivételt képeznek".

Az első magyar omikronos esetet december 13-án jelentették be. Európában az Egyesült Királyságban van a legnagyobb a variánssal összefüggő járványkitörés, az országból december 22-én 106 122 esetet jelentettek, ez az első alkalom, hogy a napi esetszám átlépte a százezret.

Az Egyesült Királyságban az omikronos fertőzések epicentruma London, ahol az elmúlt napokban a kórházba kerülők száma is megnőtt. December 22-én két előzetes tanulmány az Egyesült Királyságban arra jutott, hogy az omikronos esetek kisebb eséllyel kerülnek kórházba a delta variánshoz képest.

De a szakértők szerint az enyhébb lefolyást még mindig ellensúlyozhatja, hogy az omikron fertőzőbbnek tűnik, így összességében lehet több súlyos eset is.

Ráadásul óvatosnak kell lenni, ha az ember a dél-afrikai helyzetet más országokkal össze akarja vetni. Sandra Ciesek a Franfurti Egyetemi Klinika virológiai intézményének professzora december 15-én azt mondta a dél-afrikai fatalitási rátáról: "Azt gondolom, hogy nem tudunk biztos következtetést levonni, mivel a dél-afrikai társadalom összetétele nagyon más. Sokkal több a fiatal, és sokuk már átesett egy vagy több súlyos fertőzésen, valamint van aki be is van oltva."

"Szurkolok, hogy tényleg az derüljön ki, hogy itt [Németországban] is alacsonyabb az omikron halálozási aránya, de ezt még nem tudjuk. Sok faktor közrejátszik, és várnunk kell még a dán és az angol adatokra" – mondta Ciesek a Science Media Center Germany online sajtótájékoztatóján.

2022. január 4. Ebben a cikkben az omikron variáns bejelentésének dátuma 2021. november 26-áról 2021. november 25-ére lett pontosítva a 11. bekezdésben, a szöveg vége előtt.
COVID-19