Olasz orvosok nem fedezték fel, hogy a koronavírus valójában egy baktérium

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer magyar felhasználó osztott már meg egy képet, amely szerint olasz orvosok állítólag megszegték a WHO előírását, és felboncoltak koronavírusban elhunytakat, és felfedezték, hogy a betegséget valójában egy baktérium okozza. Ez azonban több szinten is hamis: a koronavírus egy vírus, nem baktérium, a WHO nem tiltja a boncolásokat, és számos boncolást végeztek a járvány kezdete óta. Ennek a hamis történetnek már 2020 közepe óta terjednek különböző változatai, amelyeket az AFP már számos alkalommal cáfolt.

"A VHO [sic] tiltása ellenére olasz orvosok koronavírusosokat boncoltak, és rájöttek, hogy a koronavírus valójában egy vérben szaporodó baktérium, amely besűríti és oxigénhiányossá teszi a vért, ezért fulladnak meg az emberek. Bizonyítottan gyógyítható aspirinnal, lőttek az oltóanyag-biznisznek" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint kétezer alkalommal megosztottak 2021. október 29-e óta. A hozzászólások között többen megkérdőjelezték a poszt valóságtartalmát, egyesek pedig rámutattak, hogy a WHO hibásan "VHO"-ként szerepel a szövegben.

A bejegyzésben szereplő állításokat az AFP tényellenőrző szolgálata már számos alkalommal cáfolta. A történet egy korábbi változata azt állította, hogy az állítólagos "baktériumot" valamiféleképpen az "5G-sugárzás" aktiválta, ami szintén nem igaz. A bejegyzés többi része szinte teljesen azonos azokkal a posztokkal, amelyeket az AFP angol nyelvű tényellenőrző szolgálata már cáfolt. Az AFP Ténykérdés szintén megcáfolt már hasonló állításokat, amelyek szerint ugyanezt a "felfedezést" orosz orvosok tették meg.

A valóságban a WHO nem tiltotta és nem is tudta volna megtiltani az országoknak, hogy boncolásokat végezzenek. Ezeket a vizsgálatokat több országban el is végezték a koronavírus-járvány kezdete óta. A Covid-19 betegséget a SARS-CoV-2 nevű vírus okozza, amelynek a genetikai kódja nyilvános és dokumentált. Jelenleg nincs általános gyógymód a koronavírusra, a szakértők szerint az oltás a legjobb védekezés a betegség ellen.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással. A képernyőmentés 2021. november 3-án készült.

A WHO nem tudja megtiltani a boncolásokat, amelyeket el is végeztek a koronavírusos elhunytakon

Az egyik legnépszerűbb álinformáció a koronavírussal kapcsolatban, hogy nem végeztek az elhunytakon boncolást, mivel a WHO tiltja azt. De ahogyan az AFP már egy korábbi cikkben elmagyarázta, a WHO-nak nincs fennhatósága arra, hogy megtiltsa az országoknak a boncolást. A WHO-nak még egy útmutatója is van a "holttest előkészítéséről és becsomagolásáról a betegszobából a boncterembe való szállításhoz", amelyet a "Fertőzésmegelőzés és -ellenőrzés a holttest biztonságos kezeléséhez a Covid-19-cel összefüggésben" nevű dokumentumban adtak közre.

A boncolások nehézségeit és a patológusok Covid-19-cel kapcsolatos felfedezéseit az Európai Patológus Társaság egy online szemináriumon vitatta meg 2020. májusában. Több országban is, például Németországban, végeztek boncolásokat a koronavírus áldozatain a járvány kezdete óta. Ez a több intézmény adatait feldolgozó tanulmány például 135 amerikai és brazil koronavírus-pozitív elhunytakon végzett boncolás eredményeire támaszkodik.

Amikor hasonló történetek kezdtek terjedni a boncolásról 2020 júniusában angolul, az olasz egészségügyi minisztérium megerősítette az AFP-nek, hogy ezek a posztok "hoax"-ok.

A Covid-19-et egy vírus okozza, és az aspirin nem gyógyítja

A Covid-19-et a SARS-CoV-2 nevű vírus okozza, amelyet először 2020 januárjában azonosítottak Kínában. A vírus teljes genetikai kódja elérhető. A Covid-19 nevű légzőszervi megbetegedés okozója a SARS-CoV-2. Ahogyan az alábbi WHO infóvideóban elmagyarázzák, a Covid-19-ben szenvedő betegeknél kialakulhat bakteriális fertőzés mint komplikáció, de a Covid-19-et nem egy baktérium okozza, hanem egy vírus.

Bár általános gyógymód még nincs a Covid-19-re, többféle kezelés már tesztelés és kiértékelés alatt van az Európai Gyógyszerügynökség által. A Veklury (Remdesivir) nevű gyógyszer az egyetlen amelyet engedélyezett az EU a betegség kezelésére, mivel a tanulmányok szerint egyes betegeknél lerövidíti a felépülést.

Az Európai Bizottság hamarosan független tudományos szakvélemények alapján összeállítja a Covid-19 elleni tíz potenciálisan leghatékonyabb terápiás intézkedés listáját.

Bár a gyógyszer vérhígító tulajdonságai miatt vannak kutatások az aszpirin lehetséges alkalmazásáról a Covid-19 betegek kezelésében, az eredmények vegyesek.

Ezzel szemben az Európai Unióban engedélyezett vakcinák hatékonysága nagyon magas, írja az EMA. Az oltottak sokkal jobban védettek a koronavírus okozta súlyos megbetegedés és halál ellen, még a delta variáns esetében is. Az oltás nagyban csökkenti a kórházba kerülés esélyét. A legfrissebb trendek szerint Magyarországon a negyedik hullám alatt túlnyomórészt az oltatlanok kerültek súlyos tünetekkel kórházba 60 éves kor alatt.

COVID-19