Ez a videó egy landoló amerikai B–2-esről, Angliában készült 2020-ban, nem pedig mostanában Magyarországon

Több tízezer felhasználó látta 2024-ben azt a TikTok-on és a Facebookon magyarul megosztott videót, amin egy B–2-es "Spirit" amerikai katonai repülőgép landol az Egyesült Királyság egyik repülőterén. A videót azzal a hamis állítással terjesztik, hogy a felvétel Budapesten készült. A felvételen talált vizuális nyomok, más, ugyanarról az eseményről készült videók és a földrajzi hely beazonosítása azonban mind azt bizonyítják, hogy a videót 2020-ban, az angliai Fairfordban rögzítették. 

"B2 lopakodó vadászbombázó Budapest felett. Valaki tudja, mi történik?" – olvasható a szöveg egy, a Facebookon közzétett videón, amit a 2024. február 22-i publikálása óta már több mint 160 megosztást és 86 ezer megtekintést ért el.

 A videón látható felhasználónévből kiderül, hogy azt eredetileg a TikTok-ra töltötték fel ugyanezzel az állítással, ahol több mint 20 ezer lájkot és 1200 megosztást gyűjtött össze. 

Mindkét verzió alatt a kommentek között voltak olyanok, akik a kétségüknek adtak hangot, és megjegyezték, hogy nincs katonai repülőtér Budapesten, és a környezet sem úgy néz ki, mint a magyar főváros. De voltak olyanok is, akik – úgy tűnik – elhitték, hogy a videón tényleg egy Budapesten landoló gépet látni: "Amerika ideerőlteti a demokráciának nevezett valamit" – írta valaki például. Mások úgy gondolták, hogy a gép "ajándék Ukrajnának", vagy azt írták: "NATO hadgyakorlat, készülnek Ukrajnába".

Image
A hamis kontextusban megosztott videó a Facebookon (balra) és a TikTokon. A képernyőképek 2024. február 29-én készültek

Nem ez az első eset, hogy az erről a landolásról készült felvételek hamis kontextusban terjednek az interneten. 2022 szeptemberében egy ugyanezt az eseményt bemutató videó kezdett terjedni lengyelül, azzal a hamis állítással, hogy Lengyelországban szállt le a gép. Akkor az AFP lengyel tényellenőrző szolgálatának vizuális nyomok és földrajzi hely beazonosítása segítségével sikerült kiderítenie, hogy a videó az Egyesült Királyságban készült 2020-ban, még a 2022 februárban Ukrajna ellen megindított orosz invázió előtt.

A videót az Egyesült Királyságban készült

A felvételen látható repülőgép valóban úgy néz ki, mint az Egyesült Államok B–2-es bombázója. A "B–2 Spirit egy többcélú bombázó, amely hagyományos és nukleáris lőszerek szállítására egyaránt képes" – olvasható az amerikai légierő honlapján.  De ahogy több felhasználó helyesen megjegyezte, Budapest közelében nincs katonai repülőtér. A legközelebbi Kecskeméten van, mintegy 90 kilométerre. Ráadásul az AFP nem talált hiteles forrásból származó beszámolót Magyarországon leszálló B–2-esről. 

További videókat kerestünk a közösségi médiában a "B2 landolás" keresőszavakra angolul. Ez a YouTube-on egy 2020-as videóhoz vezetett a következő leírással: "B–2 lopakodó bombázó érkezése Fairfordba (FFD)". A felhők, a fák vonala és a víz teljesen megegyezik a hamis leírással terjedő és a 2020-as videón.

Image
A közösségi médiában terjedő videó (balra) és a YouTube-on talált videó. A képernyőképek 2024. február 29-én készültek. A színes jelöléseket az AFP adta hozzá

A 2020-as YouTube-változat látszólag megegyezik a hamis kontextussal megosztott videóval, de a YouTube-változat látószöge szélesebb, és egy autó is látható rajta. Az autónak brit rendszámtáblája van, és a sofőr a jármű jobb oldalán ül. 

Image
Egy képkocka a 2020-as YouTube-videóból. A képernyőkép 2024. február 29-én készült

Más, 2020-as Facebook-verziók szintén az angliai Fairfordként azonosítják a helyszínt. A Google Maps-en is azonosítható a Királyi Légierő Fairford-i bázisa, ahol a felvétel készült.

Image
A hamis kontextusú videó a Facebookon (balra), és a fairfordi repülőtér a Google Maps-en. A képernyőképek 2024. február 29-én készültek. Az AFP által hozzáadott színes jelölések

A repülőgép landolásáról a Daily Mail brit híroldal 2020. március 15-én, a GloucestershireLive pedig 2020. március 16-án számolt be.

Emellett az amerikai légierő európai és afrikai parancsnokságának hivatalos Facebook-oldala 2020. március 12-én bejelentette, hogy egy "B–2 Spirit #lopakodó bombázó repülőgép, a légierő tagjai és támogató felszerelések az 509. és 131. bombázószázadtól, a missouri Whiteman légibázisról megérkeztek az angliai RAF Fairfordba". 

A NATO-tag Magyarország felett időnként amerikai katonai repülőgépeket lehet látni. 2023-ban például egy amerikai B-52H Stratofortress hajtott végre fegyvertelen gyakorlatot Magyarországon a Magyar Honvédség részvételével – adta hírül a Honvédség hivatalos honlapja.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk