Egy koronavírusos beteg az indiai Teerthanker Mahaveer egyetemi kórház intenzív osztályán 2021. május 5-én. (AFP / Prakash Singh)

A B.1.617 variáns létezik, és a WHO szerint először Indiában azonosították

Szerzői jog AFP 2017–2023. Minden jog fenntartva.

Több mint kétezer Facebook-felhasználó osztotta már meg azokat a magyar nyelvű bejegyzéseket, amelyek azt állítják, hogy az indiai kormány hivatalosan is visszautasította az új típusú koronavírus úgynevezett indiai mutánsának a létezését. Az állítás félrevezető: a koronavírusnak létezik a B.1.617 nevű variánsa, amit először Indiában fedeztek fel, és ez a variáns a WHO szerint aggodalomra ad okot. India elismeri a variáns létezését, de nem szeretné, ha az ország nevével azonosítanák azt, és megpróbálta eltávolíttatni a kifejezést a közösségi platformokról.

“Az indiai kormány hivatalos kiadást bocsát ki a bolygóra, amely tisztázza, hogy minden országával kapcsolatos vírushír HAMIS, valamint az új “indiai törzse” NEM LÉTEZIK, és követli, hogy ezt a hírt sürgős platformokról távolítsák el” – olvasható hibás magyarsággal (feltételezhetően automatikus fordítás) egy szerkesztett képen, amit 2021. május 26-án töltöttek fel a Facebookra, a fotómontázson a felirat mellett Narendra Modi indiai miniszterelnök képe és az indiai kormány egy nyilatkozata látható.

Más, hasonló tartalmú magyar Facebook-bejegyzésekben csak az indiai kormány nyilatkozata látható azzal a szöveggel, hogy “Az Indiai kormány kijelenti nyíltan, hogy ott nincs mutáns és bárki állítja is az álhír!!!”. 

A Facebook-bejegyzésekben szereplő állítások félrevezetőek. A variáns létezik, és sok országban, köztük Magyarországon is, indiai mutánsként ismerik. Az igaz, hogy a WHO az országnevek helyett az azonosító használatát preferálja, ebben az esetben a B.1.617-et, de azt ők is leírják a jelentésükben, hogy a variánst először Indiában azonosították. 

Az indiai kormány nyilatkozata, amelyet képként csatoltak a bejegyzésekhez, valódi, de a tartalma hamisan van tálalva. A nyilatkozat csak az “indiai variáns” kifejezés ellen tiltakozik, de nem tagadja a B.1.617 létezését. Egyes angolul értő felhasználók is felhívták a figyelmet az eltérésre a kép és a fordítás között, például ez alatt a bejegyzés alatt. 

Az egyik bejegyzésről készült 2021. május 31-ei képernyőkép.

A variánst Indiában azonosították 

A WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a “B.1.617” nevet adta hivatalosan a koronavírus azon variánsának, amelyet a szervezetek szerint először Indiában azonosítottak. 

A B.1.617 először 2020 októberében jelent meg Indiában, ahogyan arról a WHO heti jelentése is említést tett. A variáns könnyebben átadható, azt pedig, hogy fertőzőbb vagy súlyosabb-e, még vizsgálják. A többi variánshoz hasonlóan a világ egészségügyi hatóságai, a tudósok és a vakcinagyártók is alapos vizsgálat alá veszik a B.1.617-ot. 

A B.1.617-nek három altípusa is ismert, a B.1.617.1; a B.1.617.2 és a B.1.617.3, mindhármat Indiában fedezték fel, ahogy az ECDC is leírja ebben a 2021. május 11-ei jelentésében

2021. május 11-én a WHO feltette a B.1.617-et azoknak a variánsoknak a listájára, amelyek “aggodalomra” adnak okot. A listán szerepelnek még az Egyesült Királyságban, a Brazíliában és a Dél-Afrikában felfedezett változatok.

A SARS-CoV-2 olyan variánsai, amelyek aggodalomra adhatnak okot, köztük a B.1.617 is, amelyik főleg Indiában terjed.

“A B.1.617-es változatot (amelyet eredetileg Indiában fedeztek fel) a WHO hozzáadta azoknak a változatoknak a listájához, amelyek világszintű fenyegetést jelenthetnek” – olvasható a WHO európai honlapján. “Ezek a változatok a 2020. októberi felfedezésük óta a világ számos országában megjelentek a jelentések szerint, legnagyobb számban Indiában tűntek fel, majd az Egyesült Királyságban, ahol a B.1.617 kettes altípusát minősítették potenciálisan veszélyesnek” – írja a WHO. 

Május elején a WHO egyik vezető tudósa azt mondta az AFP-nek, hogy a B.1.617 jelentősen hozzájárul Indiában a járvány hirtelen és halálos fellángolásához. A WHO a május 11-én kiadott jelentésében azt írta: “Az indiai helyzet kockázatelemzése arra jutott, hogy a Covid-19 ismételt feltűnése és gyors terjedése Indiában több faktorból ered. Köztük van azoknak a SARS-CoV-2 variánsoknak a fokozott jelenléte, amelyek potenciálisan fertőzőbbek lehetnek, valamint a különféle vallási és politikai gyülekezések rendezése, miközben egészségügyi védőintézkedések csak mérsékelten kerülnek betartásra.”

2021. május 24-én az ECDC is feltette a B.1.617.2 változatot a fenyegető variánsok listájára, a másik két alváltozatot pedig a megfigyelt változatok listájára. A változat már egyébként számos országban feltűnt, és a média gyakran nevezi “indiai változatnak”, például  itt, itt, itt és itt.

Az “indiai mutáns” kifejezés gyakran előfordul a magyar sajtóban is, és a hatóságok is ezt a nevet használták, amikor május 28-án bejelentették, hogy a koronavírus ezen változata felbukkant Magyarországon. 

„Az indiai mutáns Magyarországon is jelen van, és a szakértők szerint nem lehet kizárni a járvány újabb hullámát” – mondta György István az országos oltási munkacsoport vezetője.

Emberek gyülekeznek egy oltópont előtt Mumbaiban, Indiában, 2021. április 28-án. (AFP / Indranil Mukherjee)

Az indiai kormány álláspontja

Ellenben azzal amit a félrevezető Facebook-bejegyzések állítanak, az indiai kormány nem tagadja a B.1.617-es variáns létezését. Például 2021. májusában az indiai kormány sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a B.1.617 “hozzájárul a koronavírusos esetek növekedéséhez Mahárástra, Karnátaka és Delhi régiókban”. Hasonlóképpen a múlt héten egy közleményben azt írták, hogy a B.1.617-et 5 261 mintában mutatták ki, és ez a legelterjedtebb variáns jelenleg az országban. 

2021. május 12-én, néhány nappal azt követően, hogy az új variáns felkerült a WHO listájára, az indiai család- és egészségügyi minisztérium kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy “azok a sajtómegjelenések, amelyek a B.1.617-es változatát a koronavírusnak “indiai variánsként” nevezték meg, alaptalanok. A minisztérium érvelése szerint a WHO nem használta az indiai variáns kifejezést a B.1.617-re abban a 32 oldalas dokumentumban, amit kiadtak. Ez igaz, viszont a jelentésben azt is leírták, hogy a B.1.617-et először “Indiából jelentették”. 

2021. május 22-én az AFP beszámolt róla, hogy az indiai kormány arra utasította a közösségia média platformokat, hogy távolítsák el azokat a bejegyzéseket, amelyek “indiai variáns”-ként utalnak a koronavírusra. Azzal érveltek, hogy a WHO egyetlen országot sem kötött a B.1.617 variánshoz – bár a WHO, ahogy említésre került, kimondta, hogy a variánst Indiában fedezték fel elsőként. 

“Tudomásunkra jutott, hogy terjed az interneten egy nyilatkozat, ami arra utal, hogy a koronavírus indiai variánsa terjed az országokban. Ez teljes mértékben HAMIS” – olvasható abban a levélben, amelyet az indiai információs és elektronikai hivatal küldött az AFP-nek. 

A minisztérium, amely megpróbálta elérni, hogy a közösségi oldalak “távolítsanak el minden tartalmat”, amely az indiai variáns szót használja, a koronavírussal kapcsolatos “álhírek és tévinformációk” elleni korábbi felhívásokra alapozta a rendeletet. 

2021. áprilisában az indiai kormány arra utasította a közösségi oldalakat, köztük a Twittert és a Facebookot, hogy távolítsanak el egy tucat bejegyzést, amelyek Narendra Modi miniszterelnök járványkezelését kritizálták. A WhatsApp 2021. május 26-án jogi útra terelte az ügyet, hogy megakadályozzák a rendelet végrehajtását, ahogyan arról az AFP is beszámolt. 

A WHO május 25-ei jelentése szerint a koronavírusnak az a változata, amely Indiában tűnt fel elsőként, már 53 országban van jelen (időközben megjelent Magyarországon is). Indiában 2021. május 31-én 28 047 534 volt az összes regisztrált koronavírusos eset száma, és az elmúlt hónapokban a B.1.617.2 altípus okozta a legtöbb fertőzést

 

 

Fordítás és adaptáció:
COVID-19