Montázs ez a kép, amin Zelenszkij és Macron csókolóznak

Egy hamisított kép kezdett el terjedni a magyar közösségi médiában, amin látszólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható, amint szájon csókolja francia kollégáját, Emmanuel Macront. Sok felhasználó, úgy tűnik, elhitte, hogy a kép valós eseményt ábrázol, és homofób gyalázkodással reagáltak a hozzászólások között. Egyesek pedig azzal is összefüggésbe hozták a hamis képet, hogy Franciaország támogatja Ukrajnát, mióta Oroszország megtámadta az országot. Az AFP-nek azonban sikerült megtalálnia a montázsban használt két különálló képet, amelyeken a politikusok nem egymást, hanem a házastársukat csókolják meg. 

Több mint 700 felhasználó osztott már meg a Facebookon egy magyar nyelvű bejegyzést egy képpel 2024. február 28-a óta. A képen látszólag Volodimir Zelenszkij látható, amint szájon csókolja Emmanuel Macront. 

A hozzászólások között sokan a felháborodásuknak adtak hangot a kép miatt, mert azt hitték, hogy az valódi: "Hatalmas melegség odáig terjedt Macron a világháborút is kirobbantaná Zelenszkijért, az ukrán elnökért!!"

"[...] halálba küldik a normális embereket. Hitler is kivégeztette az ilyen aberráltakat!" – írta egy másik felhasználó.

Ezek a kommentek valószínűleg a francia elnök egyik megjegyzésére utalnak, amelyben azt mondta, hogy nem zárja ki a nyugati katonák Ukrajnába vezénylésének a lehetőségét.

Image
Magyar Facebook-posztok a hamis képpel. A képernyőképek 2024. március 8-án készültek

Sok más felhasználó megemlítette az úgynevezett "elvtársi csókot" is a kép kapcsán, azaz azt a szokást, hogy a Szovjetunió és a szövetséges szocialista országok vezetői időnként nyilvánosan megcsókolták egymást. 

A kép már más nyelveken is terjedni kezdett, például angolul az X közösségi oldalon, valamint egy cseh weboldalon is.

Az AFP-nek azonban sikerült megtalálnia az eredeti fotókat, amelyeket a manipulált kép elkészítéséhez felhasználtak.

A kép két fotó montázsa

Fordított képkeresés segítségével az AFP-nek sikerült megtalálnia a hamis kép egy olyan változatát, amit szeptember 2022-én töltöttek fel a DeviantArtra, egy olyan weboldalra, ahol "feltörekvő és befutott művészek kiállíthatják, népszerűsíthetik és megoszthatják műveiket".

A képet feltöltő "Simmeh" nevű felhasználónak számos más, politikusokat ábrázoló szerkesztett fotó is van az oldalán, a képeken főként Zelenszkij és Vlagyimir Putyin orosz elnök láthatóak hasonló helyzetekben, mint a magyarul terjedő képen is. 

A felhasználó az AFP kérdésére egy üzenetben  2024. március 8-án azt írta, hogy ő készítette ezeket a képeket, és segített az AFP-nek megtalálni a Macront és Zelenszkijt ábrázoló kép elkészítéséhez használt eredeti fotókat is.

"[...] ez egy nyilvánvalóan Photoshoppal szerkesztett kép Zelenszkijről és Macronról együtt" – írta a felhasználó.

Az egyik eredeti képen, amit Simmeh segített megtalálni, az látható,  ahogyan az akkor még csak elnökjelölt Zelenszkij 2019-ben az elnökjelöltek nyilvános vitája során megcsókolja a feleségét. Az alábbi összehasonlításban jól látható, hogy ezt a 2019-es képet használták a montázs elkészítéséhez: 

Image
Az interneten terjedő hamis kép (balra) és a Zelenszkijt ábrázoló eredeti kép 2019-ből. A képernyőképek 2024. március 8-án készültek. A hasonlóságokat az AFP színes négyzetekkel jelölte

Emmanuel Macron arcát pedig egy olyan fotóról másolták ki, amin éppen a feleségével csókolózik. Ez a kép már különböző online galériákban, például itt, és az Instagramon is megjelent. 

Az Instagram-poszt 2016-ra datálja a képet. Az akkor még gazdasági miniszterként tevékenykedő Macron felesége, Brigitte Trogneux valóban egy olyan ruhát viselt egy 2016-os rendezvényen, mint a montázshoz használt képen.

Az alábbi összehasonlításon látható, hogy ezt a képet használták Macronról a montázshoz, bár elforgatták, és a bőrét némileg retusálták. (Az összehasonlításhoz az AFP tükrözte az online terjedő hamis képet).

Image
Az interneten terjedő hamis kép (balra) és a Macront ábrázoló eredeti. A képernyőképek 2024. március 8-án készültek. Az AFP színes négyzetekkel jelölte a hasonlóságokat

Macron és Zelenszkij a hamis állítások célkeresztjében

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát 2022-ben, Zelenszkij visszatérő célpontjává vált a homofób dezinformációnak összhangban a Kreml konzervatív retorikájával, amely a konfliktust a Nyugat és a nyugati értékek elleni harcnak állítják be. Az AFP például már korábban cáfolt egy olyan hamisított képet, amin állítólag Zelenszkijt lehetett látni egy New York-i melegfelvonuláson. Egy másik hamisított videón pedig állítólag azt lehetett látni, ahogyan az ukrán elnök hastáncol. 

Macronnak a 2016-os első elnökválasztási kampánya során ugyancsak szembe kellett nézni olyan rosszindulatúk pletykákkal, amelyek a szexualitása megkérdőjelezéséről szóltak. A francia elnököt többek között olyan állításokkal támadták, hogy biztosan egy befolyásos és gazdag "meleglobbi" támogatja. Macron korábban csak nevetett az ilyen állításokon, és a Têtu LMBTQ-magazinnak adott 2017. februári interjújában "homofóbnak" nevezte az ilyen pletykákat. "Ha homoszexuális lennék, akkor azt mondanám, és úgy is élnék" – mondta.

2022-ben készült egy olyan kép, ami egy kínosnak tűnő helyzetben mutatja Macront és Zelenszkijt. A Kijevben készült képen később sokan gúnyolódtak a interneten. Az AFP, felvételt készítő fotóriportere később elmondta, hogy a képen azt látni, ahogy a francia elnök az ukrán kollégája fülébe mond valamit.

Franciaország fontos támogatója Ukrajnának a megszálló orosz erők elleni háborús erőfeszítéseiben. Már ez a tény is sokszor elég volt ahhoz, hogy hamis és félrevezető posztok kezdjenek terjedni az interneten

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk