A lakosság egyik tagja vért ad a dél-franciaországi Toulouse városházájának Salle des Illustres termében felállított orvosi központban 2021. január 21-én. ( AFP / GEORGES GOBET)

A tény, hogy az oltatlanok is adhatnak vért, nem bizonyítja, hogy a járványügyi intézkedéseknek ne lenne értelme

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több ezer felhasználó osztott már meg Facebook-bejegyzéseket Augusztus óta, amelyek azt állítják, hogy a tény, hogy az oltatlanok is adhatnak vért, azt bizonyítja, hogy egészségesnek tekinthetőek, tehát a járványellenes korlátozó intézkedéseknek nincs értelme. De ez félrevezető: a szakértők és a hatóságok szerint a légzőrendszeri vírusos megbetegedések (amilyen a Covid-19-et okozó vírus is) jellemzően nem fertőznek véradás útján, főleg cseppfertőzéssel terjednek, tehát ebből a szempontból biztonságos a véradás. A járványügyi előírások még a véradóhelyeken is kötelezőek, hogy így védjék a véradókat és az alkalmazottakat.

"Az oltatlan adhat vért! De ki akarják tiltani a boltból! Ha jó a vérem számodra, kedves beoltott, akkor én EGÉSZSÉGES vagyok" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet már több mint 3500 alkalommal osztottak meg 2021. augusztus 26-a óta.

Nem pontosan világos, hogy mire utal a bejegyzés, hiszen jelenleg nincsenek olyan tervek, hogy kitiltsák az oltatlanokat a boltokból, és – bizonyos eseményeket leszámítva – nem kell védettségi igazolvány a legtöbb nyilvános hely látogatásához 2021. július 2-a óta.

Az igaz, hogy jelenleg szabad vért adni Magyarországon függetlenül attól, hogy valaki be van oltva-e a koronavírus ellen vagy sem. De a Facebook-bejegyzés érvei félrevezetőek, mivel a szakértők nagymértékben biztosak abban, hogy a koronavírust vérkészítményekkel nem lehet átadni a vírus természete miatt, és eddig (2021. november 15.) még nem jelentettek olyan esetet, hogy valaki vérkészítményeken keresztül kapta volna el a koronavírust.

Egy Facebook-bejegyzés a félrevezető érveléssel. A képernyőmentés 2021. november 12-én készült.

A szakértők szerint vérkészítményekkel nem lehet átadni a Covidot

A félrevezető Facebook-bejegyzések érvelése a következő: ha valakinek a vérét fel lehet használni véradáskor, akkor az azt jelenti, hogy a személy "egészséges", így a járványellenes intézkedésnek sincs értelme. De ez az érvelés figyelmen kívül hagy egy fontos szempontot: nem minden fertőző betegség fertőz ugyanúgy, és jelenleg a szakértők szerint nagy bizonyossággal ki lehet mondani, hogy a koronavírust nem lehet átadni vérkészítményekkel. Tehát az, hogy valaki adhat-e vért vagy sem, nem releváns érv ebben az összefüggésben.

Az AFP Ténykérdés már 2021 májusában is megcáfolt hasonló állításokat, amelyek szintén azzal támadták a járványügyi intézkedéseket, hogy a véradás nincs korlátozva. Akkoriban az AFP felvette a kapcsolatot a Országos Vérellátó Szolgálattal, akik megerősítették, hogy a véradás biztonságos, mivel a "vírus szerkezete olyan, hogy a légutak egy bizonyos alkotóeleméhez kapcsolódik, és így megkapaszkodva jut be a fertőzött sejtbe. Más behatolási kapukat nem használ."

2021. november 12-én az OVSZ megerősítette az AFP kérdésére, hogy a korábbi nyilatkozatuk és a weboldalukon található információ még mindig aktuális.

“A SARS-CoV-2 vírus, vagy ahogy közkeletűen említik a »koronavírus« cseppfertőzéssel terjed. A vírus szerkezete olyan, hogy a légutak egy bizonyos alkotóeleméhez kapcsolódik, és így megkapaszkodva jut be a fertőzött sejtbe. Más behatolási kapukat nem használ. Olyan ez, mintha azt kérdeznénk, hogy a bogáncs miért ragad bele az ember hajába, és miért nem ragad rá a kezére” – ismételte el az OVSZ kommunikációs osztálya az AFP-nek a korábbi nyilatkozatukat. "A koronavírusról eddigi tapasztalataink alapján nagy biztonsággal állítjuk, hogy vérkészítménnyel nem adható át. Ezt sok millió beadott transzfúzió nyomon követését alapul véve mondhatjuk ki. Jelenleg nem ismert olyan eset, amikor egy személy vérkészítménnyel szerezte volna meg a vírusfertőzést"

Az OVSZ különböző biztonsági előírásokat alkalmaz, hogy elkerüljék a véradó helyeken a fertőzést, olvasható a szervezet honlapján. A fertőzöttek, a tüneteket mutatók, vagy akik koronavírus-fertőzöttel érintkeztek, nem léphetnek be a véradóhelyekre. Az oltottak adhatnak vért, de javasolt néhány nap pihenőidő az oltás után.

Az amerikai gyógyszer- és élelmiszerfelügyelet, az FDA szerint a légzőszervi vírusos megbetegedések jellemzően nem terjednek véradással, és eddig még nem jelentettek olyan esetet, hogy valaki vérátömlesztéssel kapta volna el a koronavírust.

“A magyarázat egyszerű, ABSZOLÚT mértékben vírusfüggő, hogy a vérben való megjelenés milyen mértékű a betegség során (virémia). A SARS-CoV-2 esetében, egy-egy ritka eset kivételével ez elhanyagolható/nincs, így direkt módon nem érinti a véradást. Természetesen itt is, mint sok már területen még gyűlnek az adatok és egyre többet tudunk majd” – mondta el az AFP-nek május 13-án Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa.

Ez a szakmai közösség által is felülvizsgált áprilisi tanulmány szintén arra a következtetésre jutott, hogy a "SARS-CoV-2 átadásának esélye vérátömlesztéssel elhanyagolható".

“A szakirodalom alapos átvizsgálása után sincs semmilyen nyoma annak, hogy a SARS-CoV-2 terjedhet vérátömlesztéssel vagy vérkészítményekkel, így ez a veszély jelenleg elméleti és rendkívül valószínűtlennek tekinthető” – írja a WHO egy 2021. februárban publikált kiadványban.

COVID-19