The US Capitol is seen in Washington, DC, May 27, 2020. ( AFP / SAUL LOEB)

Az Egyesült Államok Szenátusa nem mondta ki, hogy a koronavírus "hazugság" lenne

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer felhasználó osztott már megy egy Facebookra feltöltött videót június 12-e óta, a videóban öt amerikai republikánus szenátor sajtótájékoztatóját látni. Néhány magyar Facebook-bejegyzésben azt írták a videó fölé, egyéb más megtévesztő állítások mellett, hogy abban az amerikai Szenátus bejelenti, hogy a "koronavírus hazugság". A videón látható öt szenátor tényleg kérdéseket vetett fel a koronavírus eredetével kapcsolatban, de a vírus létezését nem kérdőjelezték meg. A videóban a szenátorok csak a saját nézeteiket fejtik ki, és nem az egész Szenátus nevében beszélnek. A Szenátus demokrata többségének frakcióvezetője megerősítette az AFP kérdésére, hogy a Szenátus nem gondolja, hogy a koronavírus hazugság lenne.

Június közepe óta terjed egy videó a Facebookon, amelyben amerikai szenátorok nyilatkoznak a médiának amerikai zászlók előtt. Magyar, szerb, lengyel és német nyelvű bejegyzések is azt állítják, hogy videón azt látni, hogy az Egyesült Államok Szenátusa bejelenti: a koronavírus egy hazugság, a média eltitkolta az igazat, és a WHO-t és a nagy gyógyszercégeket felelősségre fogják vonni. Az AFP német nyelvű tényellenőrző szolgálata már cáfolta ezeket a félrevezető állításokat.

A bejegyzést ugyanezzel a félrevezető szöveggel több ember is megosztotta magyarul a Facebookon június 12-én, például itt és itt, utóbbi bejegyzést több mint 10 ezren osztották meg.

A legtöbbször megosztott magyar változatot 2021. június 12-én töltötték fel, szintén egy félrevezető szöveggel. A bejegyzés szerzője később módosította a bejegyzését, és törölte azt a részt, hogy a koronavírus "hazugság" lenne, miután már több tízezer ember megosztotta a bejegyzést. A bejegyzést egyébként nem csak magyarok felhasználók osztották meg, hanem felhasználók szerte a világból.

A több tízezer ember által megosztott bejegyzés szerkesztési előzményei. Az eredeti változat több mint 72 órán át volt látható, és több más bejegyzés azon alapszik. A képernyőmentés június 16-án készült.

Ezt a másik változatot, amelyik úgy tűnik hogy egy képernyőmentés az előző, még nem szerkesztett változatról, már több mint száz alkalommal osztották meg.

Az egyik félrevezető bejegyzésről készült június 16-ai képernyőmentés.

Amit a szenátorok valójában mondtak

A videó egy 2021. június 10-én tartott sajtótájékoztatón készült, ahol öt republikánus szenátor szólalt meg: Marsha Blackburn Tennessee államból, Roger Marshall Kansasből, Mike Braun Indianából, Ron Johnson Wisconsinból és Roger Wicker Mississippi államból. Blackburn egy összefoglalót is közzétett a weboldalán és feltöltötte a videót a Youtube-ra is. Az eseményről a Forbes és a Fox News is kiadott egy negyed órás videófelvételt.

A járvány kezdete óta vita van a Sars-CoV-2 eredetéről, az egyik elmélet szerint a vírus egy vuhani laboratóriumból szabadult ki. Ezt az elméletet jelenleg vizsgálják, és még sok a kérdés a vírus eredetével kapcsolatban, ahogy azt ez az AFP cikk is összefoglalta. A sajtótájékoztató, amit Blackburn szenátor és társai tartottak, szintén része az erről a kérdésről szóló vitának. Blackburn már több alkalommal is megkérdőjelezte a vírus eredetét, és Kínát hibáztatta a járvány miatt, ahogyan ebben és ebben a Twitter-bejegyzésben is látni.

A június 10-ei sajtótájékoztatón a szenátorok szintén a koronavírus eredetére kérdeztek rá, valamint kritizálták az olyan felületeket, mint a Facebook, Youtube és a Twitter, amiért azok korlátozták a hamisnak ítélt tartalmakat. Roger Marshall szenátor úgy foglalta össze, hogy a sajtótájékoztató témája a "a vuhani laboratóriumból történő szivárgás és annak eltusolása" volt. Roger Wicker szenátor szerint a nagy platformok már annyira erősek, hogy "maguk döntik el, mely információk terjedhetnek, és melyeket korlátoznak". A Facebook korábban tényleg törölt olyan tartalmakat, amelyek azt állították, hogy a koronavírus ember alkotta vírus, de ezt a szabályt később felülvizsgálták.

A szenátorok álláspontja a koronavírusról

Tehát az igaz, hogy az öt említett szenátor azzal vádolta a közösségi médiát, hogy szerintük eltusolták a vírus eredetét. A szenátorok azt szeretnék, hogy ha az érintetteket felelősségre vonnák. A videóban azonban egyik szenátor sem nevezi hazugságnak a koronavírust, vagy kérdőjelezi meg annak létezését. Utóbbi egyébként egy gyakori állítás az összeesküvés-elméletek hívei között, akik szerint a járványt megrendezték. Hasonló állításokat már megcáfolt az AFP magyar tényellenőrző csapata is. A videóban szereplő szenátorok azonban nem tesznek ilyen kijelentést, sőt a valóságban támogatták a járványellenes védőintézkedéseket, köztük az oltást is.

Ebben a márciusi videóban például Blackburn azt mondta: "Mossanak kezet, használjanak fertőtlenítőt, hordjanak maszkot, és szakítsanak időt arra, amire én már szakítottam: foglaljanak időpontot és oltassák be magukat!"

Roger Marshall 2021 áprilisában szintén arra kérte az embereket, hogy oltassák be magukat. Mike Braun szintén áprilisban a koronavírus elleni oltást javasolta. Roger Wicker 2021 márciusában azt írta az oltási programról a honlapján: "Az oltószereink hatalmas sikernek bizonyulnak." Ron Johnson kritikus az oltással kapcsolatban, de a hivatala megerősítette, hogy a szenátor 2020 októberében elkapta a koronavírust.

Az Egyesült Államok Szenátusa

A Képviselőház (amely lényegében az amerikai törvényhozás alsóháza) és a Szenátus (amely lényegében a felsőház) alkotják az Egyesült Államok Kongresszusát, ami az ország fő szövetségi törvényhozó testülete. A Szenátus az egyes szövetségi államokat képviseli, minden állam két szenátort küld a testületbe, ahogyan azt a Egyesült Államok Alkotmánya előírja. A Szenátus részt vesz a törvényhozásban és fontos ellenőrző feladatokat is ellát az amerikai demokrácia működésében.

Idővel úgy alakult, hogy a két nagy párt az Egyesült Államokban, a republikánusok és a demokraták, frakcióvezetőt választanak, aki a Szenátusban képviseli őket. 2021 januárjában a demokraták kerültek többségbe, így ők adják az úgynevezett többségi frakcióvezetőt. Utóbbi pozíciót jelenleg Chuck Schumer tölti be, a republikánus kisebbség frakcióvezetője pedig Mitch McConnel.

Az egyes szenátorok azonban nem a teljes Szenátus nevében beszélnek. A sajtótájékoztatón az öt republikánus szenátor a saját véleményét fejezte ki, amelyet a Szenátus többi tagja nem feltétlenül oszt.

Az AFP megkereste a demokraták frakcióvezetőjét, Chuck Schumert az ügyben. A politikus szóvivője június 14-én azt válaszolta, hogy "a demokrata szenátorok nem gondolják, hogy a Covid-19 hazugság lenne, az már közel 600 ezer amerikai életét követelte. És téves azt sugallni, hogy a Szenátus ilyet állított volna."

A kérdéssel az AFP megkereste Mitch McConnel republikánus frakcióvezető irodáját is, de a cikk megjelenéséig nem adtak választ.

Megjegyzés: Az AFP tényellenőrző szolgálata része a Facebook tényellenőrző programjának, de a Facebooknak nincs semmilyen szerkesztői befolyása erre a cikkre, vagy bármelyik más cikkre.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19