Ez a magas rangú SS-tiszt nem Ursula von der Leyen dédapja

Ellentétben a bolgár közösségi médiában terjesztett hamis állításokkal, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen apai dédapja nem a magas rangú náci tiszt, Carl Albrecht Oberg volt. Von der Leyen a neves Albrecht családba született, de Obergnek ez nem a vezetékneve volt. Az AFP betekintett olyan levéltári dokumentumokba, amelyekből kiderült, hogy apai ágon von der Leyen dédapja valójában Friedrich Carl Albrecht, brémai kereskedő volt.

2019 júliusában Ursula von der Leyen lett az első nő, akit kineveztek az Európai Bizottság élére. 2024. március 7-én Von der Leyent a konzervatív Európai Néppárt EP-képviselőcsoport ismét jelölte az EB elnöki posztjára, egy második ciklusra.

“Ha nem tudnád. Ő Ursula von der Leyen dédnagyapja. Karl Albrecht Oberg. Náci, SS-vezető, Ursula Albrecht von der Leyen apai dédapja..." – kezdődik egy bolgár Facebook-bejegyzés. Egy másik, 2024. február 18-i, azonos tartalmú posztot több mint 900 alkalommal osztottak meg. A bejegyzésben Oberg arca pirossal van bekarikázva.

A német levéltárak és több online forrás szerint azonban az állítás nem igaz, és az EB elnökének dédapja a valóságban egy másik személy. A poszt szerzője félreérti Oberg nevét. Az Albrecht az egyik keresztneve volt, így a férfinak semmi köze ahhoz az Albrecht-családhoz, amelyből Von der Leyen származik.

Magyarországon Von der Leyen gyakran kerül a kormányzati kommunikáció célkeresztjébe, és a miniszterelnök személyesen is azt mondta, hogy az EB-elnök újrázása ellen van (archivált link itt és itt). Bulgáriában elsősorban a szélsőjobboldali Újjászületés párt támadja az EB elnökét, legutóbb például azzal vádolták, hogy az EB-elnök a "harmadik világháborúval fenyeget" (archivált link).

Image
Képernyőkép egy hamis posztról, 2024. március 7-i képernyőmentés

Ki Freidrich Carl Albrecht, Von der Leyen valódi dédapja?

2024. március 6-án az AFP felkereste az Osztrák Nemzeti Könyvtárat, hogy a Deutsches Geschlechterbuch (Német Nemzetségkönyv) – azaz a “Prominens családok genealógiai jegyzéke” – segítségével kiderítse, kik voltak a jelenlegi EB-elnök felmenői.

Ursula von der Leyen az 1982-ben kiadott, német Alsó-Szászország tartománynak szentelt, 187. kötet 45. oldalán található meg. Keresztnevei Ursula Gertrud, születési dátuma pedig 1958. október 8.

Image
Deutsches Geschlechterbuch,187. kötet, 45. oldal, az AFP által 2024. március 6-án készített fotón

Ha végigkövetjük a felmenőit, az derül ki, hogy édesapja, Ernst Carl Julius Albrecht (1930-2014) Alsó-Szászország hosszú ideig (1976-1990) hivatalban lévő miniszterelnöke volt.

Az ő apja, azaz von der Leyen nagyapja (43. oldal), Carl Eduard Albrecht (1902-1965), orvos és pszichológus volt. Amikor von der Leyen nagyapja 1902-ben megszületett, Oberg, a későbbi SS-tábornok, aki a hamis posztok szerint Von Der Leyen dédapja, öt éves volt.

Image
Deutsches Geschlechterbuch,187. kötet, 42-43. oldal, az AFP által 2024. március 6-án készített fotón

A 42. oldalon találjuk Carl Eduard Albrecht apját, azaz az EB-elnök valódi dédapját, Friedrich Carl Albrechtet (1875-1952). Őt üzletemberként és a "Friedrich Carl Albrecht" cég tulajdonosaként jelöli meg a könyv.

Az AFP összevetette ezeket a biográfiákat a Deutsches Geschlechterbuch régebbi kiadásaival, például ezzel az 1910-es kiadással, amelyben szintén az olvasható, hogy Carl Eduard Albrecht édesapja Friedrich Carl Albrecht volt.

Image
Deutsches Geschlechterbuch, 17. kötet, 1910, 45. oldal, az AFP által 2024. március 7-án készített képernyőképen

Ki volt Carl Albrecht Oberg SS-tábornok?

Image
Le général SS Karl Oberg (G) et le colonel SS Helmut Knochen (D) sont jugés comme criminels de guerre, le 27 septembre 1954, lors de la réouverture de leur procès. (AFP / -)

Carl Albrecht Oberg 1897. január 27-én született Hamburgban. Viszonylag korán belépett a náci pártba, majd 1932-ben belépett az SS-be is, ahol százados lett. A megszállás alatt Lengyelországban is szolgált SS- és rendőrtisztként, majd később - miután SS-vezérőrnaggyá léptették elő - Párizsba küldték, "hogy átvegye az SS és az SD parancsnokságát a megszállt Franciaországban.” Ez derül ki a "A Harmadik Birodalom életrajzi lexikona" című kiadványban (a 339-340. oldalon) található profiljából. A kötetet regisztráció után bárki virtuálisan kikölcsönözheti.

1945-ben Ausztriában fogták el. Oberget kétszer halálra ítélték, de később kegyelmet kapott. 1965. június 3-án hunyt el az észak-németországi Flensburg városában, amely arról volt ismert, hogy a második világháború után SS-tiszteknek és más náci funkcionáriusoknak nyújtott menedéket (erről itt is lehet olvasni).

A von der Leyen dédapjára vonatkozó hamis állításokat már több nyelven (itt, itt és itt), is megcáfolták. Gyakoriak azok a dezinformációs narratívák, amelyek azt állítják, hogy közszereplők felmenői magas rangú tisztviselők voltak a náci rezsimben. Az AFP korábban már több ilyen állítást is megcáfolt, például ezt, amely a Világgazdasági Fórum alapítójának édesapjáról szólt.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk