Manipulált ez a France24-videó arról, hogy Macron egy tervezett merénylet miatt mondta le a kijevi útját

Február közepén a nyugati média arról számolt be, hogy Emmanuel Macron francia elnök elhalasztotta 2024 február közepére tervezett ukrajnai útját.  Hivatalos okot nem közöltek, Macron helyette Párizsban fogadta az ukrán államfőt. A közösségi médiában az kezdett el terjedni, hogy a France 24 beszámolója szerint a látogatást egy Macron elleni ukrán merényletre irányuló összeesküvés miatt mondták le. Ez azonban nem igaz. A France 24 elmondta, hogy nem készült ilyen riportjuk, és az oldalukon sem találni ilyet. A videón és a hangfelvételen manipuláció jelei látszanak.

A legkorábbi olyan bejegyzés a hamis videóval, amit az AFP megtalált, az X közösségi oldalon jelent meg francia nyelven, 2024. február 14-én. A videóban azt látni, hogy egy tévéképernyőn a France 24 francia közszolgálati hírtévé francia nyelvű hírei futnak. A videóhoz orosz nyelvű feliratot is mellékeltek. 

A rossz minőségű videót orosz oldalakon, például itt, és Telegram-csatornákon is megosztották. Ugyanezen a napon Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök és korábbi miniszterelnök hivatalos fiókja is megosztotta az elnöki út lemondását egy "feltételezett" merénylethez kötő állítást, de a hamis felvételek nélkül (archivált link). 

A hamis videó több nyelven is terjedni kezdett, például angolul, franciául, valamint bolgárul. Magyar nyelven a Facebookon, Telegramon és különböző weboldalakon, például itt terjedt a videó. A hamis állítást megosztotta az a Védett Társadalom Alapítvány is, aminek Földi László az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója az elnöke.   

Image
A hamis riport magyarul a közösségi médiában. A képernyőmentések 2024. február 26-án készültek.

A France 24 szerint azonban a riport hamisítvány, és az újságírójuk személyazonosságát deepfake-technológia segítségével hamisan használták a videóhoz. A csatorna az AFP-nek azt mondta, hogy a manipulált híradó valódi és hamisított hang- és képanyagot is tartalmaz.   

Több francia média is beszámolt arról, hogy elmaradt Macron kijevi úrja: például itt, itt vagy itt. Hivatalos okot nem közöltek, és végül február 16-án Zelenszkij látogatott Párizsba. Macron a tervek szerint március közepén tesz látogatást Ukrajnában.

Nincs nyoma ilyen szalagcímnek

A hamisított videóban a hang franciául mondja, hogy Macron "kénytelen volt lemondani ukrajnai látogatását egy ukrán tisztviselők által tervezett merénylet miatt", amelyet állítólag a francia hírszerző szolgálatok lepleztek le, miután lehallgatták üzeneteket és a hívásokat.

A szándék "az volt, hogy a nemzetközi közösség figyelmét ismét Ukrajnára irányítsa, és lehetővé tegye az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások növelését" állítja a hamis híradás. A videóban hallható állítások szerint a merénylet után az "orosz felet hibáztatnák, és az országot terrorista taktika alkalmazásával vádolnák meg".

Az orosz nyelvű felirat ugyanazt írja, mint a hanganyag.

Az angol, bolgár és a magyar posztok azt is állítják, hogy a "France 24 értesülései szerint" az állítólagos merénylet mögött az ukrán titkosszolgálat állt, és az ukrán haderők időközben leváltott parancsnoka Valerij Zaluzsnij "értesített" a dologról a francia hatóságokat. A videóban azonban ilyen állítás nem szerepel. 

A France 24 honlapján végzett kulcsszavas kereséssel nem sikerült olyan híradást találni, mint ami a közösségi médiában terjed. A csatorna 30 percenként sugároz híradót, és nem tárolja az egyes híradások online előzményeit, csak a legfrissebbet tölti fel

A manipulált riport első része egy másik, nem a témába vágó címet visel: "Rafahban kiszabadult két izraeli túsz".  Ez egy valós esemény, amelyről 2024. február 12-én számolt be a média, például itt, itt, és az AFP is itt

A rafahi történet szerepelt a France 24 február 12-i szalagcímeinek listáján, de abban a híradásban nincs szó a Macron elleni állítólagos összeesküvésről. 

A manipulált videó ezután egy olyan jelenetre vág, ahol Macron megöleli az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt, és a következő szöveg fut a képernyőn: "Meghiúsult a francia elnök elleni merényletkísérlet". 

Az AFP a fordított képkeresés segítségével megállapította, hogy a felhasznált videó a 2023 februárjában készült, amikor Zelenszkij átvette a francia Becsületrendet

Egy szélesebb körű Google-keresés a merényletről szóló szalagcímre szintén nem ad releváns találatot. A hamis szöveg alatt fut egy másik szalagcím is, ami egy valós eseményre utal. A szöveg fehér hátterű, és ez áll rajta: "Joe Biden fogadja II. Abdullah jordániai királyt..." II. Abdullah washingtoni látogatására február 12-én került sor.

Image
Pillanatkép a manipulált videóból, a jelenet, ami eredetileg akkor készült, amikor Zelenszkij átvette a Becsületrendet. A francia elnök elleni meghiúsított merényletről szóló felirat a piros sávban látható. A képernyőmentés 2024. február 21-én készült.

A hamisított videón ezután közeli felvételek láthatók Macron egy beszédéről. Az AFP a francia elnök hivatalos profilját böngészve megtalálta ezeket a képsorokat, amik egy 2023. december közepén közzétett videóból származnak, amiben Macron az elektromos autókról és a környezetvédelemről beszél.

A France 24 és újságírói cáfolják az állításokat

Ugyanazon a napon, amikor a hamisított videó legkorábbi megtalált változata felkerült az internetre, a France 24 saját tényellenőrző szolgálatán, a Les Observateurs-en keresztül közzétett egy cikket, amelyben cáfolták az állításokat.

"Bár ez a videó a France 24 televízió híradójának egy részletét mutatja, Julien Fanciulli újságíró soha nem mondta ki ezeket a szavakat. Ezt nevezzük 'deepfake'-nek: egy mesterséges intelligenciával működő eszköz, amit arra használnak, hogy egy személy – többé-kevésbé a valódira hasonlító hangszínnel – eredeti videótól teljesen eltérő dolgot mondjon" – olvasható a cikkben.

Két nappal később Fanciulli szintén "deepfake"-nek nevezte a videót egy, az X-en közzétett bejegyzésében.

Emerald Maxwell, a France 24 tényellenőrző munkatársa egy 2024. február 19-i e-mailben azt mondta az AFP-nek, hogy a kiszabadult túszokról szóló szalagcím február 12-én több híradóban is látható volt. A hamisított videóban látható, Macronról szóló szalagcím azonban "fabrikált, és nem felel meg a France 24 irányelveinek".

Maxwell elküldte az AFP-nek azt az eredeti videót, ahol Franciullit a túszokról szóló szalagcímmel látni. Maxwell azt is elmondta az AFP-nek, hogy a France 24 szoftvere nem vezet nyilvántartást az adásba kerülő rendkívüli hírekről szóló szalagcímekről.

Image
Összehasonlítás a manipulált videó (balra) és a France 24 eredeti híradása (jobbra) között. Az AFP sárgával jelölte a közös részeket. A képernyőmentések 2024. február 20-án készültek.

"Röviden, a videó egy keverékre a valódi Juliennek (módosított hanggal), néhány másodpercnyi valódi szalagcímeknek, majd a Macronról szóló fabrikált résznek" – mondta el Maxwell az AFP-nek.  

A manipulált videót – aminek a kép- és hangminősége is rossz – alaposabban megvizsgálva eltéréseket fedezhetünk fel a hang és az újságíró szájának mozgása között. 

Hriszto Grozev bolgár oknyomozó újságíró az X-en közzétett bejegyzésében a felvételt "ügyetlenül hamisított videónak" és a Kreml "egyik legrosszabb deep fake-jének" nevezte.  

Franciaország és Oroszország is visszautasítja a hamisítványt

A francia külügyminisztérium február 15-i sajtótájékoztatóján a France 24 hamisított cikkét a Kreml-barát dezinformációnak tulajdonította. A kommentár a videón 6:50 körül található. 2024. február 19-én az AFP a francia államfőhöz közeli forrásokat idézett: "A látogatás menetrendjében soha nem merült fel kérdés a biztonsággal kapcsolatban kérdéses elem. Ez a kérdés soha nem merült fel".  

Még az orosz állami tulajdonú TASZSZ hírügynökség is közölt egy cikket, amelyben a France 24-et idézve azt állította, hogy a videó hamis.

Amióta 2022 februárjában Oroszország lerohanta Ukrajnát tömegével terjednek a Kreml-párti és ukránellenes hamis állítások az interneten. A "Doppelganger" kampány keretében Ukrajna-ellenes dezinformációt terjesztettek olyan cikkeken keresztül, amelyek nyugati médiumok arculatát másolták, egy olyan művelet keretében, amit a francia hírszerző szolgálatok Oroszországnak tulajdonítottak.

Az AFP már számos hamis állítást cáfolt Ukrajnával és annak vezetésével kapcsolatban, valamint olyanokat is, amelyek célja nyilvánvalóan az volt, hogy összezavarják a nyugati közvéleményt az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatással kapcsolatban.

A Washington Post február közepén azt írta, hogy több mint száz olyan dokumentumot látott, amik megmutatták a Kreml Zelenszkijt célzó propagandájának valós mértékét. A kampány célja az ukrán társadalom megosztása és destabilizálása volt a katonai és politikai vezetés lejáratásával, az elit megosztásával, valamint az ukrán csapatok demoralizálásával.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk