A Kreml-párti propaganda is felhasználja a kiváltságos ukránok gyerekein viccelődő mémeket

Már számtalan változat született abból a 2023 júliusa óta terjedő, több ezer alkalommal megosztott TikTok-mémből, amin azt látni, hogy egy férfi egzotikus helyeken pózol luxusautókkal, miközben a narráció azt állítja, hogy a videón egy ukrán ügyész fiát látni. De a szatirikus videót kontextusából kiragadva a Kreml-párti internetes csatornák is terjeszteni kezdtek, kihagyva azt, hogy már egy régóta futó viccről van szó. Az AFP kiderítette, hogy a videón szereplő férfi egy ukrán tech-vállalkozó, akinek az Egyesült Arab Emírségekben van cége, és nem áll rokonságban Ukrajna jelenlegi főügyészével.

Több mint 2300 felhasználó osztotta meg azt a magyar Facebook-bejegyzés egy videóval, amiben állítólag azt látni, hogy "egy ukrán ügyész fia" Európában tölti az idejét, "miközben ti a fronton haltok meg értük". A videó a 2024. március 5-i közzététele óta több mint 560 000 megtekintést ért el.

A videón egy férfi és egy nő látható, amint beszállnak egy drágának tűnő autóba. A videót látszólag valaki olyan vette fel, aki meglepetésszerűen lépett oda a férfihez, miközben azt mondta: "Monaco zászlóalj, srácok, egy ismert ukrán ügyész fia drága autókkal dicsekszik Európában, miközben az apja dolgozik. Tessék."

Image
A kontextusából kiragadott videó egy magyar Facebook-bejegyzésben. A képernyőkép 2024. március 12-én készült

Ugyanez a videót több más nyelven is terjedni kezdett már, például szlovákul, csehül, angolul és franciául. Egyes verziók azt állítják, hogy a férfi az ukrán főügyész fia, más változatok, mint például a magyar, egyszerűen csak egy ukrán ügyész fiának nevezik. 

Hasonló állításokat osztottak meg több nagy orosz Telegram-csatornán is, amelyek a Kreml-barát narratívák terjesztéséről ismertek.

A magyar változatok alatt olyan dühös megjegyzések voltak, mint például: "Gyökér maffiózó. Az EU meg az USA ezeknek küldi az euró és dollár milliárdokat." 

A videó terjedésével párhuzamosan a napokban Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta neki, hogy "egy fillért sem ad Ukrajnának", ha visszatér a hatalomba, és így véget vet a háborúnak. 

Az AFP szlovák tényellenőrző újságírója kiderítette, hogy a videó az egy szélesebb körű szatirikus közösségi média trend része. A TikTok-on több száz hasonló videót találtunk, amelyekben ugyanaz a hangsáv szerepel. A dezinformációval foglalkozó ukrán szakértők szerint ezt a TikTok-mémet orosz propagandisták arra használják fel, hogy negatív fényt vessenek Ukrajnára. 

A videón látható férfi egy ukrán tech-vállalkozó az Egyesült Arab Emírségekben, nem pedig az ukrán főügyész fia Európában. 

Virális TikTok-mémek

Fordított videókeresés és haladó internetes keresés segítségével, olyan kulcsszavakat felhasználva több nyelven, mint például "az ügyész fia", sikerült kideríteni, hogy a videó egy szélesebb TikTok-trend része. Már több száz felhasználó készített olyan videókat, melyekben drága autókkal látni őket, mindegyik videó alatt ugyanazt a hangsávot hallani. A videók lényege, hogy a szereplők viccből úgy tesznek, mintha "egy ismert ukrán ügyész fia” lennének. 

Kiderült, hogy több közösségi média platformon is terjedni kezdtek már ilyen videók, amiken ugyanazt a férfit látni és hangsávot hallani, mint a magyarul is terjedő videóban. Ilyen például eu a videó 2023 augusztusából. A befolyásos orosz Kreml-párti televíziós műsorvezető, Vlagyimir Szolovjov 2023 szeptemberében osztott meg egy másik változatot a népszerű Telegram-csatornáján.

Image
A videó a Telegramon, a képernyőmentések 2024. február 29-én készültek

Néhány videón a "@tolanshinkarev" TikTok-felhasználónév is szerepel. A felhasználónév segítségével sikerült megtalálni Anatolij Sinkarev TikTok-fiókját (archívált link), aki a saját bevallása szerint “ukrán befektető és technológiai vállalkozó”, és több mint 94 000 TikTok-követővel rendelkezik.

Sinkarev TikTokján több mint húsz ilyen, ugyanezt a mintát követő rövid videó található, amiket 2023 augusztusa óta töltött fel a csatornájára (itt, itt,itt, itt,itt és itt). Van olyan videó is, amely már több milliós nézettséget ért el. 

Mindegyik videó a "Батальон Монако" (“Monaco hadtest”) nevű TikTok-hangsávot használja (archívált link). A TikTok-on ezt a hangsávot először egy"@N.perepechaev27" nevű felhasználó használta a 2023. július 29-i videójában (archívált link), amit már több mint 1,8 milliószor néztek meg. Amint az alábbi képernyőképen látható, hogy a cikk írásakor 663 olyan videó volt a TikTok-on, amik N.perepechaev27 hangsávját használták.

Image
A hangsávot használó videók a TikTok-on. A jelöléseket az AFP adta a képhez. A képernyőmentések 2024. március 5-én készültek

Sinkarevnek sok olyan videója van, melyekalatt N.perepechaev27-féle hangsávot hallani, és ezek többsége virális lett. A magyar posztokban is használt videót, amibe állítólag egy "ukrán ügyész fia" látható, Sinkarev 2023. december 31-én tette közzé csatornáján (archívált link), és azóta több mint 4,3 milliószor nézték meg.

Ez a második legnépszerűbb az ezt a hangsávot használó videók közül a TikTok-on. A legnépszerűbbet szintén Sinkarev töltötte fel. Más felhasználók szintén erre a sablonra felhúzva készítettek olyan videókat, amik később virálisak lettek (itt, itt).

Ukrán kriptóvállalkozó Dubaiban

Az AFP megpróbálta felvenni a kapcsolatot Anatolij Sinkarevvel a TikTok, Facebook és Instagram közösségi média fiókjain keresztül, de a cikk megszületéséig nem válaszolt a videók mögött álló motivációjával kapcsolatos megkereséseinkre. Az AFP ezért megpróbált többet megtudni Sinkarevről az online aktivitásából.

A TikTok-fiókjához kapcsolódó egyik Instagram-profilján "befektetőként" írja le magát. Egy másik profilján az "Ukrajna, Donyeck-Kijev" szerepel az életrajzában. Egy ukrán tehetségkutató ügynökségnél oldalán szereplő 2016-os profilja alapján Sinkarevnek jelenleg minden bizonnyal 31 éves.

A Google és a Yandex keresőmotorokkal végzett ukrán és orosz nyelvű kereséssel Sinkarev nevére több olyan ukrán forrást is találtunk, amelyek szerint Sinkarev vállalkozó és az "IT Freedom" informatikai cég társalapítója (itt, itt). Sinkarevet az "it_freedom_official" Instagram-profil egyik posztjában “elnöknek” nevezik (archívált link). 

Az usreporter.com weboldalon 2023 szeptemberében megjelent, szponzorált tartalomként megjelölt cikk azt is állítja, hogy Sinkarev szülővárosa Donyeck, de 2014 után Kijevbe költözött. A cikk szerint Sinkarev cége kiberbiztonsági megoldásokkal és blokklánc-innovációval foglalkozik.  

Sinkarev profilja egy ukrán oldalon, a "speka.media"-n úgy mutatja be a férfit, mint "a WOLLT alapítóját". Az AFP talált egy olyan weboldalt, aminek ez a neve és  kriptovalutákkal kapcsolatos technológiákkal foglalkozik. A "wollt.io" weboldalnak az "általános szerződési feltételek" dokumentumában valóban egy "IT FREEDOM FZCO." nevű cég szerepel a weboldal és az ott szereplő termékek szoftverszolgáltatójaként.

Image
2024. március 4-én készült képernyőmentés a ner.economy.ae weboldalról

Az AFP az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztériumának honlapján azt találta, hogy egy ilyen nevű cégnek 2022 szeptembere és 2023 szeptembere között volt bejegyzett vállalkozási engedélye az Egyesült Arab Emírségekben, de az engedély azóta lejárt.

Propaganda célokra felhasznált humoros videók 

Hogy kontextusba tudjuk helyezni ezt a közösségi média trendet, több olyan ukrán szakértővel is beszéltünk, akik a dezinformációval és az online terjedő megtévesztő tartalmakkal foglalkoznak.

Oléna Csuránova, a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (IFCN) által kibocsátott tanúsítvánnyal rendelkező StopFake.org tényellenőrző oldal munkatársa 2024. február 27-én egy emailben azt írta az AFP-nek, hogy az orosz propaganda nagyon aktívan használja azt a narratívát, amely szerint magas rangú ukrán tisztviselők vagy az ukrán kormány tagjainak a gyerekei kibújnak a katonai szolgálat alól, míg "a falvakból származó egyszerű ukránok helyettük szolgálnak".

"Erre a célra minden hasonló videót felhasználnak" – mondta el Csuránova, aki azt is kifejtette, hogy az ukrán társadalomban ismert fogalom az "ügyész fia" toposz, ami egy népszerű kifejezés azokra, akik magas rangú rokonaik védelmét élvezik.

"Maga az ‘ügyész fia’ fogalom olyasvalakire vonatkozik, aki bármit megtehet, és úgy tűnik, hogy a törvények és az általános normák – amelyekben a társadalom egyébként megállapodott – nem vonatkoznak rá. Maga a fogalom leginkább a 90-es években alakult ki, amikor általános volt a kormányban a korrupció és a büntetés megúszása" – mondta el az újságíró hozzátéve, hogy a kifejezés érzelmi reakciót vált ki az ukránok között.

"Sok TikTok-felhasználó mémként használja ezt a hangsávot. Ugyanakkor orosz propagandisták is felhasználják a saját, ukránok elleni programjukhoz" – mondta el a Molfar OSINT ügynökség munkatársa az AFP-nek február 27-én e-mailben. 

A Molfar egyike azoknak az ukrán cégeknek, melyeka dezinformáció elleni harcra és a háborús bűnösök azonosítására összpontosítanak. A Molfar munkáját a Hibrid Fenyegetések Elleni Európai Kiválósági Központ legutóbbi jelentésében is idézték

A Molfar elmondta az AFP-nek, hogy az "orosz propaganda" által használt videók célja "az ukránok lejáratása Nyugaton", különösen az Ukrajnának pénzügyi támogatást nyújtó országokban.

"A cél az ukránok negatív színben való feltüntetése; vagyis azt sugallják, hogy miközben az európai országok, az Egyesült Államok és más kulcsfontosságú szövetségesek anyagilag támogatják Ukrajnát, egyes kormánytisztviselőkkel kapcsolatban álló személyek luxusautókra költenek" – mondta el a Molfar képviselője az AFP-nek.

Miután utánanéztek megkeresésünknek, a Molfar közölte, hogy nem találtak kapcsolatot Anatolij Sinkarev és az ukrán ügyészek között.

Sinkarev is utalt rá, hogy a videó egy vicc

Egyes posztok azt állítják, hogy a videót Monte Carlóban vagy Monacóban vették fel. Az eredeti videón látható vizuális elemeket megnézve, például egy arab betűs táblát a “Marasi Drive” felirattal, valamint egy épületet a háttérben a “MAG” felirattal, könnyen kideríthetjük, hogy a videó az Egyesült Arab Emirátusokban készült, Dubai városában. Az épület pedig a Marasi Drive-on található MAG 318 lakótorony.   

Az eredeti videó alatt a hozzászólások között több olyan komment is találni, amiben valaki azt kérdezte, hogy tényleg az ukrán főügyész fiát látni-e a videón. 

Valaki viszont oroszul a következőt kommentelte: "та это приколы вы шо" (Ez egy vicc, tudod). Amire a videó szerzője, Sinkarev így válaszolt: "Красава, истину говоришь" (Gyönyörű, igazat beszélsz.)

Image
Sinkarev kommentje az egyik videó alatt. A képernyőkép 2024. március 5-én készült

Sinkarev más hozzászólásokban, például itt és itt is utalt rá vagy jelezte, hogy a videóit viccnek szánta. Egy 2023. december 30-i videóban Sinkarev látszólag viccet csinál az egész jelenségből, amikor azt mondja: "Azt akarom mondani, hogy csodálatos lenne Isten fiának lenni, de egy ügyész fiának lenni még jobb".

Hasonlóképpen, egy januári 12-i keltezési videón hallható, amint megismétli a "közismert ukrán ügyész fia" kifejezést, miközben nagyot nevet rajta illetve azon, hogy az őt videózó személy "TikTok sztárnak" nevezi.

Az AFP arra is talált példát, hogy Sinkarev elismeri, videóit a Kreml-párti propagandára használják fel. Az egyik Instagram-videó alatti kommentben arra kéri követőit, hogy küldjenek neki olyan "bejegyzéseket, melyben a Kreml propagandája kiforgatja a videóit".

A “Monaco zászlóalj” 

A TikTok-videókban szereplő "Батальон Монако" (Monaco zászlóalj) kifejezés a Mihajlo Tkacs ukrán újságíró és az Ukrajinszka Pravda ukrán online újság munkatársai által végzett és közzétett tényfeltáró anyagokra utal.

Az Ukrajinszka Pravda újságírói 2022 és 2023 folyamán több anyagot is publikált arról, hogy az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázióra válaszul 2022. február 24-én bevezetett hadiállapot előtt vagy után több tucatnyi ukrán jelenlegi vagy volt politikus, köztisztviselő, parlamenti képviselő vagy befolyásos üzletember és hozzátartozóik elhagyták az országot, és Monacóba, Nizzába vagy a francia Riviéra más városaiba költöztek, vagy mentek nyaralni.

Az Ukrajinszka Pravda YouTube-videók formájában (itt, itt, itt, itt) tette közzé háromrészes nyomozássorozatát az úgynevezett “monacói zászlóaljról”, de hasonló anyagokat készítettek Dubairól, Londonról és Bécsről is. Néhány hónappal az első nyomozások közzététele után Ukrajna megtiltotta a köztisztviselőknek, hogy a hadiállapot ideje alatt Ukrajnán kívülre utazzanak, kivéve az üzleti utakat.

Az Ukrajinszka Pravda 2022 októberében közzétett Monacoról szóló nyomozásának második részében említettek között mindössze egy volt ügyész volt: Ihor Procsenko, aki Viktor Janukovics elnöksége idején, 2010 és 2014 között volt ügyész, és az odesszai ügyészséget vezette.

Nem tudtuk megállapítani, hogy Anatolij Sinkarev a hadiállapot bevezetése előtt vagy után hagyta el Ukrajnát. Az AFP végignézte a teljes anyagot, és abban sem Sinkarev családnevű személyt, sem egyetlen aktív ukrán ügyészt sem említenek.

A közösségi médiában terjedő félrevezető változatok közül egyes verziók azt állítják, hogy a videón szereplő férfi az ukrán főügyész fia. A jelenlegi ukrán főügyész Andrij Kosztyin, akit 2022 júliusában neveztek ki. A Livij Bereg ukrán online hírportál által közzétett profilja szerint három gyermeke van. Az odesszai székhelyű Intent azt írja, hogy Kosztyinnak két lánya és egy fia van.

2023 augusztusában ukrán újságírók arról is beszámoltak, hogy Kosztyin fia, Mihájló abban az évben júniusban ünnepelte 18. születésnapját, tehát fiatalabb mint a videón szereplő férfi. Kosztyin fia elhagyta az országot, mielőtt elérte volna a hadköteles kort, majd nyilvánosan megosztott egy videót egy New York-i felhőkarcolókról a közösségi médiában.

Az AFP különböző ukrán és orosz nyelvű kulcsszó-kombinációkkal keresve sem talált kapcsolatot Anatolij Sinkarev és Kosztyin vagy más ukrán ügyészek között, és olyan megbízható forrásokat sem, amelyek arra utalnának, hogy Sinkarev egy ukrán ügyész fia lenne.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk