Ezt az Ukrajnán gúnyolódó videót nem az izraeli INN TV csatorna készítette és sugározta

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Október közepe óta már több százan osztottak meg az interneten egy rövid rajzfilmet, amely az ukrajnai invázióval kapcsolatos oroszbarát narratívákat népszerűsíti. Az animációs kisfilm azzal a hamis állítással terjed, hogy a videót az izraeli INN tévécsatorna készítette és adta le. A videót megosztó oldalak és felhasználók az sugallják, hogy videó az ukrajnai háborúval kapcsolatos izraeli diskurzus része. A videón használt logó azonban nem az izraeli INN tévécsatornáé, és a csatorna az AFP kérdésére cáfolta, hogy valaha ilyen videót sugároztak volna. A karikatúra egy korábbi verziója valójában egy orosz Telegram-csatornán jelent meg.

Számos magyar Facebook-felhasználó, Telegram-csatorna, valamint a szélsőjobboldali Vadhajtások híroldal is megosztott egy rövid animációt, amely Kreml-barát narratívákat terjesztett Oroszország ukrajnai inváziójáról, azt állítva, hogy a videót az "INN izraeli televízió" készítette. Ugyanezeket az állításokat már egy georgiai tényellenőrző oldal is cáfolta, amely a videót egy Telegram-csatornához vezette vissza. A klipet hasonló hamis állításokkal már több ezer felhasználó osztott meg különböző nyelveken, például görögül, szlovákul, angolul, és bolgárul.

A karikatúra főszereplője egy náci tetoválásokkal és ukrán zászlóval borított malac, amely azt a Kreml-narratívát idézi, ami szerint az ukrán kormány szélsőjobboldali mozgalmak befolyása alatt áll, vagy hogy Ukrajnát egyenesen nácik vezetik. Az AFP már korábban is cáfolt olyan hamis állításokat, amelyek azt próbálták meg bebizonyítani, hogy Ukrajnában vezető pozícióban vannak vállaltan neonáci figurák.

Az egyik Facebook-bejegyzés a hamis állítással. A képernyőmentés 2022. október 7-én készült.

A videó forrása nem az izraeli INN tévécsatorna

A hamis állításokkal megosztott animáció jobb felső sarkában egy piros "INN" feliratú logó látható. A videó egyes változatainak a végén egy teljesképernyős vörös feliratot olvasni héberül és angolul: "INN távirati csatorna. Izrael a nácizmus ellen".

Az "INN: Ukrinazizmus" nevű, héber nyelvű tartalmakat közzétevő Telegram-csatorna ugyanezt a logót használja. Általános jobboldali izraeli tartalmakat tesznek közzé rajta, valamint az USA-t és Ukrajnát támadó posztokat. A csatorna neve: "Israel Neged Nazism", azaz Izrael a nácizmus ellen. A karikatúra 2022. október 12-én került fel erre a Telegram-oldalra.

Ez a Telegram-csatorna azonban nem egy izraeli televíziós műsorszolgáltató, ahogy azt a hozzászólások tévesen állítják.

Az izraeli Arutz Sheva (7-es csatorna) az INN (Israel National News) rövidítést használja angolul. Ennek a csatornának a logója viszont eltér a karikatúrában láthatótól. Az alábbi összehasonlításon látható, hogy az Arutz Sheva logója (bal oldalon) és a malacos videón látható logó (jobb oldalon) teljesen eltérnek egymástól:

Az Arutz Sheva (balra) és a Facebookon hamis állításokkal megosztott karikatúra (jobbra) logóinak összehasonlítása.

A csatorna orosz nyelvű oldalán egy kissé eltérő logót használ, de ez megint csak teljesen más, mint a Telegram-csatornán és a hamis kontextusban terjedő videón látható logó.

Az Arutz Sheva szerkesztője és vezérigazgatója, Uzi Baruch 2022. október 24-én az AFP-nek küldött üzenetben elmondta, hogy a videót soha nem tették fel a honlapjukra, nem is sugározták, sőt, korábban még csak nem is hallottak róla. Az Arutz Sheva egy cikket is közzétett, amelyben cáfolta, hogy a csatornának bármi köze lenne a videóhoz.

A videó korábban megjelent egy orosz nyelvű Telegram-csatornán is

Kulcsszavak használatával és orosz nyelven végzett internetes keresésekkel sikerült kideríteni, hogy a videót 2022. október 11-én tették közzé egy "Ájult disznó" nevű orosz Telegram-csatornán. Ezen a videón nincs piros INN-logó a jobb sarokban, és hiányzik az orosz nyelvű felirat is, de egyébként azonos az interneten hamis kontextusban terjedő változattal. A csatornán több videóban is szerepel a disznó karaktere, és mindegyik a háborúról szóló Kreml-barát narratívát népszerűsíti. A videók augusztusban kezdtek el felkerülni a csatornára.

A közösségi médiában megosztott, hamis állításokat tartalmazó videó orosz címe "ХЛЕВРОПА и БЕШЕНЦЫ" (valószínűleg egy a Европа/хлев ["Európa"/"disznóól"] és бешенцы/беженцы ["vad vagy őrült emberek"/"menekültek"] szavakkal való játék).

2022. október 19-én egy másik Telegram-csatorna orosz nyelven interjút közölt egy Jevgenija nevű orosz karikaturistával. Az interjúban egy nő azt állítja, hogy ő a videó szerzője, és olyan felvételeket mutat, amelyek egy videószerkesztő-programnak tűnnek. Az interjúját az "Ájult disznó" Telegram-csatornán is megosztották.

Izrael számára kényes diplomáciai kérdés az ukrajnai háború

A karikatúrát azzal az állítással osztották meg, hogy "az izraeli INN csatorna így latja az ukránokat... ". Azokban a napokban, amikor a videó magyarul is terjedni kezdett, Izrael diaszpóraügyi minisztere a Twitteren azt írta, támogatja, hogy Izrael katonai segítséget nyújtson Ukrajnának.

Október 19-én Benny Gantz izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy országa nem fog fegyverrendszereket eladni Ukrajnának, két nappal azután, hogy Oroszország arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael fegyverekkel támogatná Kijevet, az súlyosan károsítaná Oroszország és Izrael viszonyát.

Gantz azután nyilatkozta ezt, hogy Ukrajna hivatalosan is kérte Izraelt, hogy szállítson légvédelmi rendszereket az iráni drónok és ballisztikus rakéták ellen.

Izrael az orosz invázió kezdete próbál úgy lavírozni, hogy meg tudja őrizni a diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal.

Izraelnek szüksége van az orosz együttműködésre ahhoz, hogy folytatni tudja légicsapásait a szomszédos Szíriában, ahol orosz erők is jelen vannak. Izrael gyakran csap le a régióban az általa iráni kötődésűnek nevezett célpontokra.

Izraeli tisztviselők is hangsúlyozták, hogy meg kell őrizni az Oroszországgal való kapcsolatokat, tekintettel az országban élő zsidók nagy számára, és el kell kerülni a hidegháborús időkhöz való visszatérést, amikor a szovjet zsidók nagyrészt el voltak vágva Izraeltől.

Október 26-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy "pozitív tendenciát" lát Kijev és Izrael kapcsolatában, miután a két ország megosztotta egymással információit arra vonatkozóan, hogy Oroszország állítólag több száz iráni drónt vetett be a szomszédja elleni háborúban.

Fordítás és adaptáció:
Ukrán-orosz konfliktus