Ez a férfi egy pornószínész, nem nőgyógyász, és nem fedezett fel káros oltás-mellékhatásokat

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.


Több százan osztottak már meg a közösségi médiában két nap alatt egy képet egy fehér orvosi köpenyt viselő férfiról azzal az állítással, hogy egy nőgyógyászról van szó, aki felfedezte, hogy az oltások terméketlenséget okoznak, mivel grafén-oxid van bennük. De ezek az állítások nem igazak és a férfi még csak nem is orvos. A férfi valójában egy pornósztár, akinek a képét az elmúlt években több hamis állításhoz is felhasználták. Az AFP már számos megalapozatlan állítást megcáfolt a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban, köztük azokat, amelyek szerint az oltások terméketlenséget okoznak, vagy káros anyagokat tartalmaznak.

"A világszerte híres nőgyógyász, dr. John Sins egy több ezer nőt érintő felmérés során arra jutott, hogy az oltásokban található grafén-oxid gyakorlatilag minden nőnél meddőséget okozott" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés egy fehér köpenyes férfi képével, amelyet már több mint 500 alkalommal osztottak meg. A képet egy olyan Facebook-csoportban is megosztották, ahol a koronavírus-oltások ellen tiltakoznak.

Néhányan a hozzászólások között megjegyezték, hogy a férfi valójában pornószínész "Johnny Sins" művésznéven (a "sin" bűnt jelent angolul). Más felhasználók azonban komolyan vették a bejegyzést és az üzenetét. De ezek az állítások hamisak.

A félrevezető szöveget tartalmazó Facebook-bejegyzés, a képernyőkép 2021. október 8-án készült.

Nincs grafén-oxid az oltásokban

Azt az állítást, amely szerint az oltásokban grafén-oxid van, az AFP dél-koreai tényellenőrző szolgálata már megcáfolta. 2021 júliusában több szakértő is azt mondta az AFP-nek, hogy a forgalomban lévő oltószerekben nincs grafén-oxid.

"Jelenleg egyik piaci forgalomban lévő oltásban sincs grafén-oxid" – mondta el az AFP-nek 2021. július 20-án Park Dzsongbo a Biographene nevű cég kutatója, a vállalat grafénalapú gyógyszereket fejleszt.

"A grafént jelenleg tesztelik orvosi célokra, például oltásokhoz, de ezek a felhasználási módok még kísérleti fázisban vannak, és sokat kell még várni, amire várhatóan a klinikai tesztek után a piacon is elérhetővé válnak" – mondta el az AFP-nek Hong Bjonghi a Szöuli Egyetem nanomatéria-szakértője 2021. július 19-én.

A grafén-oxid egy grafénszármazék, amely a kutatások szerint antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal bír. A grafén rendkívül erős, nagyon vékony, és egy sor lehetséges alkalmazása van a különböző iparágakban.

A WHO oldalán elérhető a különböző engedélyezett vakcinák hatóanyaglistája, de egyik koronavírus elleni oltóanyag sem tartalmat grafént vagy grafén-oxidot. A listán szerepelnek az AstraZeneca, a Janssen, Moderna, a Pfizer-BioNTech, a kínai Sinopharm, a Sinovac, a CanSino, az Anhui Zhifei, illetve az orosz Sputnik és az indiai Bharat Biotech vakcinák hatóanyagai.

Az oltások és a terméketlenség között az összefüggés a mai napig nem bizonyított

A grafén-oxid az oltásokban nem okozhat terméketlenséget, hiszen nincs is jelen, ahogyan az fentebb ki lett fejtve.

Terjednek más állítások is a Covid-19-vakcinák és a férfi vagy női terméketlenség, illetve a vetélések kapcsolatáról, de az AFP egy 2021 márciusában egy cikkben már bemutatta, hogy jelenleg nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná ezeket az állításokat.

"Nincs olyan bizonyíték, ami arra utalna, hogy a koronavírus elleni vakcinák befolyásolnák a termékenységet vagy a gyerekszülés képességét" – írja a brit gyógyszerfelügyelet a honlapján.

A német Jénai Egyetem kutatói egy nyilatkozatban utasították el azokat az állításokat, amelyek szerint az mRNS-oltóanyagok terméketlenséget okoznak.

Bár tényleg vannak arról hírek, hogy a Covid-19-vakcinák megváltoztathatják a menstruációs ciklust, a szakértők szerint ez nem bizonyítja, hogy káros hatásuk lenne a női termékenységre.

Miután a trinidadi születésű rapper, Nicki Minaj 2021. szeptember 13-án azt írta, hogy az oltások terméketlenné teszik a férfiakat, szakértők az AFP-nek azt nyilatkozták, hogy nincs arra utaló jel, hogy a vakcinák hatással lennének a termékenységre vagy a férfi nemi szervre.

Dr. John Sins nem orvos, hanem egy pornósztár

A Google a "John Sins" keresőszóra számos találatot ad egy "Johnny Sins" nevű amerikai pornószínészről (született: Steve Wolfe), aki ránézésre megegyezik a hamis állítást terjesztő bejegyzésben szereplő férfival.

A Facebook-bejegyzésben szereplő képpel végzett fordított képkeresés szintén a pornószínészt adja vissza. A kapcsolódó képek Google-ben azt is megmutatják, hogy "Johnny Sins"-t más hamis történetekhez is felhasználták, például egy olyan szöveghez, amely szerint ő volt az első, aki "felfedezett egy koronavírus elleni vakcinát". Valójában az első, WHO által engedélyezett vakcinát a Pfizer/BionTech fejlesztette ki.

Related results of a Google image search for the alleged 'Dr John Sin', screenshot taken on 7 October 2021.

A színész még a hivatalos Twitter-csatornáján is megosztotta a hamis állításban felhasznált fotót más, olyan képekkel együtt, amelyeken különböző egyenruhákat visel, a "meme" hashtag kíséretében.

2019 júliusában Venezuelában szintén terjedni kezdett egy hasonló kép az orvosi köpenyt viselő Johnny Sinsről azzal az állítással, hogy a férfi egy venezuelai orvos, aki egy lézeres eszközt épített a rákos sejtek elpusztítására. Akkor az AFP kérdésére a színész Twitteren azt válaszolta, hogy a jelmezt a Brazzers vállalat egyik filmjéhez viselte.

A 2019-es AFP-cikk azt is megjegyzi, hogy Johnny Sins képei világszerte megjelentek már hasonló hamis kontextusban, volt már páldául orvos a John Hopkins Kórházban, Baltimore-ban, az Egyesült Államokban, rákos beteg, vagy éppen New York-i tűzoltó.

A közösségi médiában terjedő magyar bejegyzés szövege arra utal, lehetséges, hogy a képet eredetileg viccnek vagy átverésnek szánták, még ha ezt egyes felhasználók nem is értették meg. Van egy szatirikus magyar Facebook-oldal kifejezetten "Dr. John Sins"-nek szentelve, az oldalon ugyanennek a színésznek a képe szerepel, valamint a következő leírás: "Könyörgöm, ne vegye senki komolyan, nem vagyunk vírustagadók."

COVID-19 VAKCÍNÁK