Fotómontázs a kép, amin Navalnijt látni náci tetoválásokkal, ahogy éppen karlendít

Az interneten reakciók egész sora jelent meg, miután Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus 2024. február 16-án meghalt egy orosz börtönben. Míg sok felhasználó tiszteletét fejezte ki, mások ünnepelték Navalnij halálát, és azt állították, hogy a Kreml vezető ellenfele "neonáci" volt. Az állításaik alátámasztására egy olyan manipulált képet kezdtek terjeszteni, amin Navalnijt Hitler-tetoválással látni, amint éppen náci karlendítésre emeli a karját. A kép manipulált, egy politikai felvonuláson készült egy másik férfiról, aki nem Navalnij. Az aktivista arcát utólag vágták a képre. Az igaz, hogy Navalnijnak voltak korábban nyilvánosan xenofób megjegyzései, de a képen nem őt látni. 

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető 2024. február 16-án halt meg 47 éves korában egy sarkvidéki büntetőtelepen (itt archiválva). Sok nyugati vezető azzal vádolta Moszkvát, hogy Oroszország felelős Navalnij haláláért (itt archiválva). 

Image
Az oroszországi Karp község kinagyított térképe az IK-3 börtönnel, ahol az orosz hatóságok szerint Alekszej Navalnij orosz disszidens 2024. február 16-án meghalt (AFP / Nalini Lepeti-Šela, Valentina Breski)

Oroszországban hamarosan választásokat tartanak, és az amúgy is gyenge helyi ellenzék egy fontos arcát veszítette el, miután három évnyi börtön után meghalt Navalnij. Az ellenzéki vezető már túlélt egy mérgezést, amit a nyugati országok Oroszországnak tulajdonítanak.  

Számos politikai vezető megemlékezett Navalnij haláláról (archivált link), és Moszkvát hibáztatták az aktivista haláláért (archivált link). A magyar Parlamentben az ellenzék megemlékezett Navalnijról, amire Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta (archivált link), hogy "sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz–orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel."  

A fideszes képviselők az Európai Parlamentben is tartózkodtak, amikor az Európai Parlament egy állásfoglalásról szavazott, amiben szolidaritásukról biztosították a független civil orosz társadalmat Navalnij halála után, valamint Navalnij özvegyének beszédét sem hallgatták meg (itt és itt archiválva).

Lengyelország kritizálta Magyarországot, miután Szijjártó Péter egy olyan videót töltött fel Navalnij temetésének napján, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel látni egy asztalnál, amint éppen mosolyognak (itt archiválva). 

Ellenben a főváros ellenzéki polgármestere Karácsony Gergely azt mondta, hogy szerinte Navalnij méltó arra, hogy utcán nevezzenek el róla Budapesten, ha egyszer letelik a szükséges öt év, amikor közteret lehet elnevezni egy elhunyt híres emberről. 

A magyar közösségi médiában terjedni kezdett egy fotó, amin látszólag azt látni, ahogyan Navalnij náci karlendítésre emeli a karját, a mellkasán pedig egy Hitler-tetoválást látni. A képen azt olvasni: "A hazai balfék ellenzék hiteles példaképe, akiről máris készülnek utcát elnevezni, aki nem náci, á dehogy, akit úgy hívnak Navalnij". 

Image

A kép egy galéria részeként is terjed, amiben egy 2011-es képet látni Navalnijról egy Orosz Meneten (az eseményről az AFP is készített képeket), náci karlendítést végző résztvevőket ugyanazon a rendezvényen, valamint a hamisított fotót.  

Alekszej Navalnijnak tényleg voltak a múltban xenofób és nacionalista kijelentései, ahogyan arról az AFP és más médiumok is írtak, és korábban többször is részt vett az Orosz Menetnek nevezett éves politikai felvonuláson. De a jelenleg az interneten terjedő fotó hamis, arra csak utólag vágták rá Navalnij arcát.  

Ugyanez a hamisított kép egyébként szerbül, horvátul, hollandul és franciául is terjed.  

A fotómontázs egy 2011-es kép felhasználásával készült 

Egy fordított képkereséssel sikerült kideríteni, hogy a fotó nem új, és legalább 2011 óta terjed az interneten, és először egy héttel azután jelent meg, hogy az akkor még népszerű bloggerként és a Kreml ellenfeleként ismert Navalnij részt vett az úgynevezett "Orosz Meneten" 2011 novemberében (archivált link).

A kép 2011. november 6-án jelent meg a besttoday.ru orosz oldal "a nap fotója" rovatában (archivált link), a következő felirattal: „Miután Navalnij részt vett az 'Orosz meneten' a bloggerek a témába vágó photoshoppolt képeket osztottak meg". 

Navalnij akkor megvédte a részvételét a radikális nacionalisták gyűlésén, azt állítva, hogy a menet "a kormány elleni harag levezetése" volt, és felszólított Vlagyimir Putyin és pártja, az Egységes Oroszország eltávolítására, amit "csalók és tolvajok pártjának" nevezett. Ezt követően a Reutersnek azt mondta, hogy a felvonulás lehetőséget teremtett arra, hogy "megvitassuk azokat a problémákat, amelyek valóban léteznek a társadalomban, de tabuként vannak kezelve, és soha nem kerülnek megvitatásra". 

Az AFP-nek pedig azt nyilatkozta: "Természetesen vannak itt radikális fiatalok. A mi feladatunk az, hogy tanítsuk a radikális fiatalokat és jobbá tegyük az Orosz Menetet" (itt archiválva ). 

A besttoday.ru oldalon közzétett képet forrásaként egy Aneprio nevű felhasználó van megadva az X közösségi oldalról. A fiók posztjait csak az engedélyezett követők láthatják, így az AFP nem tudta ellenőrizni, hogy tényleg ez a felhasználó osztotta-e meg a képet. 

Image
2024. február 27-én készült képernyőfotó a 2011. november 6-án a Besttoday.ru portálon közzétett képről, amit egyértelműen "photoshoppolt" képként írnak le

A Google képkeresőjében a kapcsolódó találatok között egy hasonló fotót is találni egy kopasz férfiról, akinek azonos mellkasi tetoválásai vannak, mint a szerkesztett képen. De ez a férfi nem Navalnij.  

Image
2024. február 19-én készült képernyőmentés a Google keresési eredményekről

Ezt a nyomot követve az AFP megtalálta az eredeti fotót, amin egy borotvált fejű férfi látható, aki náci tisztelgésre emeli a kezét, ugyanabban a pózban és azonos háttérrel, mint a hamis Facebook-posztokban szereplő képen. A fotó legalább 2011 novembere óta terjed az interneten, és 2011. november 5-én került fel egy orosz blogra, azzal az állítással, hogy kép az Orosz Meneten készült.

Image
2024. február 27-én készült képernyőmentés egy orosz blogoldalról

A bekezdés alatti összehasonlításban a két fotó látható felváltva, az eredeti és a közösségi oldalakon jelenleg megosztott fotó. Az összehasonlításból kiderül, hogy Navalnij arcát digitálisan vágták az eredeti fotóra.  

Navalnij halála a börtönben

Az orosz hatóságok egy hétig nem adták ki a halott ellenzéki vezető holttestét, és nem voltak hajlandóak átadni Navalnij anyjának, Ljudmilának, hogy eltemethesse. Navalnij csapata azt állította, hogy a helyi tisztviselők azzal fenyegettek, hogy börtönben temetik el, hacsak az anyja nem ígéri meg, hogy nem tart nyilvános temetést (itt archiválva). A holttestet végül 2024. február 24-én adták ki a családnak. 

Navalnij a kortárs Oroszország legismertebb ellenzéki figurája , aki több mint egy évtizeddel ezelőtt tett szert ismertségre, amikor azt állította, hogy Putyin elnök és a belső köréhez tartozó elit (itt archiválva ) összefüggésbe hozható az országban tapasztalt kiterjedt korrupcióval. Az orosz ellenzék tiszteletét azután nyerte el, hogy 2021-ben önként visszatért Oroszországba Németországból, ahol egy mérgezés után kezelték. A nyugati laboratóriumok szerint Navalnijt egy katonai idegméreggel próbálták megölni. 

Miután visszatért Oroszországba, azonnal letartóztatták a próbaidő megszegése miatt, és börtönbe küldték, ahol további 19 év börtönbüntetést kapott egy sor új vád alapján, amelyeket Navalnij szerint azért találtak ki, hogy elhallgattassák (itt archiválva). A börtönben magánzárkában tartották, és az egészsége rohamosan romlani kezdett,  2023 áprilisában kritikus állapotba került (itt archiválva). 

A Kreml egyik bevett dezinformációs stratégiája, hogy nácinak vagy drogosnak bélyegzik az ellenfeleiket, mind Oroszországban, mind a határokon túl. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök például rendszeresen kerül olyan hamis és megtévesztő állítások célkeresztjébe, amik nácinak vagy drogosnak próbálják beállítani.  

Egy 2024. február 19-én készült videóban (archivált link) Alekszej Navalnij özvegye, Juluja Navalnaja azt ígérte (archivált link), hogy folytatja férje Putyin elleni harcát, és felhívta Navalnij támogatóit, hogy csatlakozzanak hozzá. "Három nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin megölte a férjemet, Alekszej Navalnijt. Putyin megölte a gyermekeim apját. Vele (Putyin) meg akarta ölni a reményünket, a szabadságunkat és a jövőnket" – mondta Navalnaja. "Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját". 

Arról, hogy Navalnaját hogy célozzák a különböző hamis közösségi média posztok itt írtunk

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk