Ez a német egészségügyi dolgozókat ábrázoló kép manipulált

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint 500 magyar Facebook-felhasználó osztott meg egy képet november közepe óta, amelyen egészségügy dolgozónak kinéző emberek állnak a következő német felirattal: "kérlek, ne oltassátok be magatokat". A képet manipulálták, az eredeti változaton a Jénai Egyetemi Klinika dolgozói pont, hogy az oltás felvételére buzdítanak. A klinika az AFP kérdésére megerősítette, hogy a posztokban szereplő kép hamis.

Több mint 500 magyar felhasználó osztott meg egy képet 2021. november 21-e óta, a képen egészségügyi dolgozónak kinéző emberek állnak táblákkal a kezükben, amelyek a következő német nyelvű feliratot adják ki: "Kérlek, ne oltassátok be magatokat!". A kép szerb, spanyol és német nyelven is terjed a közösségi médiában. De a kép hamisítvány, derítette ki az AFP német nyelvű tényellenőrző szolgálata, az eredeti képen szereplő egészségügyi dolgozók, a Jénai Egyetemi Klinika munkatársai, pont, hogy az oltás felvételére buzdítottak, mondta el az intézmény az AFP kérdésére.

Az egyik Facebook-bejegyzés a manipulált fotóval. A képernyőmentés 2021. november 23-án készült.

Már az első pillantásra is látható, hogy valami nem stimmel a felirattal a képen. Az egyik táblán két szó szerepel, a "nicht" (ne) pedig más színnel van, mint a többi írás. Az is feltűnő, hogy nem csak a szín, de az írás típusa is különbözik, a "c" betű eltérő módon van írva az "euch" és a "nicht" szóban.

Egy fordított képkereséssel az AFP sikeresen megtalálta a kép eredeti változatát. A képet más hasonló képekkel együtt a Jénai Egyetemi Klinika osztotta meg a Facebookon 2021. november 11-én.

A Facebookon terjedő változattal szemben az eredeti képen a klinika munkatársai az oltás felvételére buzdítanak. Az eredeti bejegyzésben a következő leírást fűzték a képhez: "Kórházunk központi sürgősségi osztályának munkatársai kérnek titeket: oltassátok be magatokat! Ide minden nap érkeznek a súlyos sérültek és betegek. Szükségünk van számukra a kapacitásra."

A klinika Facebook-bejegyzésében más dolgozókat is látni ugyanezzel a felirattal. Az intézmény social media csapata egy hosszú szöveget fűzött a képekhez: "A munkatársaink megindító felhívása: Kérlek oltassátok be magatokat." A klinika a következőekkel indokolja a felhívást: "egyszerűen szükségünk van a szabad helyekre az intenzíven [...] sajnos megint rohamosan érkeznek hozzánk a koronavírusos betegek. És ennek az a következménye, hogy az összes beteg számára, akik sürgős ellátásra szorulnak, és azok számára, akik az életetekért küzdenek, a helyzet kezd nagyon szoros lenni. Egyszerűen nincs több ágyunk és emberünk az intenzíven. [...] Oltassátok be magatokat, és adassátok be a harmadik oltást is!"

Az AFP kérdésére Anke Schleevoigt a Jénai Egyetemi Klinika szóvivője 2021. november 22-én telefonon megerősítette , hogy "a képet manipulálták. Valaki önkényesen letöltötte. Gyakran jelentjük is az ilyet." 2021. november 22-én a klinika social media csapata közzé tett egy bejegyzést, ahol felhívják a figyelmet a hamis képre.

A 2021. november 23-ei adatok alapján ismét növekszik az új koronavírusos esetek száma szerte Németországban. Türingiában a helyi egészségügyi minisztérium közlése szerint minden járásban a legmagasabb, vörös járványügyi jelzés van érvényben. Jéna városában is, ahol hetente százezer főre levetítve kilenc koronavírusos beteg kerül kórházba. Az elmúlt hét napban nyolc áldozata volt a Covid-19-nek. Jelenleg Türingiában csak 63,5 százalék az oltotta aránya, a második legrosszabb a német tartományok között.

A klinika szóvivője szerint már november 11-én is "nagyon megfeszített" volt a helyzet a Jénai Egyetemi Klinikán. Az első Covid-osztály 36 beteggel teljesen betelt, ezért egy újabb osztályt kellett megnyitni. És így is akadnak ellátási gondok. "Jelenleg van még kapacitásunk, de az intenzív helyek más osztályokról esnek ki." Ezért a klinika szóvivője szerint részben tervezett operációkat is le kellett mondani, és ez a helyzet is hozzájárult a Facebookra feltöltött figyelemfelhívás létrejöttéhez.

Anke Schleevoigt a Jénai Egyetemi Klinika szóvivője azt mondta, hogy a türingiai helyzet annyira rossz, hogy a klinika igazgatóját, Dr. Prof. Michael Bauert, aki a tartomány kórházait koordinálja, felkérték, hogy készítse elő egyes betegek átszállítását más tartományokba, igaz ez a jénai kórházat egyelőre még nem érinti.

Ennek, a résztvevő tartományok elhelyezkedése miatt "lóhere rendszer"-nek nevezett intézkedési tervnek a lehetőségére már a türingiai miniszterelnök, Bodo Ramelow (Balpárt) is figyelmeztetett a német közmédia kettes csatornájának reggeli műsorában. Ramelow azt mondta, hogy "a következő napokban olyan helyzetbe fogunk kerülni, hogy már nem lesz elég intenzív ágyunk".

Fordítás és adaptáció:
COVID-19 VAKCÍNÁK