Ez a tóba fagyott madarakat ábrázoló videó nem Kínában, hanem az USA-ban készült

Februárban -50 fok alatti hőmérsékletet is mértek Kína északnyugati részén. Ennek kapcsán terjedt el az interneten egy videó, amelyen egy befagyott tó jegén rekedt madárpopuláció látható. A képsorokon lévő feliratok és videóleírások tévesen azt állítják, hogy a felvétel Kínában, Hszincsiang tartományban készült. Ez azonban nem igaz. A felvételen egy Dél-Dakota állambeli tó látható, az Egyesült Államokban. Ezt megerősítette AFP-nek az eredeti videó készítője és egy, a régiót jól ismerő biológus is. Ezek az állatfajok ugyanis nem lelhetők fel Kínában, emellett az említett tartományból nem jelentettek tömeges madárpusztulást a hideghullám miatt. A madarak valószínűleg madárinfluenzában pusztultak el.

A magyar RTL Klub időjárás-jelentése is levetítette azt a videót 2024. február 21-én, amin állítólag egy kínai tóba fagyott madarakat látni. Ugyanez a videó a hamis állítással a Facebookon is terjedni kezdett magyarul, valamint az X közösségi oldalon.

A magyar változatok előtt pár nappal, 2024. február 19-én már kínaiul is terjedni kezdett az X-en ez a videó azzal a leírással, hogy: "Hszincsiang egyes részein a hirtelen 45 fokos hőmérsékletesés után mínusz 52 fokra csökkent a hőmérséklet, és tömegesen pusztultak el vízimadarak..." 

Image
A videó a hamis állítással Facebookon és az X-en. A képernyőmentések 2024. március 20-án készültek

Ugyanezt a videót hasonló, hamis leírással más is megosztotta az X-en angolul és thai nyelven, valamint a Facebookon burmai és hindi nyelven. Emellett már franciául is terjedni kezdett szintén az X-en, de a kívül TikTokon, YouTube-on és Telegramon is megosztották.

A videó azután terjedt el az interneten, miután a kínai állami média, a Hszinhua arról számolt be, hogy Hszincsiangban 2024. február 18-án rekordalacsony, -52 fokos hőmérsékletet mértek (archivált link).

Az eredeti videó feltöltője azonban az AFP-nek elmondta, hogy a képsorokat az Egyesült Államokbeli Dél-Dakota államban vették fel. Szakértők pedig azt mondták az AFP-nek, hogy a videón látható madárfaj nem fordul elő Kínában. A videón látható madarak valószínűleg madárinfluenzában pusztultak el.

A hamis állítást a brit Full Fact független tényellenőrző csapat is cáfolta (archivált link).

Jégbe fagyott madarak Dél-Dakota államban 

A videóból vett képkockákon végzett fordított képkereséssel sikerült megtalálni az eredeti változatot, amit február 18-án egy Sean Weaver nevű fotós osztott meg az Instagramon (archivált link). A férfi a profilján úgy mutatkozik be, hogy “fotós, producer, író és kacsarajongó.” 

Az Instagram-poszt leírásában ez szerepel: "FRISSÍTÉS: ezek a madarak egy két hónappal ezelőtti tömeges pusztulás részei voltak. A videó két nappal ezelőtt készült, és ez volt a legdurvább tömeges madárpusztulás, amit láttam. Az, hogy a felvételen még fiatal madarak láthatók, a dél-dakotai tó jegébe fagyva, ez azt mutatja, hogy NEM most pusztultak el.” 

Weaver a bejegyzésben azt is megírta, hogy a videót az egyik barátja küldte el neki és a felvétel megnézése után felmerült benne a kérdés, hogy a tömeges pusztulást madárinfluenza, hidegbetörés vagy a kettő együtt okozhatta-e.

Az alábbiakban összehasonlításképpen egymás mellett látható a hamis leírással megosztott videó (balra) és az Instagramon közzétett felvétel (jobbra): 

Image
A hamis kontextusban megosztott videó (balra) és az Instagramon közzétett felvétel (jobbra) kimerevített képe

Weaver március 13-án az AFP-nek azt mondta, hogy a videó "február 9-én készült a dél-dakotai Watertowntól délnyugatra lévő Goose Lake-en.” (Magyarul: Lúd-tó.)

“Ezek a madarak sarki ludak. Észak-Amerikában őshonosak, de Kínában nem fordulnak elő” - mondta a fotós.

Weaver az Outdoor Life magazinnak arról beszélt, hogy a videót egy barátja, Nate Phinney küldte el neki. Phinney a videót a Dél-Dakota államban található Waterntownban vette fel (archivált link).

A február 20-án megjelent cikkből az is kiderül, hogy Weaver korábban már látott "valószínűleg a madárinfluenzához köthető tömeges madárpusztulásokat" más, a régióban található, befagyott tavakon, 2023. decemberében.

Szerinte a videón látható lúdtetemek már hónapok a tóba fagyva hevertek.

A sarki lúd vándormadár: télire melegebb éghajlatra repül. Dél-Dakota államon keresztül vonul át a melegebb tájakra, majd pedig tavasszal vissza északra.

Dél-Dakotában 2015 óta többször is regisztráltak olyan madárpusztulásokat - köztük sarki ludakét is -, amelyeket madárinfluenza okozott (archivált link). Például 2023. végén is jelentettek ilyen eseteket (archivált link).

"Megerősítem, hogy a videón valóban elhullott sarki ludak láthatók, a pusztulásukat valószínűleg a magas patogenitású madárinfluenza okozta a dél-dakotai Watertown közelében" - mondta az AFP-nek március 15-én Rocco Murano, a Dél-dakotai Vad-, Hal- és Parkvédelmi Hivatal (a szabadtéri tevékenységek ellenőrzéséért felelős amerikai állami szerv) vezető vízimadár-biológusa (archivált link).

"Ezek fiatal sarki ludaknak tűnnek” – erősítette meg David A. Wiedenfeld, az amerikai kontinens vadon élő madarainak védelmére hivatott civil szervezet, az American Bird Conservancy (magyarul: Amerikai Madárvédelmi Egyesület) kutatója és természetvédelmi szakembere.

Hozzátette, hogy azt nem tudja megerősíteni, hol készült a videó, de azt igen, hogy a sarki ludak valóban jelen voltak a dél-dakotai Watertown térségében 2023 decemberében.

"Ma (2024 márciusában) is jelen vannak a régióban, mert már visszatértek az éves vándorlásukról” – tette hozzá az AFP-nek március 15-én.

Ez a madár nem őshonos Kínában

Chris Elphick, a Connecticuti Egyetem ökológia és evolúcióbiológia professzora, egyetemi docens az AFP-nek küldött e-mailben  szintén azt írta, hogy a videón látható madarak leginkább sarki ludaknak tűnnek, amelyek "nem egyeznek meg a Kínában előforduló vadlúdfajokkal" (archivált link).

“Ahogy az Instagram-poszt közzétevője is megjegyzi, a videón látható legtöbb egyed fiatal. Ők a populáció legveszélyeztetettebb tagjai” – mondta Elphick.

Ma Ming, a Kínai Ornitológiai Társaság alelnöke és a Kínai Tudományos Akadémia professzora az AFP-nek azt mondta, hogy a hamis posztokban lévő állítás "nevetséges" (archivált link).

A professzor március 11-én e-mailben azt írta, hogy a Kínában mért alacsony hőmérsékletek miatt nem pusztult el számottevő madáregyed.

Szü Feng, a Kínai Tudományos Akadémia docense az AFP-nek úgy nyilatkozott: "Ez a madárfaj nem fordul elő Hszincsiangban" (archivált link).

"Nincs tudomásom arról, hogy ezen a télen tömeges madárpusztulás lett volna Hszincsiangban a hirtelen hőmérséklet-csökkenés vagy a madárinfluenza miatt" – tette hozzá.

A kínai nyelvű internetes kulcsszavas keresés sem talált hivatalos jelentést arról, hogy Hszincsiangban ezen a télen történt volna tömeges madárpusztulás.

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk