Az izraeli Magen David Adom egészségügyi szolgálat mentőápolója beadja a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina harmadik adagját 2021. augusztus 24-én Holonban. ( AFP / AHMAD GHARABLI)

Ennek az izraeli orvosnak félremagyarázták az oltással kapcsolatos kijelentéseit

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Már több ezren megosztottak egy videót a magyar közösségi médiában szeptember eleje óta, amin egy izraeli orvost látni, aki arról beszél, hogy a koronavírussal kórházban ápoltak 85-90 százaléka megkapta mindkét oltását a betegség ellen. A Facebook-bejegyzések úgy állítják be az anyagot, mintha az azt igazolná, hogy az oltások nem működnek. De ez félrevezető: a videóban szereplő orvos valójában az oltások felvételére buzdította az embereket, ráadásul egy konkrét helyzetről beszélt egy adott kórházban. A friss adatok szerint a súlyos covidos esetek többsége Izraelben a be nem oltottak közül került ki.

"Izraeli kórházigazgató: a kórházban kezelt emberek 85-90%-a kétszer beoltott" – ezzel a címmel terjed egy videó a magyar közösségi médiában. A videót olyan oldalakra töltötték fel, mint például a "Pandémia Színház", az oldalon más nem alátámasztott és hamis állítások is vannak a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatban.

A bejegyzésekben szereplő videó egy szerkesztett változata annak az interjúnak, amit Kobi Haviv izraeli orvos adott a Channel 13 izraeli tévécsatornán 2021. augusztus 5-én. Az interjú szerkesztett változatát egy ismert izraeli oltásszkeptikus kezdte a Twitteren terjeszteni. A félrevezető anyag a maláj és a szingapúri közösségi médiában szintén terjedni kezdett.

"Lehet tagadni az igazságot, de nem érdemes" – írja egy Facebook-oldal, ahol a videó úgy van beállítva, mintha a megszólaló orvos leleplezné, hogy a vakcinák nem is működnek.

Az orvos szavainak ez az értelmezése azonban teljesen félrevezető. Ha rákeres az ember Kobi Havivra, kiderül, hogy a jeruzsálemi Herzog kórház igazgatója teljes mértékben az oltások pártján van.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető videóval, a képernyőmentés 2021. szeptember 22-én készült.

Az oltások hatékonyak, idővel azonban csökken a hatékonyságuk a kórház szerint

Egy magyar Facebook-felhasználó, aki furcsának találta az állítást, hogy Haviv az oltások ellen lenne, rákérdezett a dologra Haviv kórházának a Facebook-oldalán. "Láttam egy videót, ahol [Haviv] azt mondja, hogy csökken a vakcinák hatékonysága. Sokan vannak súlyos tünetekkel kórházban, és sokuk teljesen beoltott. Mi az igazság akkor? Össze vagyok zavarodva" – kérdezte a felhasználó.

A Herzog kórház a válaszában elmagyarázta, hogy az idősek az elsők között lettek beoltva a koronavírus ellen, és a vakcina hatásfoka idővel csökken, így most ők már kevésbé vannak védve.

"Amikor a delta variáns hulláma beütött, sok olyan idős beteget láttunk, akik megkapták mindkét oltást. Ez azért volt, mert a hat hónappal ezelőtt megkapott oltás hatékonysága csökkenni kezdett. Igaz mondjuk, hogy az esetek nem voltak olyan súlyosak, mint az előző hullámokban" – írta a kórház a válaszban.

"Plusz kiderült, hogy a betegeink 26 százaléka egyáltalán nincs beoltva. És ők a súlyos esetek aránytalanul nagy részét tették ki. Ez figyelmeztető jel volt a kormány számára, hogy szükség van a harmadik adagra az oltásból, és arra, hogy aktívan bátorítsák azokat az izraelieket, akik nem vették fel az oltást, hogy oltassák be magukat. Már kétmillió izraeli megkapta a harmadik adagot is" – olvasható a kórház bejegyzése. Utóbbi szám hárommillióra nőt szeptember 19-én.

A Herzog kórház szeptember 11-én megosztott egy cikket arról, hogy a súlyos koronavírusos betegek 90 százaléka nincs beoltva. Az izraeli Haaretz napilap egy szeptember 19-ei cikkében a legfrissebb adatok alapján azt írja, hogy mindössze 17 százaléka nem kérte az oltást azoknak az izraelieknek, akik megkaphatták volna, de mégis ők teszik a súlyos covidos esetek nagyjából kétharmadát.

A kórházigazgató oltáspárti és nem oltásellenes

Az AFP jeruzsálemi irodájának újságírói megtalálták az eredeti, vágatlan interjút, amelyik augusztus 5-én került adásba. A teljes változatból egyértelműen kiderül, hogy Haviv az oltások pártján van, és annak tudja be a megnövekedett esetszámot, hogy az idő elteltével csökkenni kezdett az oltottak védettsége.

"Azt látjuk, hogy az oltások hatékonysága csökken, tehát remélem, hogy meghallgatják az emberek a harmadik oltásra történő felhívást, és az segíteni fog" – mondja Haviv az interjúban. A Pfizer vakcinagyártó már beszélt arról, hogy az amerikai és izraeli adatok arra utalnak, hogy a koronavírus elleni oltások hatékonysága idővel csökkenni kezd, és hogy az emlékeztető oltás egy biztonságos és hatékony módja a vírus és az új variánsok kivédésének. Izraelben csak a Pfizer vakcinájával oltanak.

A videó teljes változatából az is egyértelmű, hogy Haviv csak Herzog kórház pácienseire utal, amikor azt mondja, hogy a kórházba kerültek 85-90 százaléka kétszer oltott. Augusztus 9-én 80 embert ápoltak koronavírussal a kórházban két osztályon.

Haviv nem mondta azt a videóban, hogy "újabb és újabb" koronavírus-osztályokat kell megnyitniuk, ahogyan azt a videót terjesztő Twitter-bejegyzés állítja. Az igazgató csak egy új covidosztály megnyitásáról beszél.

Augusztus 18-án a kórház igazgatója egy újabb videót töltött fel a Herzog Facebook-oldalára, amelyben arról beszél, hogy csökken a kórházi kezelésre szorulók száma, mivel megkezdődött az emlékeztető oltások beadása az országban. "Máris látjuk a vakcina harmadik adagjának a hatását" – mondta Haviv.

Izraelben zajlott az egyik leggyorsabb oltási kampány

Ahogyan arról az AFP jeruzsálemi irodája is tudósított, Izraelben 2020 decemberében indult meg az oltási kampány, és az egyik leggyorsabb volt a világon. Júniusra sikerült az országban a minimumra csökkenteni az új fertőzések számát és feloldani a korlátozások többségét.

De a nyáron ismét emelkedni kezdtek az esetszámok az országban, és felmerült a kérdés, hogy vajon az frissen terjedni kezdő delta variáns felelős az új esetekért, vagy a tény, hogy az országban alkalmazott Pfizer/BioNTech-oltószer hatékonysága idővel csökken.

Szakértők és a helyi kormány arra a következtetésre jutottak, hogy az idővel csökkenni kezdő védettség volt a fő oka a növekvő esetszámnak. "A csökkenő védettség okozta a negyedik hullámot" – idézi az AFP tudósítása Gabi Barbasht, az izraeli egészségügy volt főigazgatója, aki jelenleg a Wizmann Tudományos Intézet munkatársa.

"A Pfizer-vakcina hatásfoka őt hónap után egyértelműen csökken. És amikor ez a csökkenő hatékonyság találkozik egy olyan fertőző variánssal, mint a delta, az kész katasztrófa" – mondta Barbash.

COVID-19