Henry Kissinger 2017. június 21-én a berlini Deutsches Historisches Museumban. ( AFP / John MACDOUGALL)

Henry Kissinger nem buzdított tömeges oltásra egy 2009-es beszédben

Szerzői jog AFP 2017–2022. Minden jog fenntartva.

A Facebookon több bejegyzés is azt állítja, hogy Henry Kissinger egy 2009-es beszédében a tömeges oltásokat sürgette. Az állítólagos Kissinger-idézet szerint erre azért van szükség, hogy megnyíljon az út más, radikális egészségügyi politikák előtt, mint a genetikai módosítások vagy a gyerekek kényszersterilizálása. Kissinger képviselője szerint az idézet "teljes kitaláció" és nincs feljegyzés arról, hogy a politikus valaha ilyet mondott volna. Ráadásul a szervezet sem létezik, amelyikhez a volt amerikai külügyminiszter állítólag a szavait intézte.

"Amint a csorda a kötelező oltásba beletörődik, a játszmának vége! Mindent el fognak fogadni, aminek a vérhez és a donor szervekhez köze van mint jótett. A gyerekeket genetikailag meg fogjuk változtatni és sterilizáltatni a jó cél érdekében!" – olvasható egy magyar nyelvű Facebook-bejegyzésben az az állítólagos idézet, amelyet a bejegyzés szerint a WHO "eugenetikai tanácsa" előtt mondott el 2009. február 25-én Henry Kissinger volt amerikai diplomata, külügyminiszter, az amerikai politika egyik meghatározó alakja.

A bejegyzést 2021. április 23-a óta több mint 2200 ember osztotta meg, más változatok is feltűntek időközben, mint ez a bejegyzés 2021 júliusában.

A magyar bejegyzés látszólag annak az angol szövegnek a – néhol hibás – fordítása, amely még 2019-ben tűnt fel az interneten. Az AFP amerikai tényellenőrző szolgálata utánajárt az állítólagos idézetnek, és úgy találta, hogy az nem valódi. A hamis idézet megjelent már a közösségi médiában angolul, szerbül, spanyolul és franciául is.

Az egyik Facebook-bejegyzés a hamis idézettel, a képernyőmentés 2021. július 14-én készült.

Kissinger képviselője szerint az idézet kitaláció

"Ez teljes kitaláció" – mondta el az AFP kérdésére 2020 áprilisában Courtney Glick, aki Kissinger asszisztense a New York-i Kissinger Associates tanácsadó vállalatnál.

Sem Kissinger a sajtó által rögzített beszédeiben és interjúiban, sem a személyes archívumában nincs annak nyoma, hogy Kissinger 2009. február 5-én beszédet tartott volna. Valamint annak sincs nyoma, hogy bármilyen médium írt arról, hogy a volt amerikai politikus a bejegyzésben említettekről beszélt volna.

Kissinger 2009. február 6-án felszólalt a 45. Müncheni Biztonsági Konferencián, de ott a fő témája a nukleáris fegyverek terjedésének korlátozása volt, és egyik olyan témáról sem beszélt, amelyet a Facebook-bejegyzések említenek.

Az AFP amerikai tényellenőrzői találtak olyan bejegyzéseket is, amelyek az állítják, hogy 1974-ből származik az idézet, és a forrás Kissinger egyik jelentése, amit a népességnövekedésről írt. Ezt a jelentést 1989-ben a Fehér Ház nyilvánosságra hozta, és abban semmi nyoma azoknak az állítólagos javaslatoknak, amelyeket a bejegyzések Kissingernek tulajdonítanak.

A WHO "Eugenetikai Tanácsa" nem létezik

Bár a magyar szövegben az olvasható, hogy a "WHO Tanács előtt az eugenikáról" mondta ezeket Kissinger, az angol szövegből kiderül, hogy ez csak egy bizonytalan fordítása az "WHO Council on Eugenics" azaz a "WHO Eugenetikai Tanácsa" résznek. A "thin out" kifejezést szintén hibásan "kihasználni"-nak fordította a szöveg írója, pedig az valójában inkább "ritkítást" jelent.

Az eugenika egy olyan mozgalom volt, amely az emberi populáció szabályozását vizsgálta, hogy reprodukálják azokat az örökletes tulajdonságokat, amelyeket a mozgalom hívei kívánatosnak tartottak. Az eugenetikát többször használták a történelem során fajelméletek és a rasszizmus igazolására. Az Egészségügyi Világszervezet "Eugenikai Tanácsa" nem létezik, és soha nem is létezett.

Egyébként hasonló, népességszabályozásról szóló állításokat már megcáfolt az AFP Ténykérdés. Azoknál az állításoknál Bill Gates amerikai milliárdos volt az, aki állítólag terveket szőtt a népesség szabályozására az oltásokkal.

Fordítás és adaptáció:
VAKCÍNÁK