Ezen a képen egy Vietnamban született magyar operaénekest látni

Ninh Duc Hoang Long vietnami születésű magyar operaénekes volt az egyik énekes a március 15-i állami ünnepségen 2024-ben. A közösségi médiában terjedni kezdett egy kép egy huszárjelmezes férfiról az ünnepségen, azzal a hamis állítással, hogy a fotón egy "kínai huszár" látható. Ninh Long azonban megerősítette az AFP-nek, hogy ő látható a képen, valamint hogy 2018 óta magyar állampolgár. Ninh Long Vietnamban született, 2013 óta él Magyarországon. A képpel kapcsolatos hamis állítások a magyar kormány Kína-politikáját bíráló kommentek kíséretében kezdtek el terjedni a közösségi médiában. 

"Itt tartunk...kínai huszár. EZT NEM HISZEM EL!!!! A MAGYAR NEMZETI ÜNNEPEN A NEMZETI MÚZEUM LÉPCSDŐJÉN KÍNAI HUSZÁR ÉNEKEL MAGYAR HAZAFIAS DALT!!!!" – olvasható egy magyar Facebook-bejegyzésben, amit a 2024. március 15-i megjelenése óta már több mint 3500 alkalommal osztottak meg. A posztban található képen egy huszárruhát viselő férfi énekel a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, ott ahol 2024. március 15-én Orbán Viktor miniszterelnök beszédet tartott a nemzeti ünnep alkalmából. 

Image
A hamis bejegyzés a Facebookon, a képernyőkép 2024. március 19-én készült

Míg a kommentszekcióban sok felhasználó helyesen megjegyezte, hogy a képen látható férfi nem kínai, mások, úgy tűnik, elhitték a hamis állítást. Többen a magyar kormány Kína-politikáját emlegette, olyanokat kommentálva, hogy "szégyen" vagy "kínos". Egy másik felhasználó egy olyan szerkesztett képet osztott meg a hozzászólások között, amin Hszi Csin-pinget, a Kínai Kommunista Párt főtitkárát látni magyar rendőrruhában, ahogy közúti ellenőrzést végez, azzal a kommentárral, hogy "Ez még most jön!". 

Image
Az egyik hozzászólás, amelyik Magyarország Kína-politikájára utal. A képernyőkép 2024. március 19-én készült

Ez a hozzászólás valószínűleg arra a hírre utal, hogy a magyar kormány megállapodott Kínával arról, hogy magyar és kínai rendőrök közösen járőrözhetnek Magyarországon. A magyar kormányt rendszeresen kritizálják a Kínával való kapcsolata miatt, például a kínai Fudan egyetem Budapestre tervezett campusa vagy a Debrecenben épülő kínai akkumulátorgyár kapcsán (archiválva itt és itt).  

A médiabeszámolókból azonban egyértelműen kiderül, hogy a képen látható férfi Ninh Duc Hoang Long Vietnamban született magyar operaénekes. Az énekes az AFP-nek is megerősítette, hogy ő van a képen, valamint azt is, hogy nem kínai, hanem Vietnamban született magyar állampolgár. 

A hamis állítással megosztott kép bal felső sarkában a hvg online hírportál logója látható. Ugyanez a kép a hvg Facebook-oldalának március 15-i fotógalériájában is megtalálható, képleírás nélkül.

Hogy többet megtudjunk a képről, az AFP kulcsszavas Google-keresést végzett a "március 15. operaénekes" szavakra, így több cikket is találtunk, amikben ugyanaz a férfi látható, mint a képen, mint például a 444 cikkében, vagy a kormányközeli Mandiner cikkében (itt és itt archiválva).

Mindkét cikk Ninh Duc Hoang Longként azonosítja a férfit. A Mandiner cikke megjegyzi, hogy nem ez az első alkalom, hogy Ninh Long egy hivatalos nemzeti ünnepségen énekelt, a cikkben linkelve szerepel egy, az énekessel készült interjú is (itt archiválva). 

Ezt az információt felhasználva az AFP megtalálta Ninh Long hivatalos Facebook-oldalát is, ahol az énekes közzétett egy videót, amin azt látni, ahogyan 2024-es  március 15-i ünnepségen énekel. A videó vizuális elemeiből (piros-fehér-zöld V-betű a sarokban) egyértelmű, hogy a klip az eredetileg Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött élő videóból származik. 

A videón Ninh Long ugyanabban a jelmezben látható ugyanazon a helyszínen, a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél állva, mint a hamis Facebook-bejegyzésekben:

Image
Az operaénekes Facebook-bejegyzése a március 15-i ünnepségről, és a hamis kontextusú a Facebookon. A képernyőképek 2024. március 19-én készültek

Az énekes a következő leírással osztotta meg a videót: "Nagyon büszke vagyok arra, hogy megünnepelhetem ezt az különleges alkalmat a történelmi nemzeti ünnepünkön!"

Az AFP megkereste az énekest, aki 2024. március 19-én egy emailben megerősítette, hogy ő van a képen, valamint azt is, hogy Vietnamban született, és magyar állampolgársággal rendelkezik. "Igen én vagyok a képben. De sajnos sokan gondolták, hogy kínai vagyok." – írta, hozzátéve, hogy 2013-ban érkezett Magyarországra, és 2018-ban kapta meg a magyar állampolgárságot. "Jelenleg a magyar állami Operaház magánénekese, a budapesti Operettszínház művésze vagyok." 

Az AFP március 15-i ünnepségen készült képeit összevetve Ninh Long profiljával a budapesti Operettszínház honlapján (itt archiválva) egyértelműen látható, hogy ő énekelt március 15-én: 

Image
Az énekes profilja a munkahelye honlapján, valamint ugyanő a 2024-es március 15-i ünnepségen az AFP fotóján

Egy 2021-es interjúban (itt archiválva) azt is hallani, hogy az énekes folyékonyan beszél magyarul. Az interjúban azt is elmondta, hogy Vietnamot és Magyarországot egyaránt hazájának tekinti. 

Nem ez az első eset, hogy a magyar kormány külpolitikáját kritizáló tartalmak hamis vagy megtévesztő állításokkal társulnak. Az AFP Ténykérdés például már cáfolt olyan hamis állításokat, hogy állítólag ukrán, urdu és koreai nyelvű táblát helyeztek el egy város határában a "külföldi munkavállalók" számára. A feliratokat valójában egy politikai párt tiltakozó akciójának részeként helyezték ki.  

A második és a negyedik képhez magyar képaláírás került hozzáfűzésre
2024. március 20. A második és a negyedik képhez magyar képaláírás került hozzáfűzésre

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk