Bill Gates a 8. Nemzetközi Mezőgazdasági Statisztikai Konferencia megnyitóján Újdelhiben 2019. november 18-án. ( AFP / Money SHARMA)

Nem tartóztatta le az amerikai hadsereg Bill Gatest

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Egy magyar blogbejegyzés, amelyet augusztus 2-a óta több mint kétezer ember osztott már meg, azt állítja, hogy az amerikai hadsereg letartóztatta Bill Gatest különféle vádak, köztük gyerekkereskedelem, miatt. Ez nem igaz. Az amerikai védelmi minisztérium és a Bill és Melinda Gates Alapítvány visszautasították az állítást. Ráadásul Bill Gates több nyilvános eseményen is részt vett, valamint aktív volt a közösségi médiában is az állítólagos letartóztatása óta.

A blogbejegyzés, amelyet már több mint kétezer ember megosztott Facebookon a Crowdtangle közösségi média elemző oldal adatai alapján, azt állítja, hogy július 27-én az Amerikai Egyesült Államok hadserege letartóztatta Bill Gates amerikai milliárdost, filantrópot, a Microsoft társalapítóját. Az állítólagos vádak között szerepel a gyerekkereskedelem és a vakcinákhoz kapcsolódó halálesetek vádja is.

A szöveget közlő oldal a Covid World News nevű blog, amelyik hamis és megalapozatlan információkat terjeszt a koronavírusról. A szöveg magyar változata forrás vagy link nélkül a Facebookon is terjed.

A magyar blogbejegyzés arra a Real Raw News nevű oldalra hivatkozik, ahol a szöveg angol nyelvű változata 2021. augusztus 1-én megjelent. Az AFP korábban már cáfolt meg a Real Raw Newson megjelent állításokat, például itt és itt.

Egy Facebook-bejegyzés a hamis állítással , a képernyőmentés 2021. augusztus 27-én készült.

Az állítás teljes kitaláció az amerikai hadsereg szerint

"Az amerikai hadsereg kedden letartóztatta a Microsoft alapítóját, Bill Gatest, aki a társadalmilag kínos gyermekkereskedelemmel és más kimondhatatlan bűncselekményekkel vádolják Amerika a népe ellen" – olvasható a szöveg magyar változata. Az írás szerzője azt állítja, hogy belső forrásai vannak az amerikai hadseregben, akik megerősítették neki a történetet.

A "rólunk" szekcióban a Real Raw News megjegyzi, hogy "az oldalon megjelenő tartalmak információs és oktatási célúak".

Az oldalon egy figyelmeztető szöveg is ki van rakva, miszerint az oldal "humoros, parodisztikus és szatirikus" anyagokat is tartalmaz, de az nincs világosan jelezve, hogy melyik cikkek esnek ebbe a kategóriába. A Bill Gatesről szóló írás a "hírek" szekcióban jelent meg. Az oldás leírása szerint az említett figyelmeztető szöveg "a védelmünk érdekében, jogi tanácsadónk tanácsára" került ki az oldalra.

A WayBackMachine archívuma szerint a figyelmeztető szöveg 2021 áprilisa után került ki az oldalra, tehát hónapokkal azután, hogy az oldal 2020 decemberében cikkeket kezdett közölni. Az oldal kezelője cikkünk megjelenéséig nem válaszolt az AFP azon kérdésére, hogy a Bill Gatesről szóló írás szatírának volt-e szánva.

Mindenesetre egyes magyar Facebook-felhasználók komolyan vették az írást. "Megérdemli a féreg" – írta valaki a kommentek között. Mások azonban kétségbe vonták a szöveg hitelességet, "Kamu!!!" írta egy felhasználó a megosztott bejegyzés alatt.

Az állítás, hogy Bill Gatest letartóztatták teljes mértékben hamis. Az amerikai védelmi minisztérium megerősítette, hogy a történet nélkülöz minden alapot. "Ez a sztori kitaláció" – írták az AFP-nek augusztus 13-án.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány szintén azt mondta az AFP-nak augusztusban, hogy az állítás "hamis".

Az állítólagos letartóztatása óta Gates számos alkalommal szerepelt nyilvánosan, többek között élőben megjelent az OER Project konferenciáján és a CNN-nek is adott egy élő interjút augusztus 5-én. A milliárdos hivatalos Twitter- és Facebook-fiókja is aktív.

Kulcsszavas keresésekkel sem sikerült hiteles beszámolót találni Bill Gates állítólagos letartóztatásával kapcsolatban.

A gyerekkereskedelemmel kapcsolatban az elmúlt években jelentősen megszaporodtak az álhírek a QAnon nevű összeesküvés-hívő mozgalomnak hála. Gates a járvány kezdete óta rendszeresen célpontja az álhíreknek.

Májusban az AFP már cáfolt olyan álhíreket, amelyek szerint Bill Gatest emberiség elleni bűnökkel vádolták meg a koronavírus elleni oltóanyagok kifejlesztésében játszott szerepe miatt.

Az AFP már szintén cáfolt olyan hamis állításokat, amelyet szerint olyan magas beosztású embereket tartóztattak le, mint Adam Schiff demokrata amerikai politikus, Barack Obama volt amerikai elnök, vagy Nancy Pelosi az amerikai képviselőház elnöke.

Fordítás és adaptáció:
BILL GATES COVID-19