Dalila Jakupović szlovén teniszező. ( AFP / PHILIPPE LOPEZ)

Ez a videó egy, az Australian Openen összeeső teniszezőről még a koronavírus-járvány és az oltások előtt készült

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Terjedni kezdett 2022 januárjában a közösségi médiában egy videó, amelyen állítólag azt látni, ahogy egy teniszező szívrohamot kap az Australian Openen. A bejegyzés a Pfizer koronavírus elleni oltását nevezte meg lehetséges okként. A felvétel azután kezdett keringeni az interneten, hogy a címvédő férfi bajnok, Novak Đoković egy ausztrál bíróság ítélete alapján oltás nélkül nem maradhatott az országban, hogy elinduljon a tornán. De a videót hamis kontextusban tették közzé: a felvétel még a járvány előtt készült, és azt mutatja, ahogyan a szlovén Dalila Jakupović légzési nehézségekkel küzd 2020 januárjában a Melbourne körül tomboló bozóttüzek miatt.

Több mint ezer felhasználó osztott már meg egy magyar Facebook-bejegyzést 2022. január 17-e óta. A felvételen Dalila Jakupović szlovén teniszezőt látni, ahogyan a fejét fogva összeroskad a pályán.

A bejegyzés szerint Jakupovićnak szívrohama volt, és a poszt arra is utal, hogy ez összefüggésben van a Pfizer koronavírus elleni oltásával. "Kiváló reklám a Pfizernek! Élő közvetítés ahogy az első félidőben a női bajnok, infarktust kap ! Ezért nem oltatta magát Novák Djokovich[sic]!" – írja a bejegyzés.

Bár néhány felhasználó jelezte a hozzászólások között, hogy a videó még a koronavírus elleni oltások előtt készült, a poszt szerzője kitartott amellett, hogy a játékos az oltás mellékhatásaitól lett rosszul.

A Facebook-bejegyzés a félrevezető szöveggel. A képernyőmentés 2022. január 19-én készült.

A bejegyzés azután kezdett terjedni az interneten, hogy a címvédő férfi bajnokot, Novak Đokovićot kiutasították Ausztráliából, és nem indulhatott el Melbourne-ben koronavírus elleni oltás nélkül. Az AFP ebben és ebben a cikkben számolt be a fejleményekről.

Ugyanez a felvétel hasonló hamis leírással olaszul, spanyolul, németül és angolul is kering az interneten.

Az AFP ausztrál tényellenőrző csapata úgy találta, hogy az állítás hamis: a videó még a koronavírus-járvány előtt készült, és a felvételen látható játékosnak az akkoriban súlyos gondot jelentő ausztrál bozóttüzek miatt voltak légzési nehézségei.

Régi felvétel

A Guardian angol lap eredetileg 2020. január 14-én osztotta meg ugyanezt a felvételt a Youtube-csatornáján.

Ez közel két hónappal azelőtt volt, hogy a WHO járványnak nyilvánította a koronavírust. És az első embereken végzett tesztekre is csak később került sor az Egyesült Államokban, amelyeket a lehetséges koronavírus elleni oltások kiértékeléséhez használtak fel.

A Guardian videóját a következő szöveggel osztották meg: "A szlovén teniszező, Dalila Jakupović arra kényszerült, hogy feladja a tornát az Australian Open selejtező mérkőzésén, mivel súlyos köhögőrohamot kapott. A rossz levegőminőség miatt Melbourne-ben már el kellett halasztani a selejtezőket, mivel a közeli bozóttüzek füstje elborította a várost."

Jakupović másnap azt nyilatkozta, hogy nem jutott levegőhöz a mérkőzésen, annak ellenére sem, hogy korábban nem voltak légzési nehézségei. A teniszező azt is megemlítette, hogy még a lakosságnak is azt javasolták, hogy ne menjenek a szabadba a súlyos légszennyezettség miatt.

Az Australian Open hivatalos Twitter-fiókján is arról írtak 2020. január 13-án, hogy a rossz levegőminőség miatt meg kellett szakítani a tornát. Ausztráliában 2019 végén és 2020 elején halálos bozóttüzek tomboltak.

Az Australian Open és a Női Teniszszövetség weboldalai szerint 2022-ben Jakupović nem indult a bajnokságon. A sportoló továbbra is aktív a közösségi médiában, 2022. január 12-én például Dubajból töltött fel egy képet magáról.

Fordítás és adaptáció:
COVID-19 VAKCÍNÁK