A fogászat és a műtét előtti fizetős PCR-tesztek még mindig kötelezőek a felnőtteknek

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 8 ezer Facebook-felhasználó osztott meg szeptember 4-e óta egy bejegyzést, amely azt állítja, hogy visszavonták Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének döntését, miszerint a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek a halasztható műtétek, rehabilitációs szolgáltatások és fogászati beavatkozások előtt fizetniük kell a PCR-tesztért. Ez azonban félrevezető, ugyanis a kormány új rendeletet adott ki, amely a korábbi rendelkezést okafogyottá tette. Az oltatlan felnőtteknek továbbra is fizetniük kell a PCR-tesztért a műtétek előtt.

A szeptember 4-ei Facebook-bejegyzéshez képeket csatoltak hivatalos dokumentumokról, amelyek a rendelkezés visszavonásáról szólnak. Bár a dokumentumok valódiak, a bejegyzés nem említi, hogy valójában augusztus 6-a óta kormányrendelet szabályozza a kérdést, tehát továbbra is kötelező a műtét előtt végzett PCR-tesztért fizetni azoknak, akiknek nincs védettségi igazolványa.

Pár felhasználó is szóvá tette a kommentek között, hogy már új rendelet van érvényben, sőt olyan is volt, aki megerősítette, hogy nem tudott PCR-teszt nélkül a fogorvoshoz menni, szemben azzal, amit a bejegyzés állít. "Azért vonták vissza, mert rendeletben kellett rögzíteni" – írta valaki például.

A félrevezető bejegyzés, a képernyőmentés 2021. szeptember 7-én készült.

Május 13-án újraindultak a halasztható műtétek és a rehabilitációs szolgáltatások a magyar egészségügyben, de Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy a pácienseknek érvényes védettségi igazolvány kell, akikek pedig nincs, azoknak "a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel" kell rendelkezniük.

Miután Szél Bernadett független képviselő panaszt tett az alapvető jogok biztosánál a rendelkezéssel kapcsolatban, Kozma Ákos ombudsman augusztus 2-án úgy találta, hogy a döntés "ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével", többek között mert nincs kormányrendelet arról, hogy kötelező lenne a védettségi igazolás a műtétekhez, valamint amiért negatívan diszkriminálja az oltatlanokat a közegészségügyben.

Ezt követően a kormány kormányrendelet adott ki augusztus 6-án, amellyel megerősítették a korábbi döntést. Azzal érveltek, hogy az oltás ingyenes, tehát szerintük nincs diszkrimináció, bárki beoltathatja magát, ha nem akar fizetni a tesztért.

"[...] semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével" – szól a kormány érvelése.

Igaz az új rendeletben akad pár kivétel: például a gyermekeknek és a gyermeket kísérő felnőttnek nem kell fizetni a tesztért, és az orvosok saját hatáskörükben felmenthetik a beteget a kötelezettség alól, például, ha a páciens egészségi állapota miatt nem kaphat oltást.

A vonatkozó kormányrendelet a Magyar Közlöny április 6-ai kiadásában, a képernyőmentés 2021. szeptember 7-én készült.

Mivel a kormányrendeletek magasabb szintűek, mint a miniszterek rendelkezései, ezért a korábbi rendelkezéseket vissza kellett vonni, ez azonban csak formaság, és nem változtat a tényen, hogy azoknak, akiknek nincs védettségi igazolványa – amit a koronavírus-fertőzést követő megfelelő mennyiségű ellenanyagszint igazolásával, vagy a Magyarországon engedélyezett vakcinákkal történő teljes oltás után lehet megkapni – továbbra is fizetniük kell a PCR-tesztekért a halasztható műtétek, rehabilitációs szolgáltatások és fogászati beavatkozások előtt.

Több intézmény figyelmeztet is erre, ahogyan azt a Debreceni Egyetem klinikai központjának fogorvosi szolgálatának honlapján is látni.

COVID-19