Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója sajtótájékoztatón beszél 2021. december 20-án a WHO genfi székhelyén. ( AFP / Fabrice COFFRINI)

A közösségi médiában félrevezetően tálalják a WHO főigazgatójának szavait az oltások terén tapasztalható egyenlőtlenségekről

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több nyelven is terjedni kezdtek azok a közösségi média bejegyzések, amelyek szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra figyelmeztetett, hogy egyes országok arra használják az emlékeztető oltásokat, hogy "gyerekeket öljenek". De a WHO-igazgató szavainak alaposabb vizsgálata megmutatja, hogy valójában a világszintű egyenlőtlenségekről beszélt az oltások elosztásában, és nem a Covid-19 emlékeztető oltások biztonságosságát kommentálta. A WHO egy szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz beleakadt a szövegbe, amit mondott. A WHO azon a véleményen van, hogy "az oltások haszon-kockázat elemzése minden korcsoportban egyértelműen az oltások hasznát hozza ki".

"A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondja, hogy az országok a covid boostereket(emlékeztető oltás) használják gyermekek megölésére. Freudi elszólás,és igazat mond" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint száz alkalommal osztottak meg 2021. december 22-e óta. A bejegyzéshez egy kézzel készült felvételt csatoltak egy tévékijelzőről, a képernyőn a WHO főigazgatóját látni, ahogy látszólag azt mondja, egyes országok arra hasznáják az emlékeztető oltást, hogy "gyerekeket öljenek".

Hasonló Facebook-bejegyzéseket már több ezren megosztottak más nyelveken is, például angolul, franciául vagy horvátul. A bejegyzés akkor kezdett el terjedni, amikor sok országban szerte a világon rekordokat döntöttek a koronavírusos esetszámok, feltehetően az omikron variáns megjelenése miatt. Az AFP riportja az emelkedő számokról itt olvasható.

De az interneten terjedő bejegyzések félrevezetőek.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető állítással, a képernyőmentés 2022. január 7-én készült.

"A WHO-főigazgató beleakadt a mondandójába"

A klip eredete egy 2021. december 20-ai sajtótájékoztató, amelyet a WHO szervezett Genfben. A videóban Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója nyilatkozik a sajtónak.

Nagyjából a 20. másodperc környékén a főigazgató látszólag azt mondja angolul: "néhány ország arra használja az emlékeztető oltást, hogy gyerekeket öljön".

Bár a mód, ahogyan a WHO főigazgatója kiejti ezeket a szótagokat félrevezető lehet, a WHO-főigazgató nem ezt akarta mondani. A sajtótájékoztató leiratából, amelyet a WHO adott közre, kiderül, hogy az interneten terjedő értelmezés téves.

A WHO főigazgatójának nyilatkozatának leirata (részlet). A képernyőmentés 2022. január 7-én készült.

Az AFP kérdésére a WHO 2021. december 23-án elmondta, hogy a főigazgató megakadt egy pillanatra az angol "children" (gyerekek) szó első szótagján, amikor ezt mondta: "Szóval ha ezt [az emlékeztető oltásokat] használni kezdjük, akkor jobb ha azokra a csoportokra koncentrálunk, akiket a halál és a súlyos megbetegedés fenyeget, és nem arra, ahogy azt egyes országokban látjuk, hogy gyerekeknek adják az emlékeztető oltásokat, ez nem helyes."

"A hétfői WHO-sajtótájékoztatón az történt, hogy a beszéde közben a főigazgató beleakadt a 'children' szó első szótagjába, ezért hangzott úgy, hogy 'cil-kil'" – magyarázta el a WHO.

"Ezt követően helyesen kiejtette ugyanezt a szótagot, ez hangzott úgy, hogy "cil-children. Minden más értelmezés 100 százalékban téves" – nyilatkozta a szervezet.

A WHO elmondta az AFP-nek, hogy a legnagyobb mértékben támogatják a védőoltásokat, hogy megvédjék az embereket a Covid-19-től.

A WHO álláspontja a gyerekek oltásáról

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz abban a kontextusban beszélt a Covid-19 elleni emlékeztető oltásokról, hogy a magas és alacsony jövedelmű országok között milyen egyenlőtlenség van az oltások hozzáférhetőségében, és nem az oltások biztonságosságát kommentálta.

"Ahelyett, hogy a magas jövedelmű országokban a gyerekeknek emlékeztető oltást adnánk, jobb ha azokban az országokban oltjuk be az időseket, ahol még az idősek nincsenek beoltva, van hogy egyszer sem" – mondta a WHO főigazgatója a 2021. december 20-ai sajtótájékoztatón. Ebben a kontextusban mondta azt, hogy "nem helyes" a gyerekeknek adni az emlékeztető oltást.

Egy 2021. november 24-ei közleményében a WHO azt írta, hogy "bár az előny-kockázat értékelések egyértelműen alátámasztják az összes korcsoport, köztük a gyermekek és serdülők oltásának előnyeit, a gyermekek és serdülők oltásának közvetlen egészségügyi haszna alacsonyabb az idősebb felnőttek oltásához képest, mivel a fiatalabbaknál a súlyos Covid-19 és a halálesetek előfordulása alacsonyabb".

A WHO azt írja a honlapján (utolsó frissítés 2021. november 15.), hogy "a Pfizer/BionTech vakcina 12 éves kor felettiek számára alkalmas". Ettől függetlenül a regionális hatóságok (mint az amerikai FDA vagy az európai EMA) a saját hatáskörükben döntenek a vakcinák engedélyezéséről. Az Európai Gyógyszerügynökség 2021. november 25-én hagyta jóvá a Pfizer oltószerének használatát az 5 és 11 év közötti gyerekeknél.

Egy 2021. december 7-i sajtótájékoztatón azonban Hans Kluge, a WHO európai igazgatója kifejtette, hogy "manapság nem szokatlan, hogy a kisgyermekek körében 2-3-szor magasabb [Covid-19] előfordulási gyakoriságot tapasztalunk, mint az átlagnépességben". Ezzel összefüggésben, valamint a további iskolabezárások és az otthoni tanulás visszatérésének elkerülése érdekében a szervezet európai részlege azt tanácsolta, hogy fokozzák az iskolai vizsgálatokat, és fontolják meg az iskolás gyermekek beoltását.

"A gyermekek beoltását az iskolai védekezési intézkedések részeként nemzeti szinten kell megvitatni és megfontolni. A fiatalabb gyermekek beoltása nemcsak a Covid-19 átvitelében játszott szerepüket csökkenti, hanem megvédi őket a súlyos szövődményektől, akár a hosszú Covidról, akár a több szervet érintő gyulladásos szindrómáról van szó" – magyarázta Kluge.

2021. december elején a WHO európai kirendeltsége az AFP-nek azt mondta, hogy "még nem adta meg a Covid-19 vakcina sürgősségi felhasználási engedélyét 12 év alatti gyermekek számára", de utalt a Pfizer-BioNTech vakcina új formulájára, amely "a klinikai vizsgálatok során nagy hatékonyságot mutatott a Covid-19 ellen gyermekeknél", és "a szigorú szabályozó hatóságok (pl. az FDA és az EMA) engedélyezték a szer 5 éves és idősebb gyermekeknél történő felhasználását".

A gyerekek oltása

Hasonlóan más országokhoz Magyarország is megkezdte az 5 és 11 év közöttiek oltását a Pfizer koronavírus elleni védőoltásával 2021. december 15-én. A 2022. január 7-i adatok szerint összesen több mint 51 ezer adag oltást adtak be Magyarországon ebben a korosztályban.

"Az mRNS-oltásokkal végzett, publikált klinikai vizsgálatok alapján most már, több százezer 5 év feletti gyermek oltása után elmondható, hogy az oltás biztonságos és hatékony immunválaszt vált ki" – írják vezető magyar kutatók az MTA ismeretterjesztő oldalán egy 2021. december 21-én megjelent cikkben.

Az amerikai CDC december 31-i jelentése az 5-11 éves korosztály számára beadott több mint 8 millió adag után megállapította, hogy a legtöbb nemkívánatos mellékhatás enyhe volt. "A Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina beadását követően két halálesetet jelentettek többszörös krónikus betegségben szenvedő gyermekek esetében; az előzetes felülvizsgálat során nem találtak olyan adatokat, amelyek a halál és az oltás közötti okozati összefüggésre utalnának" – írja a jelentés.

A CDC biztonságosnak tartja a koronavírus elleni vakcinát gyermekek és serdülők esetében, olyan enyhe vagy mérsékelt reakciókkal, amelyek megfelelnek a gyártó által a forgalomba hozatali engedélyt megelőzően végzett klinikai vizsgálatok során jelentett reakcióknak. Ezek a mellékhatások közé tartozik a fájdalom, duzzanat és bőrpír az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, megfázás, izomfájdalom és láz.

Az AFP ebben a cikkben cáfolt a gyermekek oltásának állítólagos veszélyeiről szóló hamis állításokat.

Fordítás és adaptáció:
VAKCÍNÁK COVID-19