A WEF ülésén környezetbarátabb mezőgazdaságot javasoltak, nem a kávéfogyasztás korlátozását

A Világgazdasági Fórum 2024. januári davosi ülésén szóba került a kávétermesztés szén-dioxid-kibocsátása is. Egyes résztvevők környezetbarátabb gazdálkodási gyakorlatokat sürgettek, de a vita során nem merült fel, hogy korlátozni kellene a kávéfogyasztást. Mégis a közösségi médiában széles körben, több nyelven is terjedni kezdett, hogy a WEF a kávéfogyasztás korlátozását követeli. Az megalapozatlan állítás legkorábbi változata, amit az AFP megtalált, egy olyan amerikai oldalon jelent meg, ami már korábban isterjesztett a WEF-fel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket. 

"A WEF háborút üzen a kávénak: »Évente legfeljebb 2 vagy 3 csésze«" – olvasható abban a magyar Telegram-posztban, amit a 2024. január 24-i megjelenése óta már több mint 1200 ember látott. A posztban egy rövid klipet látni a WEF éves davosi üléséről. Ugyanez a videó ugyanezzel a hamis állítással a Facebookon is megjelent már magyarul. 

A bejegyzések a svájci Davos városában 2024 januárjában tartott Világgazdasági Világfórum (WEF) egyik panelbeszélgetéséről készült videóra hivatkoznak, amiben az egyik előadó a kávétermesztés szén-dioxid-kibocsátásáról beszélt. Az ülésről készült felvételek megnézni azonban kiderül, hogy az ülésen nem volt szó a kávéfogyasztás korlátozására vagy betiltására irányuló tervekről. 

Image
A hamis állítás magyarul a Telegramon és a Facebookon. A képernyőmentések 2024. március 22-én készültek

Az állítás egy amerikai weboldalra vezethető vissza

Ugyanez az állítás már angol, szlovák, cseh, román és holland nyelven is terjedni kezdett. Lengyelül a közösségi média felhasználók egyenesen azt állították, hogy a WEF be fogja tiltani a kávét. 

Az AFP kulcsszavas internetes keresést végzett olyan szavakra, mint a "kávé" és a "Világgazdasági Fórum", és így sikerült megtalálni a People's Voice  nevű amerikai oldal 2024. január 22-én megjelent egyik cikkét. A cikk címe: "A WEF háborút hirdet a kávénak:  »Évente legfeljebb 2-3 csészével fejenként«".

Ez a kávéfogyasztás korlátozására vonatkozó tervekről szóló állítás legkorábbi változata, amit az AFP-nek sikerült megtalálnia. 

A cikkbe beágyazva egy, az X-közösségi oldalon megjelent posztot találni. A poszt egy videót tartalmaz a WEF egyik panelbeszélgetéséről a következő kommentárral: "Most a kávédat akarják".  De ez a poszt közvetlenül nem utal a kávéfogyasztás korlátozására vagy betiltására.  

Image
A "People's Voice" félrevezető cikkéről készült 2024. március 4-i képernyőmentés

Az AFP korábban már cáfolt olyan hamis állításokat, amelyeket a People's Voice portál tett közzé, például azt, hogy a Világgazdasági Fórum a macskák és kutyák megölésére szólított fel a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, vagy hogy Klaus Schwab lánya "klímalezárásokat" hirdetett. A portál a megtévesztő tartalmakat közzétevő weboldalakat felsoroló FactCheck portálon is szerepel.

A kávéról szóló hamis cikk azt is állítja, hogy a WEF más termékeket, például a húst és a tejtermékeket is "tiltottá" akar nyilvánítani. Az AFP utánajárt hasonló állításoknak, és megállapította, hogy azok nem igazak, mint például az sem, hogy amerikai városok aláírtak volna egy, a hús betiltására vonatkozó kötelezettségvállalást, vagy hogy a WEF azt tervezi, hogy 2030-ra korlátozza a hús- és tejtermékek fogyasztását az "intelligens városokban".

A WEF nem szólít fel a kávéfogyasztás korlátozására

A Világgazdasági Fórum (WEF) minden évben Davosban összehozza a világ politikai, üzleti, tudományos, tudományos, civil társadalmi és egyéb vezetőit, hogy megvitassák a világra leselkedő kihívásokat (itt archiválva). Az idei rendezvényt 2024. január 15-19. között tartották, amelyen részt vett többek között Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.  

A találkozó hivatalos honlapján keresve megtaláltuk a People's Voice által említett panelbeszélgetést. A január 17-én tartott megbeszélés címe "Putting a Price on Nature" (magyarl: "A természet beárazása") volt (archiválva itt), és arról szólt, hogyan lehet az környezetvédelmet és a gazdaságot jobban integrálni, és hogyan lehet a természetvédelmi erőfeszítéseket összehangolni a fejlesztési célokkal 

Az egyik előadó Hubert Keller, egy független svájci bankcsoport vezető ügyvezető partnere volt. A beszélgetésben 24:37-nél a kávé környezetre gyakorolt hatásáról beszélt. A félrevezető online hozzászólásokban felhasznált részben a következőt mondja:

"A kávé nagyon érdekes, mert ott van a kávé természeti dimenziója, és ott van a kávé gazdasági oldala, a kávé értékláncának oldala. A természeti oldalról alapvetően a kávé, amelyet mindannyian iszunk, 15-20 tonna CO2-kibocsátást okoz tonnánként, ezt mindannyiunknak tudnia kell. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor kávét iszunk, alapvetően CO2-t juttatunk a légkörbe" - mondta Keller.

Keller hozzátette, hogy a kávé nagy része monokultúrás termesztésből származik, amelyet az éghajlatváltozás is befolyásol. "Ezeknek a természeti értékeknek a minősége elég gyorsan romlik" – mondta a panelbeszélgetés résztvevője.

Keller azt javasolta, hogy a monokultúrás kávétermelésről térjünk át egy "regeneratív" gazdálkodási modellre, amely megvédi a biológiai sokféleséget.

"Egy olyan kávéültetvényt kapunk, amely teljesen regenerálódik, ami pozitívan hat a természetre, és ami jobb értéket teremt egy vagyonelem számára (...) anélkül, hogy a fogyasztó többet fizetne a napi kávéjáért" – zárta gondolatait.

Háromperces beszédében Keller sehol sem említette a kávéfogyasztás betiltását vagy csökkentését, és nem adott tanácsot a kávéfogyasztás mennyiségére vonatkozóan sem. 

Keller egy nappal korábban a davosi céges rendezvényén a fenntartható kávétermesztésről beszélt, de ott sem említette a kávéfogyasztás csökkentését vagy betiltását.

A WEF honlapján sem találtunk erre utaló nyilatkozatot vagy sajtóközleményt.

A kávé szén-dioxid-kibocsátása 

A kávé a harmadik legtöbbet fogyasztott ital a világon a víz és a tea után. A kávétermelés karbonlábnyoma különböző tényezőktől függően változik, beleértve a gazdálkodási gyakorlatot, a feldolgozási módszereket, a szállítást és a csomagolást. 

Például a kávéültetvények számára a termőföldek megtisztítása erdőirtással jár, amely nagy mennyiségű szén-dioxidot szabadít fel. A kávéfeldolgozáshoz is energiára van szükség, amelyet gyakran fosszilis tüzelőanyagokból nyernek. A kávébabot továbbá gyakran nagy távolságokra szállítják a farmokról az exportcélállomásokra és végül a fogyasztókhoz.

A BBC szén-dioxid-kibocsátás-kalkulátora szerint napi egy csésze kávé elfogyasztása évente 155 kg üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Ez a jelentés szerint nagyjából egy 640 kilométeres autóútnak felel meg.

A kevésbé fenntartható módszerekkel előállított kávé annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint a sajt, a karbonlábnyoma pedig csak fele a marhahúsénak. Mindezt a tej hozzáadása előtt, amely tovább növeli a környezeti hatást.

Image
Pillanatkép egyes termék karbonlábnyomáról a Carbon Brief weboldalról, 2024. március 6-án készült képernyőmentés

A UCL Earth Science kutatói által 2020-ban közzétett tanulmány szerint évente több mint 9,5 milliárd kilogram kávét termelnek világszerte, és ez a mennyiség 2050-re várhatóan megháromszorozódik. A tanulmány különböző lépéseket javasol a kávétermesztés lábnyomának csökkentésére, többek között a vegyi műtrágyák szerves hulladékkal való helyettesítését és a megújuló energia használatát. A kávébabok származási országban történő pörkölése szintén csökkenti a súlyukat, így a járművek "kevesebb üzemanyagot égethetnek el ugyanannyi kávé szállítása során".

A biokávé vásárlásával elkerülhetők a szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák, így megóvható a talaj, a víz és a biológiai sokféleség, míg a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok méltányos kompenzációt biztosítanak a gazdák számára. További lehetőség a környezetbarát kávéfogyasztás előmozdítására a növényi tejalternatívák és az újrahasználható poharak használata, valamint (ha megoldható) a közelibb forrásból származó kávé vásárlása.

A Világgazdasági Fórum rendszeresen válik a legvadabb összeesküvés-elméletek célpontjává, olyan állításokat terjesztenek a WEF-ről, hogy a szervezet legalizálná a pedofíliát, vagy hogy betiltanák a Bibliát.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk