Szakértők cáfolják, hogy Greta Thunberg rokonságban állna a Rothschild-családdal

Nincs bizonyíték arra, hogy Greta Thunberg rokonságban állna a Rothschild bankárdinasztiával, ellentétben a közösségi médiában megjelent, a klímaaktivistát alaptalanul célba vevő posztokkal. A posztok szerint Thunberg dédnagyapja "Joachim Rothschild-Thunberg" volt, de a kutatók arra sincs bizonyíték, hogy ez a személy egyáltalán létezett volna.

Már több mint 6000 megtekintés és 200 megosztás fölött jár 2022. szeptember 22-i megjelenése óta az a magyarul feliratozott videó a Facebookon, ami azt állítja, hogy Greta Thunberg svéd klímaaktivista egy bizonyos "Joachim Rothschild-Thunberg" dédunokája. A videó szerint Joachim, a természettudós Lionel Walter Rothschild törvénytelen fia volt, aki 1928-ban sajátjaként ismerte el.

Ugyanez az állítás szöveges formában is terjed magyar nyelven, a legfrissebb poszt ezzel az állítással 2024 áprilisában jelent meg.

Image

Korrában már angolul és finn nyelven is terjedt ez az állítás, és az AFP finn nyelvű tényellenőrző csapata cáfolta azt

A Rothschildok egy híres európai bankárdinasztia, amelyről gyakran születnek összeesküvés-elméletek, amelyek közül az AFP már többet megcáfolt.

Greta Thunberg szintén gyakran kerül a hamis és megtévesztő állítások célkeresztjébe. Az AFP már számos ilyen állításról írt tényellenőrző cikket. 

Szemben azzal, amit a jelenleg is terjedő posztok és videók állítanak, nincs bizonyíték arra, hogy Thunberg kapcsolatban állna a Rothschildokkal.

Szakértők elmondták az AFP-nek, hogy nincs rá bizonyíték, hogy Lionel Walter Rothschildnak lett volna egy Joachim nevű fia, ahogyan arra sincs, hogy Svédországban egyáltalán élt volna egy "Joachim Rothschild-Thunberg" nevű bankár.

Thunberg családfája

Åsa Karlsson, a Svéd Nemzeti Életrajzi Lexikon főszerkesztője az AFP-nek elmondta, hogy Thunberg nagyapja az ismert színész, Olof, azaz Fritz-Olof Thunberg volt (archivált link).

A svéd média széles körben beszámolt a színész 2020-as haláláról (archivált link). Greta Thunberg is megemlékezett nagyapjáról az X-oldalán (archivált link).

Olof Thunberg apja – Greta Thunberg dédapja – Fritz Thunberg volt, ahogyan az az 1930-as svéd népszámlálásban is kiolvasható (archivált link).

Fritz Thunberg 1889-ben született Gotland megyében – írta Karlsson egy április 16-i e-mailben, rámutatva a Lärbro plébánia anyakönyvében szereplő bejegyzésére (archivált link).

Image
Kép a lärbroi plébánia anyakönyvéből, a Fritz Thunberget említő sort az AFP emelte ki

Az anyakönyv szerint Greta ükapja Carl Gustaf Eriksson volt, nem pedig Lionel Walter Rothschild. 

Nem létező "dédnagyapa"

A "Joachim Rothschild-Thunberg" név nem kerül említésre a Lionel Walter Rothschildról szóló bejegyzékben sem az  Encyclopaedia Britannicában, ahogyan a Rothschild Archívumban sem, és a brit  Természettudományi Múzeum bejegyzése sem említi ezt a nevet (archivált linkek itt, itt és itt).

A Rothschild Archívum családfája nem tartalmaz feljegyzést Lionel Walter gyermekeiről, a The Peerage nemesi családok online adatbázisa szerint volt egy házasságon kívüli gyermeke: Olga Alice Muriel (archivált linkek itt és itt).

"Kétségtelen, hogy Walter Rothschild egy kicsit kitett magáért" – mondta Tim Amsden, a The Rothschilds And Tring című könyv szerzője az AFP-nek egy április 10-i e-mailben (archivált link).

Amsden a helyi múzeum igazgatója Tring városában (archivált link). Annak idején a Rothschild család Lionel Walter-féle ága Londonból Tringbe költözött át.

A városban Lionel Walter Rothschild érdeklődést mutatott a természettudományok iránt, és múzeumot alapított, ez lett később a Tringi Természettudományi Múzeum.

Egy időben Rothschildnak egyszerre két szeretője is volt, mondta el Amsden, a természettudós unokahúgának, Miriamnak az életrajzára hivatkozva (archivált link).

Az életrajz szerint az említett szeretők egyike, Marie Fredensen volt a már említett Olga Alice Muriel szülőanyja.

"A könyv nem említ Joachimot, vagy bármilyen svéd kapcsolatot" – mondta Amsden.

Joachim Rothschild-Thunbergnek sincs nyoma a svéd forrásokban sem.

"A Rothschild név rendkívül ritka Svédországban" – mondta Åsa Karlsson, a Svéd Nemzeti Életrajzi Lexikon főszerkesztője.

Karlsson átkutatott egy nyilvántartást, amely 1800 és 1947 között minden svédországi lakosra kiterjedt, de azt találta, hogy "csak 7 olyan személy volt regisztrálva, akinek a neve Rothschild volt. Mindannyian külföldön születtek, és a 20. században érkeztek Svédországba. Egyiküket sem hívták Joachimnak."

Van olyan tartalom, amelyet szeretne ellenőrizni az AFP tényellenőrzésén keresztül?

Lépjen kapcsolatba velünk